Storbandprisen

Norsk jazzforum vil gjennom sin storbandpris synliggjøre hvilken betydning en enkeltperson eller et miljø har for storband i Norge, og for norsk jazz generelt. Den eller de som mottar prisen bør ha vært med på å skape ringvirkninger som har betydning for et større miljø. De må være ildsjeler, som både spiller en rolle for det sosiale, så vel som det musikalske. Det er storbandmiljøet selv som nominerer kandidater, og styret i Norsk jazzforum som deler ut prisen. Tidligere vinnere er Odd Fossum (2010), Audun Dertz (2011), Odd R. Antonsen (2012), Romerike Storbandfestival (2013), Jon Gunnar Tovsrud (2014), Beate Elstad (2015), Tore Bråthen (2016), Marius Stenberg (2017)Shannon Mowday (2018), Gunnar Gustavsen (2019) og Ingrid Steinkopf (2020).

I 2021 ble Storbandprisen tildelt Arild B. Nielsen, musiker og musikalsk leder av Hardanger Big Band.
Arild B. Nielsen mottok Storbandprisen 2020 av Live Maria Roggen fra Norsk jazzforums styre. Foto: Halvor Gudim

I Norsk jazzforums begrunnelse for Storbandprisen 2021 heter det:
Årets mottaker av Norsk jazzforums storbandpris har i en årrekke vært primus motor for storbandet vedkommende selv startet i sin tid, og anses som en bærebjelke for det lokale musikklivet. Prisvinneren omtales som en ildsjel av dimensjoner, en stor musikalsk formidler og en inspirasjon for unge musikere. Vedkommendes evne til å motivere storbandets medlemmer til å kaste seg over nye utfordringer, trekkes frem som en særdeles viktig årsak til storbandets utvikling.

Siden oppstarten av storbandet for 34 år siden, har prisvinneren ikke bare fått æren for å ha introdusert jazz- og storbandmusikk i et område av landet der det tradisjonelt sett har vært folkemusikken som har stått sterkest, han trekkes også frem som en viktig årsak til at jazz- og storbandmusikken har fått fotfeste også utenfor sin og storbandets hjembygd, Jondalen. Blant annet har Kvam kulturskole fått et ungdomsstorband, og Odda Storband har blitt etablert som direkte resultat av prisvinnerens innsats.

Det er med stor glede at Norsk jazzforum tildeler Storbandprisen 2021 til trommeslager, lydtekniker, trompetist, flygelhornist og musikalsk leder i Hardanger Big Band, Arild B. Nielsen!

Fra forsiden

Nyheter

800 000 kroner i musiker- og bandstipend

Norsk jazzforum har tildelt drøyt 800 000 kroner i musiker- og bandstipend til sine medlemmer. Bassist Ellen Brekken, pianist Helge Lien og vokalist Miriam Kibakaya er blant musikerne som mottar fordypnings- og studiestipend. Jacob Young Trio, Cosmic Swing Orchestra og LILJA er blant mottakerne av øvings- og studiestipend for band.

Meld deg på vårt nyhetsbrev