Nyheter

Storbandleder hedret

Storbandleder Odd R. Antonsen fra Hamar ble i helgen hedret med Norsk jazzforums Storbandpris for 2012. Antonsen blir beskrevet som en sjenerøs og inkluderende storbandleder, og en unik promotor for storband og storbandmusikk i Norge.

Storbandprisen ble i helgen overrakt Antonsen av styreleder i Norsk jazzforum, Odd Erik Hansgaard (til høyre i bildet), i forbindelse med et landsdekkende møte for norske storband på Nasjonal jazzscene i Oslo. Med prisen følger en sjekk på 25 000 kroner.

Den nasjonale organisasjonen Norsk jazzforum ønsker gjennom en egen storbandpris å synliggjøre hvilken betydning en enkelt person eller en gruppe har for storbandmiljøet i Norge, og hvilken betydning storbandmiljøet har for norsk jazz generelt. At Antonsen har hatt stor betydning for en rekke unge musikere er det ingen tvil om. I de aller fleste orkestre i Norge sitter det musikere som på en eller annen måte har gått sin skole hos Odd R. Antonsen.

– Jeg har svært gode minner fra tiden i Odd R. Antonsens storband. Det var en viktig tid for meg som jeg bærer med meg den dag i dag, uttalte den internasjonalt kjente pianisten Helge Lien i anledning Odd R. Antonsens 75-årsdag tidligere i år.

To av Odd R. Antonsens sønner var tilstede ved prisutdelingen, her med Ole Edvard. (foto: Camilla Slaattun Brauer/Norsk jazzforum)

I Norsk jazzforums begrunnelse for Storbandprisen 2012 heter det:
«Antonsen har vært en vesentlig del av storbandmiljøet i Hamarregionen siden 1970-tallet. Han har undervist på Toneheim Folkehøgskole gjennom flere tiår siden oppstarten, og var med å starte skolens storband. Hans eget storband, Odd R. Antonsen Storband, har i alle år bestått av en kombinasjon av erfarne musikere og unge musikere i startgropa. Storbandgruppa vektlegger hans evne til å rekruttere unge musikere til sjangeren, og at hans storband på mange måter har vært en undervisnings- og opplæringsinstitusjon. Han har en evne til å se unge musikere som har et potensial, og han tar dem med til storbandet for å observere sjangeren. De blir raskt en del av storbandet og blir utfordret musikalsk. Dette har resultert i flere gode jazzmusikere til norsk musikkliv, som Kim Erik Pedersen, Hildegunn Øiseth, Kasper Værnes og Helge Lien. Hans fokus på å hente inn profesjonelle solister til storbandet har vært med på å holde entusiasmen for sjangeren oppe hos både de mer etablerte musikerne og de unge, uerfarne. Han beskrives som en sjenerøs person som er opptatt av å stille krav til musikerne, som har ivret etter å dele av sin kunnskap, og har stor entusiasme for sjangeren. For dette mener storbandgruppa han fortjener den påskjønnelsen Storbandprisen gir.»

Tidligere vinnere av Norsk jazzforums Storbandpris er Odd Fossum (2010) og Audun Dertz (2011).

Fra forsiden

Nyheter

Norsk gallakonsert åpner Jazzahead 2019

Mathias Eick Quintet og Trail of Souls, med Solveig Slettahjell, Knut Reiersrud og In the country, åpner Jazzahead i Tyskland i april neste år. Norge er valgt ut som partnerland i 2019, og norsk kultur vil prege verdens største jazzmesse og byen Bremen.

Nyheter

Norske jazzkometer til London Jazz Festival

Det norske bandet BounceAlarm! er ett av fem nordiske band som deltar i Nordic Jazz Comets, et arrangement som presenterer ny, nordisk jazz for et internasjonalt publikum, under London Jazz Festival i november.

Meld deg på vårt nyhetsbrev