Nyheter

Nasjonal festivalstatistikk for 2014

Tall fra tilsammen 200 festivalmedlemmer fra Norsk jazzforum, FolkOrg, Norske Konsertarrangører og Norske Festivaler er samlet i en ny, nasjonal festivalstatistikk.

Nasjonal Festivalstatistikk er et samarbeid mellom FolkOrg, Norsk jazzforum, Norske Konsertarrangører og Norske Festivaler. De fire organisasjonenes 200 festivalmedlemmer, 26 av disse medlemmer i Norsk jazzforum, har svart på en omfattende undersøkelse med over 50 spørsmål. Statistikken er presentert i rapporten Nasjonal festivalstatistikk 2014, som kan lastes ned her.

Blant hovedfunnene:

Inntekter
Festivalarrangørenes samlede inntekter (mottatt offentlig støtte og alle private inntekter) utgjorde 790,8 millioner kroner. 74 % av inntektene er egenfinansiert, dvs. egne salgs- og private inntekter (sponsor-, billett- og serveringsinntekter samt salg av merchandise) mens den offentlige støtten utgjør 26 % av inntektsgrunnlaget.
Festivalarrangørenes egeninntjening ekskludert billettsalg, utgjør 270 millioner kroner (34% av de totale inntektene). Disse fordeler seg på 121,5 millioner i privat støtte (hovedsakelig Sponsorinntekter) og salgsinntekter på omtrent 150 millioner kroner. Disse funnene betyr at egeninntektene som festivalarrangørene selv genererer er hhv. 3,5 og 32 millioner høyere enn det samlede statlige tilskuddet og nesten 70 millioner høyere enn den totale offentlige støtten. Innrapporterte billettinntekter utgjør i verdi nesten 40% av de samlede inntektene.

Sponsorer
Responsgruppen ble spurt om å angi hvilket geografisk område sponsorer og samarbeidspartnere kommer fra. 51% av sponsorene er lokale aktører, 25% hører hjemme i regionen mens 24% er nasjonal aktører.

Arrangement og utøvere
Det totale antall arrangement var 4470. Samlet sett ble 20 000 utøvere engasjert til å holde konserter eller medvirke kunstnerisk under de ulike enkeltarrangementene i regi av festivalarrangørene.  Av disse var 3937 utøvere engasjert av landets 26 jazzfestivaler.
Totalt antall kvinnelige utøvere var 23% – på jazzfestivalene 19%.

Honorar
Honorarkostnadene som ble utbetalt er totalt 165 millioner kroner. 103 av responsgruppen ga opplysninger, av disse er 46 rock/pop festivaler. Sett i forhold til antall respondenter, som for rock/pop er 44 %, har denne sjangeren en andel av honorarutbetalingene på 53 % (87 millioner) av honorarkostnadene. Jazzfestivalene hadde tilsammen 28 millioner i honorarkostnader.
Av festivalarrangørenes samlede inntekter på 790,8 millioner tilsvarer honorarutbetalinger til artister, kunstnere og utøvere 21 %. Om vi sammenligner honorarutgifter med summen på total offentlig støtte (206 millioner) representerer honorarkostnader 80 % av dette beløpet.
Totalt gikk 53% av honorarutbetalingene til norske utøvere. For jazzfestivalene var fordelingen 58% til norske utøvere og 42% til utenlandske utøvere.

Besøkende
I alt var det om lag 690 000 personer (unike besøkende) som sto for 1,3 millioner besøk (personbesøk) på de billetterte arrangementene. Inkludert besøkende på gratisarrangement er beregnet besøkstall 2,2 millioner (personbesøk).

Frivillige
I overkant av 20 000 frivillige var engasjert i å jobbe for arrangørene før og under avvikling av arrangementet. De frivillige jobbet 420 000 timer totalt, noe som tilsvarer 240 årsverk. Det gjennomsnittlige antall timer per frivillig på jazzfestivalene lå på 28,5.

Om undersøkelsen
Svarprosenten var på 57 % og regnes som representativ. Den totale statlige støtten bevilget til responsgruppen er 111 millioner kroner. Dette tilsvarer over 75% av den samlede statlige støtten til festivalarrangement av denne type eller sjanger i 2014.
I statistikken er festivalarrangørene delt inn i fem sjangerkategorier og en egen klasse for knutepunktfestivaler. Sjangerkategoriene er Rock / Pop (dekker sjangerne rock / pop, blues, metal og country), Jazz (Jazz), Folkemusikk (Folkemusikk, folkedans og verdensmusikk), Klassisk (Klassisk, samtidsmusikk og festspill) og Ikke musikk (litteratur, barn og unge, spel, scenekunst og andre sjangere).
Nasjonal festivalstatisikk er utarbeide av FolkOrg, Norsk jazzforum, Norske Konsertarrangører og Norske Festivaler i samarbeide med Kunnskapsverket – Nasjonalt senter for kulturelle næringer.

 

Fra forsiden

Nyheter

Norsk på Jazzahead

Liv Andrea Hauge Trio, Hilde Louise Asbjørnsen Quartet, Oddgeir Berg trio og Trondheim Jazzorkester med Marianna Sangita Røe spiller på bransjemessa Jazzahead i Tyskland neste uke. Norsk jazzforum og Music Norway er som vanlig på plass med norsk stand.

Nyheter

Bliss Quintet sikret siste finaleplass

Det ble Bliss Quintet som torsdag kveld på Nasjonal jazzscene sikret seg den fjerde og siste finaleplassen i årets Jazzintro. Under Moldejazz i juli skal bandet spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024 samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev