Nyheter

Hedret med Storbandprisen for 2014

Storbandleder Jon Gunnar Tovsrud fra Kongsberg ble lørdag hedret med Norsk jazzforums Storbandpris for 2014.

Tovsrud beskrives som en ildsjel i Kongsbergs musikk- og kulturliv, og er en særdeles viktig inspirator for flere profesjonelle musikere fra byen.

– Hadde det ikke vært for at Jon Gunnar putta meg inn på et rom med blekker på en haug med standardlåter, mens de andre hadde vanlig musikktime, er det slett ikke sikkert at jeg hadde holdt på med musikk i dag, forteller den internasjonalt anerkjente pianisten og komponisten Morten Qvenild.  Også musikere som gitarist Ivar Grydeland og trombonist Marius Tobias Hoven har utspring i miljøet rundt Jon Gunnar Tovsrud.

Tovsrud mottok Storbandprisen lørdag 1. november under Norsk jazzforums landsdekkende møte for norske storband på Nasjonal jazzscene i Oslo. Daglig leder i Norsk jazzforum, Tore Flesjø, overrakte prisen på 25 000 kroner.

Norsk jazzforum vil gjennom sin storbandpris synliggjøre hvilken betydning en enkelt person eller et miljø har for storband i Norge, og for norsk jazz generelt. Det er storbandmiljøet selv som nominerer kandidater. Den eller de som mottar prisen bør ha vært med på å skape ringvirkninger som har betydning for et større miljø. De må være ildsjeler, som både spiller en rolle for det sosiale, så vel som det musikalske.
– At Jon Gunnar Tovsrud oppfyller disse kriteriene er den ingen tvil om, sier daglig leder i Norsk jazzforum, Tore Flesjø.

I Norsk jazzforums begrunnelse for Storbandprisen 2014 heter det:
«Årets prismottaker har i en årrekke vært en ildsjel og inspirator i Kongsbergs musikk- og kulturliv. I 1995 ble foreningen “Ung Musikk Kongsberg” stiftet etter initiativ av prismottaker og Per Einar Løvgren. “Ung Musikk Kongsberg ” sin hovedaktivitet var storbandet, som var ment som et alternativ og supplement til janitsjarkorpsene for unge musikere i byen. Storbandet ble raskt en suksess med en klar filosofi om å gi unge en sjanse til å spille jazz.

Prismottakeren har vært en drivende musikalsk kraft i foreningen som dirigent og inspirator for foreningens storband. Han er levende opptatt av å inkludere, inspirere og støtte opp om unge talent. Flere musikere med utspring fra dette miljøet er i dag profilerte navn, som Morten Qvenild, Ivar Grydeland, Marius Tobias Hoven, Morten Barrikmo, Christian Meaas Svendsen og Tom Hasslan. Ikke minst viktig er alle som har jazzmusikk og storband som en kreativ hobby takket være møtet med han.

Parallelt med den omfattende storbandaktiviteten, har prismottakeren en meget dedikert musikkundervisningsoppgave ved Tislegård Ungdomsskole, og har preget hundrevis av elever der han også gav avgjørende dytt i riktig retning for flere av dagens jazzmusikkutøvere.
Prismottakeren har vært og er en særdeles viktig inspirator for minst 10 årskull med profesjonelle musikere fra Kongsberg. Ikke minst er det gledelig å se at hans hjertebarn storbandet «Ung musikk» på Kongsberg, lever i beste velgående etter snart 20 år med samme filosofi under hans ledelse.»

Tidligere vinnere av Norsk jazzforums Storbandpris er Odd Fossum (2010), Audun Dertz (2011), Odd R. Antonsen (2012) og Romerike Storbandfestival (2013).

Fra forsiden

Nyheter

Joakim Rainer Trio er Årets unge jazzmusikere 2022

Det var Joakim Rainer Trio som stakk av med seieren under Jazzintro-finalen på Moldejazz onsdag 20. juli. Musikken er solid og energisk, og de overbeviser oss med overskudd og lekenhet, sier juryen i sin begrunnelse.

25 ÅR SOM NORSK JAZZFORUM

Stabilisering, styrking og evig pengejakt

25 ÅR SOM NORSK JAZZFORUM: 8. juni 1997 ble Norsk jazzforum etablert ved sammenslåing av tre ulike jazzorganisasjoner. Gjennom sommeren publiserer vi flere intervjuer og saker for å markere 25 år som Norsk jazzforum, organisasjonen som samler hele det norske jazzfeltet. Terje Mosnes skriver her om den nye organisasjonens første tid.

Meld deg på vårt nyhetsbrev