Nyheter

Storbandleder hedret

Storbandleder Odd R. Antonsen fra Hamar ble i helgen hedret med Norsk jazzforums Storbandpris for 2012. Antonsen blir beskrevet som en sjenerøs og inkluderende storbandleder, og en unik promotor for storband og storbandmusikk i Norge.

Storbandprisen ble i helgen overrakt Antonsen av styreleder i Norsk jazzforum, Odd Erik Hansgaard (til høyre i bildet), i forbindelse med et landsdekkende møte for norske storband på Nasjonal jazzscene i Oslo. Med prisen følger en sjekk på 25 000 kroner.

Den nasjonale organisasjonen Norsk jazzforum ønsker gjennom en egen storbandpris å synliggjøre hvilken betydning en enkelt person eller en gruppe har for storbandmiljøet i Norge, og hvilken betydning storbandmiljøet har for norsk jazz generelt. At Antonsen har hatt stor betydning for en rekke unge musikere er det ingen tvil om. I de aller fleste orkestre i Norge sitter det musikere som på en eller annen måte har gått sin skole hos Odd R. Antonsen.

– Jeg har svært gode minner fra tiden i Odd R. Antonsens storband. Det var en viktig tid for meg som jeg bærer med meg den dag i dag, uttalte den internasjonalt kjente pianisten Helge Lien i anledning Odd R. Antonsens 75-årsdag tidligere i år.

To av Odd R. Antonsens sønner var tilstede ved prisutdelingen, her med Ole Edvard. (foto: Camilla Slaattun Brauer/Norsk jazzforum)

I Norsk jazzforums begrunnelse for Storbandprisen 2012 heter det:
«Antonsen har vært en vesentlig del av storbandmiljøet i Hamarregionen siden 1970-tallet. Han har undervist på Toneheim Folkehøgskole gjennom flere tiår siden oppstarten, og var med å starte skolens storband. Hans eget storband, Odd R. Antonsen Storband, har i alle år bestått av en kombinasjon av erfarne musikere og unge musikere i startgropa. Storbandgruppa vektlegger hans evne til å rekruttere unge musikere til sjangeren, og at hans storband på mange måter har vært en undervisnings- og opplæringsinstitusjon. Han har en evne til å se unge musikere som har et potensial, og han tar dem med til storbandet for å observere sjangeren. De blir raskt en del av storbandet og blir utfordret musikalsk. Dette har resultert i flere gode jazzmusikere til norsk musikkliv, som Kim Erik Pedersen, Hildegunn Øiseth, Kasper Værnes og Helge Lien. Hans fokus på å hente inn profesjonelle solister til storbandet har vært med på å holde entusiasmen for sjangeren oppe hos både de mer etablerte musikerne og de unge, uerfarne. Han beskrives som en sjenerøs person som er opptatt av å stille krav til musikerne, som har ivret etter å dele av sin kunnskap, og har stor entusiasme for sjangeren. For dette mener storbandgruppa han fortjener den påskjønnelsen Storbandprisen gir.»

Tidligere vinnere av Norsk jazzforums Storbandpris er Odd Fossum (2010) og Audun Dertz (2011).

Fra forsiden

Nyheter

Vinterjazz med lokale helter og skinnende stjerner

Fredag 26. januar går startskuddet for Vinterjazz, den 10 dager lange jazzmønstringen med mer enn 70 konserter i om lag 30 jazzklubber over hele landet. Fram til 4. februar skal et stort antall lokale helter, nasjonale topputøvere og enkelte internasjonale navn i aksjon, blant dem Come Shine, Nils Petter Molvær, Gard Nilssen's Acoustic Unity, Billy Cobham Band og Adam Baldych Quartet.

Nyheter

Jazzlansering i New York

I midten av januar blir norsk jazz markert i New York. Gard Nilssen’s Acoustic Unity og Rohey spiller under Winter Jazzfest, og Norsk jazzforum lanserer den åttende utgaven av promocden JazzCD.no.

Meld deg på vårt nyhetsbrev