Nyheter

Åtte band klare for Jazzintro 2022

Årets unge jazzmusikere 2022 skal kåres, og åtte unge, lovende band er plukket ut til å spille om tittel og stipend på noen av landets ledende jazzfestivaler det kommende halvåret. Under Moldejazz i juli vil ett av bandene kåres til Årets unge jazzmusikere 2022, og motta lanseringspakke fra Norsk jazzforum, mentorprogram støttet av Talent Norge samt Gramo-stipendet på kr 150 000.

Jazzintro er et lanseringsprogram for unge, norske jazzmusikere som denne våren og sommeren vil få vise seg fram på landets største jazzfestivaler. Blant 55 søknader er åtte band plukket ut til å delta: Bento Box, Munch Trio, Peders Hode, Ototoi, Joakin Rainer Trio, Firvel, Ask Morris Kvartett og Stenøien/Hjemmen/Heide Bø.

– I utvalgsprosessen har vi storkost oss med å lytte til innsendte demoer, hvor det på ingen måte har vært enkelt å velge kun åtte band. Nå ser vi frem til å høre Jazzintro-banda i levende live på flere av våren og sommerens jazzfestivaler, sier Roy Jahrn Holtan, fagansvarlig i Norsk jazzforum.
I juryen sitter noen av landets fremste jazzmusikere: bassist Ellen Brekken, trommeslager Dag Magnus Narvesen, tablasspiller Sanskriti Shrestha og saksofonist Ivan Mazuze.

Fra innledende runder på Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz og Kongsberg Jazzfestival vil fire av bandene gå videre til finale under Moldejazz i juli hvor en vinne skal kåres. Bandet som blir Årets unge jazzmusikere 2022 vil få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum som inkluderer en norgesturné, en mentorordning finansiert av Talent Norge som skreddersys i samarbeid med bandet, samt Gramo-stipendet på hele 150 000 kroner.

Jazzintro et springbrett
Jazzintro har siden starten i 1998 vært veldig viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. Mange av dagens store jazznavn har tidlig i karrieren deltatt i Jazzintro, som Mathias Eick, Stian Westerhus, Anja Lauvdal, Gard Nilssen, Marius Neset, Hanna Paulsberg og Morten Qvenild. Blant tidligere vinnere er Monkey Plot, Albatrosh, Puma, In the Country, Urban Connection, Megalodon Collective og Kongle Trio.

Spilleliste Jazzintro 2022:
Vossa Jazz: Bento Box og Munch trio
Maijazz: Peders Hode og Ototoi
Nattjazz: Joakim Rainer trio og Firvel
Kongsberg Jazzfestival: Ask Morris Kvartett og Stenøien/Hjemmen/Heide Bø

Bento Box
Tuva Halse (Molde) – fiolin, Benjamín Gísli Einarsson (Island) – piano og Øyvind Leite (Trondheim) – trommer.
Bentobokser er gjerne forseggjorte og fargerike, og innholdet et par, tre hakk over den trauste norske matpakka. Så også med trioen Bento Box. Musikerne møttes på jazzlinja i Trondheim høsten 2019, og har i løpet av de siste årene jobbet tett sammen med å utforske trioformatet, den utradisjonelle instrumentsammensetningen og det akustiske lydbildet. Med improvisasjon i sentrum, henter musikken impulser fra klassisk tradisjons- og samtidsmusikk såvel som den frie jazzen, og med originale komposisjoner beskrives alt fra det skjøre og melankolske til det intense og insisterende. Variert og lekkert, med andre ord. Akkurat som en god lunsj.

Munch Trio
Zakarias Meyer Øverli (Oslo) – tenorsaksofon, Gard Kronborg (Oslo) – bass og Ola Erlien (Oslo) – gitar.
Musikerne i Munch Trio har alle gått på musikklinja ved Edvard Munch videregående skole i Oslo, og har spilt sammen i mange forskjellige konstellasjoner og band. Nå studerer alle tre utøvende jazzmusikk på Jazzlinja ved NTNU i Trondheim. Bandet har sitt særpreg ved at musikerne har fordypet seg i hvert sitt område i jazzen. I musikken møtes de og skaper et lyrisk kammermusikalsk uttrykk som er en blanding av post bop, gypsy- og nordisk jazz. Munch Trio har tidligere spilt på blant annet Dølajazz, Cosmopolite, Jazzfest i Trondheim og Nasjonal jazzscene.

Peders Hode 
Peder Overvik Stuberg (Inderøy) – gitar, Ask Morris Rasmussen (Tønsberg) – saksofon, Alf Høines (Porsgrunn) – kontrabass, Elias Tafjord (Oslo) – trommer.
Formet av å ha vokst opp i ei tid hvor nesten all musikk er tilgjengelig, henter Peders Hode inspirasjon fra mange ulike hold; fra brasiliansk musikk og The Beatles til hiphop og 60-talls jazzmusikk. Kvartetten tar utgangspunkt i Peders komposisjoner, idéer hentet fra Peders Hode, men viktigst er bandets sterke behov for åpent samspill og hver enkelt musikers personlige uttrykk. Peders Hode har spilt og jobbet sammen siden 2017, da alle bandets medlemmer startet i samme klasse på Jazzlinja i Trondheim. Høsten 2018 reiste bandet på en turné i Norge og har siden spilt en del konserter i Norge.

Ototoi 
Kai von der Lippe (Oslo) – piano/synthesizere, Hein Westgaard (Oslo) – gitar, Martin Mellem (Lier) – trommer og Jørgen Olsrud (Ski, Nordre Follo) – kontrabass/trommemaskin
Musikken til Ototoi kan beskrives som lydsporet til et videospill som aldri ble utgitt; elektroniske lyder fra trommemaskin og synthesizere blandes inn i et akustisk lydlandskap der lyriske melodier godt kan sameksistere med utradisjonelle teksturer og lyder. Musikken er laget kollektivt og demokratisk, gjennom utarbeiding av musikalske skisser. Resultatet er en blanding av jazz, minimalistiske grooves og elektroakustisk improvisasjon. Musikerne i Ototoi er også kjent fra prosjekter som Master Oogway, Bear Brother, Why Kai, og Hein Westgaard Trio.

Joakim Rainer trio 
Joakim Rainer Petersen (Bodø) – piano, Alexander Riris (Sola) – kontrabass og Rino Sivathas (Molde) – trommer.
Trondheims-baserte Joakim Rainer Trio spiller med blikket rettet fremover i det klassiske pianotrio-formatet, med røtter i jazzhistorien. Musikken er spontan og leken, og komposisjonene bygger komplekse former, asymmetriske loops og åpne harmonier. Trioen trekker linjer til komponister og musikere som Jimmy Giuffre, Andrew Hill, Luciano Berio og Kris Davis, og spiller en spennende blanding av uttrykk som forenes av lyttende, lekende og fokusert samspill. Musikerne i Joakim Rainer Trio har bakgrunn fra en rekke andre band som Barrage, ØyvindLand, Bounce Alarm og Trondheim Jazzorkester.

Firvel 
Jan Tobias Jarlvang (Kapp, Østre Toten) – trompet, Øyvind Kløve Kjernlie (Bærum) – pedal steel, Fride Nøstdahl Hjelle (Ålesund) – piano Joachim Mørch Meyer (Nordstrand, Oslo) – kontrabass og Vegard Staum (Gausdal) – trommer
Med en særegen stemning og klang trekker Firvel deg inn i en verden av lyriske og fengende melodier. Den varme komboen av pedal steel og trompet bærer melodiene frem, og en leken, luftig pianotrio i bunn er ikke fremmed for å la det koke. Musikken er både subtil og ekspressiv, og bygger i hovedsak på pianist Fride Nøstdahl Hjelles komposisjoner med innslag fra samtlige musikere i bandet.

Stenøien/Hjemmen/Heide Bø 
Amund Stenøien (Trondheim) – vibrafon, Steinar Heide Bø (Trondheim) – trommer og Anders Waltersdorph Hjemmen (Ski, Nordre Follo) – kontrabass
De tre musikerne i Stenøien/Hjemmen/Heide Bø møttes i Trondheim da de studerte ved jazzlinja på NTNU. Bandet ble formet som et resultat av en felles kjærlighet til den moderne, eksplosive jazzscenen i New York. De spiller egenkomponert musikk inspirert av musikere som Immanuel Wilkins, Joel Ross, Harish Raghavan, Marcus Gilmore, Matt Brewer, John Coltrane og Lewis Wright, der den amerikanske jazztradisjonen står sterkt. Kjernen til musikken legger føringer for tett samspill, melodiske improvisasjoner og sterk groove.

Ask Morris Kvartett 
Ask Morris Rasmussen (Tønsberg) – saksofon, Ville Lähteenmäki (Finland) – bassklarinett,  Andreas Solheim (Asker ) – bass,  Steinar Heide Bø (Trondheim) – trommer
Saksofonist Ask Morris Rasmussens begeistring for amerikansk straight-ahead jazz, skinner igjennom når han komponerer musikk til egen kvartett. Det er fengende og tilgjengelige komposisjoner med referanser til popmusikken som han elsker, men med rom for det mer tradisjonelle jazzspråket. Som komponist gir Ask Morris mye plass og ansvar til sine medmusikere, som griper og tar godt vare på muligheten til å sette sine preg på musikken. Kvartetten inspireres av band og utgivelser med liknende besetninger som blant annet Per «Texas» Johanssons «Alla Mina Kompisar» og Elvin Jones «Live At The Lighthouse».

Fra forsiden

Nyhet

Jazzprisen 2025 åpnet for nominasjoner

Det er klart for nok en storslått feiring av norsk jazz. Jazzprisen 2025 finner sted på Cosmopolite i Oslo lørdag 5. april. Nå åpner Norsk jazzforum for nominasjoner til de elleve prisene. Nominasjonsfrist er 20. oktober.

Nyheter

Lanserer ny utgave av Jazz Out of Norway

Under European Jazz Conference i september lanserer Norsk jazzforum en ny utgave av promoutgivelsen Jazz Out of Norway. Den ellevte utgaven presenterer 30 låter med forskjellige norske band og musikere, og lanseres digitalt over hele verden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev