Nyheter

Hedret med Storbandprisen for 2014

Storbandleder Jon Gunnar Tovsrud fra Kongsberg ble lørdag hedret med Norsk jazzforums Storbandpris for 2014.

Tovsrud beskrives som en ildsjel i Kongsbergs musikk- og kulturliv, og er en særdeles viktig inspirator for flere profesjonelle musikere fra byen.

– Hadde det ikke vært for at Jon Gunnar putta meg inn på et rom med blekker på en haug med standardlåter, mens de andre hadde vanlig musikktime, er det slett ikke sikkert at jeg hadde holdt på med musikk i dag, forteller den internasjonalt anerkjente pianisten og komponisten Morten Qvenild.  Også musikere som gitarist Ivar Grydeland og trombonist Marius Tobias Hoven har utspring i miljøet rundt Jon Gunnar Tovsrud.

Tovsrud mottok Storbandprisen lørdag 1. november under Norsk jazzforums landsdekkende møte for norske storband på Nasjonal jazzscene i Oslo. Daglig leder i Norsk jazzforum, Tore Flesjø, overrakte prisen på 25 000 kroner.

Norsk jazzforum vil gjennom sin storbandpris synliggjøre hvilken betydning en enkelt person eller et miljø har for storband i Norge, og for norsk jazz generelt. Det er storbandmiljøet selv som nominerer kandidater. Den eller de som mottar prisen bør ha vært med på å skape ringvirkninger som har betydning for et større miljø. De må være ildsjeler, som både spiller en rolle for det sosiale, så vel som det musikalske.
– At Jon Gunnar Tovsrud oppfyller disse kriteriene er den ingen tvil om, sier daglig leder i Norsk jazzforum, Tore Flesjø.

I Norsk jazzforums begrunnelse for Storbandprisen 2014 heter det:
«Årets prismottaker har i en årrekke vært en ildsjel og inspirator i Kongsbergs musikk- og kulturliv. I 1995 ble foreningen “Ung Musikk Kongsberg” stiftet etter initiativ av prismottaker og Per Einar Løvgren. “Ung Musikk Kongsberg ” sin hovedaktivitet var storbandet, som var ment som et alternativ og supplement til janitsjarkorpsene for unge musikere i byen. Storbandet ble raskt en suksess med en klar filosofi om å gi unge en sjanse til å spille jazz.

Prismottakeren har vært en drivende musikalsk kraft i foreningen som dirigent og inspirator for foreningens storband. Han er levende opptatt av å inkludere, inspirere og støtte opp om unge talent. Flere musikere med utspring fra dette miljøet er i dag profilerte navn, som Morten Qvenild, Ivar Grydeland, Marius Tobias Hoven, Morten Barrikmo, Christian Meaas Svendsen og Tom Hasslan. Ikke minst viktig er alle som har jazzmusikk og storband som en kreativ hobby takket være møtet med han.

Parallelt med den omfattende storbandaktiviteten, har prismottakeren en meget dedikert musikkundervisningsoppgave ved Tislegård Ungdomsskole, og har preget hundrevis av elever der han også gav avgjørende dytt i riktig retning for flere av dagens jazzmusikkutøvere.
Prismottakeren har vært og er en særdeles viktig inspirator for minst 10 årskull med profesjonelle musikere fra Kongsberg. Ikke minst er det gledelig å se at hans hjertebarn storbandet «Ung musikk» på Kongsberg, lever i beste velgående etter snart 20 år med samme filosofi under hans ledelse.»

Tidligere vinnere av Norsk jazzforums Storbandpris er Odd Fossum (2010), Audun Dertz (2011), Odd R. Antonsen (2012) og Romerike Storbandfestival (2013).

Fra forsiden

Nyheter

Innspill til Kulturrådet og NOU-utvalget

I slutten av mai deltok daglig leder i Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr, i et dialogmøte med Kulturrådet og NOU-utvalget. Bakgrunnen for møtet var å se flere sider av musikklivet og virkemiddelapparatet i sammenheng.

Meld deg på vårt nyhetsbrev