Nyheter

Årets unge jazzmusikere skal kåres på Moldejazz

Noen av landets mest lovende unge musikere møtes i Jazzintro-finalen under Moldejazz onsdag 20. juli. Fire band skal spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2022, lanseringspakke fra Norsk jazzforum, mentorprogram støttet av Talent Norge samt Gramo-stipendet på kr 150 000.

Bandene Bento Box Trio, Ototoi, Joakim Rainer Trio og Stenøien/Hjemmen/Heide Bø skal spille om tittel, lanseringspakke og stipend under Jazzintro-finalen på Moldejazz onsdag 20. juli. I de innledende rundene på vårens og sommerens jazzfestivaler har musikerne imponert juryen.
– Dette er unge musikere på høyt nivå som overbeviser både individuelt og kollektivt. Jazzintro presenterer noe av det beste i ung, norsk jazz i dag, sier fagansvarlig i Norsk jazzforum og jurysekretær, Roy Jahr Holtan.

Basert på søknader med demo, plukket juryen ut åtte band til å delta i lanseringsprogrammet Jazzintro. Fra innledende runder på samarbeidsfestivalene Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz og Kongsberg Jazzfestival er fire av bandene sendt videre til finalen under Moldejazz. Der skal ett av bandene kåres til Årets unge jazzmusikere 2022. I juryen sitter noen av landets fremste jazzmusikere: bassist Ellen Brekken, trommeslager Dag Magnus Narvesen, tablasspiller Sanskriti Shrestha og saksofonist Ivan Mazuze.

Finale på Storyville
Jazzintro-finalen arrangeres på Storyville i kulturhuset Plassen i Molde onsdag 20. juli kl. 16.00. De fire bandene spiller en halvtime hver, og umiddelbart etter siste band trekker juryen seg tilbake for å kåre Årets unge jazzmusikere 2022. Avgjørelsen offentliggjøres i forkant av konserten på Teatret Vårt kl 20.00, og vinnerbandet vil deretter spille en egen konsert på Storyville kl. 22.00.
Bandet som blir Årets unge jazzmusikere 2022 vil få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum som inkluderer en norgesturné, en mentorordning finansiert av Talent Norge som skreddersys i samarbeid med bandet, samt Gramo-stipendet på hele 150 000 kroner.

Jazzintro løfter fram talentene
Jazzintro har siden starten i 1998 vært veldig viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. Mange av dagens store jazznavn har tidlig i karrieren deltatt i Jazzintro, som Mathias Eick, Stian Westerhus, Anja Lauvdal, Gard Nilssen, Marius Neset, Hanna Paulsberg og Morten Qvenild. Blant tidligere vinnere er Monkey Plot, Albatrosh, Puma, In the Country, Urban Connection, Megalodon Collective og Kongle Trio.

Finaleband:

Bento Box Trio
Tuva Halse (Molde) – fiolin, Benjamín Gísli Einarsson (Island) – piano og Øyvind Leite (Trondheim) – trommer.
Bentobokser er gjerne forseggjorte og fargerike, og innholdet et par, tre hakk over den trauste norske matpakka. Så også med Bento Box Trio. Musikerne møttes på jazzlinja i Trondheim høsten 2019, og har i løpet av de siste årene jobbet tett sammen med å utforske trioformatet, den utradisjonelle instrumentsammensetningen og det akustiske lydbildet. Med improvisasjon i sentrum, henter musikken impulser fra klassisk tradisjons- og samtidsmusikk såvel som den frie jazzen, og med originale komposisjoner beskrives alt fra det skjøre og melankolske til det intense og insisterende. Variert og lekkert, med andre ord. Akkurat som en god lunsj.

Ototoi 
Kai von der Lippe (Oslo) – piano/synthesizere, Hein Westgaard (Oslo) – gitar, Martin Mellem (Lier) – trommer og Jørgen Olsrud (Ski) – kontrabass/trommemaskin
Musikken til Ototoi kan beskrives som lydsporet til et videospill som aldri ble utgitt; elektroniske lyder fra trommemaskin og synthesizere blandes inn i et akustisk lydlandskap der lyriske melodier godt kan sameksistere med utradisjonelle teksturer og lyder. Musikken er laget kollektivt og demokratisk, gjennom utarbeiding av musikalske skisser. Resultatet er en blanding av jazz, minimalistiske grooves og elektroakustisk improvisasjon. Musikerne i Ototoi er også kjent fra prosjekter som Master Oogway, Bear Brother, Why Kai, og Hein Westgaard Trio.

Joakim Rainer Trio 
Joakim Rainer Petersen (Bodø) – piano, Alexander Riris (Sola) – kontrabass og Rino Sivathas (Molde) – trommer.
Trondheims-baserte Joakim Rainer Trio spiller med blikket rettet fremover i det klassiske pianotrio-formatet, med røtter i jazzhistorien. Musikken er spontan og leken, og komposisjonene bygger komplekse former, asymmetriske loops og åpne harmonier. Trioen trekker linjer til komponister og musikere som Jimmy Giuffre, Andrew Hill, Luciano Berio og Kris Davis, og spiller en spennende blanding av uttrykk som forenes av lyttende, lekende og fokusert samspill. Musikerne i Joakim Rainer Trio har bakgrunn fra en rekke andre band som Barrage, ØyvindLand, Bounce Alarm og Trondheim Jazzorkester.

Stenøien/Hjemmen/Heide Bø 
Amund Stenøien (Trondheim) – vibrafon, Steinar Heide Bø (Trondheim) – trommer og Anders Waltersdorph Hjemmen (Ski, Nordre Follo) – kontrabass
De tre musikerne i Stenøien/Hjemmen/Heide Bø møttes i Trondheim da de studerte ved jazzlinja på NTNU. Bandet ble formet som et resultat av en felles kjærlighet til den moderne, eksplosive jazzscenen i New York. De spiller egenkomponert musikk inspirert av musikere som Immanuel Wilkins, Joel Ross, Harish Raghavan, Marcus Gilmore, Matt Brewer, John Coltrane og Lewis Wright, der den amerikanske jazztradisjonen står sterkt. Kjernen til musikken legger føringer for tett samspill, melodiske improvisasjoner og sterk groove.

Fra forsiden

Nyheter

Nesodden Jazzklubb kåret til Årets jazzklubb

Nesodden Jazzklubb ble søndag 19. mai tildelt prisen Årets jazzklubb 2024. Klubbens arrangementer bærer preg av god atmosfære, profesjonalitet og godt besøk, skriver Norsk jazzforum i begrunnelsen for tildelingen, og trekker fram klubbens gode og varierte programmering og ildsjelenes smittende engasjement.

Nyheter

Ny medlemsavtale på festivalartikler

Norsk jazzforum har inngått avtale med Artisti Profil som gir våre medlemmer, både festivaler og andre medlemsgrupper, rabatter på t-skjorter og festivalartikler.

Meld deg på vårt nyhetsbrev