Nyheter

God start for Kulturløftet III

Kulturminister Hadia Tajik inviterte i går til oppstartsmøte for Kulturløftets innspillseminarer. Et velregissert show og godt møte som markerte starten på Tajiks Kulturløftturné til alle landets fylker.

(alle foto: KUD/Ketil Frøland)

Regjeringen er i gang med å planlegge Kulturløftet III, og denne våren reiser kulturminister Hadia Tajik rundt til alle landets fylker og inviterer til innspillsseminarer. Møtene er åpne for alle, og Tajik oppfordret både kulturorganisasjoner, -institusjoner og ikke minst kulturinteressert publikum til å delta. Kultur, deltakelse og frivillighet er undertittelen på Kulturløftet III, og regjeringen ønsker mange innspill til veien videre for kulturNorge.

Konferansier Vera Micaelsen ledet møtet i Dansens Hus (foto: KUD/Ketil Frøland)

Velregissert oppstartsmøte
Det var et velregissert oppstartsmøte foran en fullsatt sal på Dansens Hus i Oslo onsdag 6. mars. Hadia Tajik sa i sin åpningstale at mye er oppnådd i kulturpolitikken siden Kulturløftet ble lansert for første gang i 2005. Men Regjeringen ønsker med innspillsseminarene å finne ut hvor skoen trykker for framtida, og sette seg nye ambisiøse mål. – Sammen skal vi skape norsk kulturlivs framtid, sa Tajik.

Musikk og bilder var bakteppe for en kulturminister som framstod som overbevisende og engasjert i sin åpningstale. Tajik understreket at kvalitet og kunstens innhold er viktig. Kulturdepartementet ønsker bredde og sosialt inkluderende kunst, men sier det er viktig at det er rom for spissformulert og provoserende kunst.

Jazzen på banen
Tore Flesjø, daglig leder i Norsk jazzforum, var raskt ute da det ble åpnet for innspill fra salen. Han mener tiden er inne for at landets kommuner setter 5% av kommunebudsjette til kultur, og antagelig må øremerking til for å oppnå ønskede resultat.Videre støttet Flesjø MFOs krav om bedre rettigheter for musikere i det frie feltet.
– Kunstnerne har som  Enger-utvalget påpeker stått nederst på lønnsstatistikken i mange år. Det kan Kulturløftet III gjøre noe med, uttalte Flesjø. Han viste også til Norsk jazzforums pilotprosjekt, Musikkentreprenører, hvor musikere kan få stillinger i kommunene og bidra kreativt og musikalsk i lokalmiljøet, samtidig som de kan fortsette en utøvende karriere. – Én vinn-vinn-situasjon for både musikere og det lokale kulturlivet, understreket Flesjø.

Som en del av satsing på kultur ut i distriktene, ba Flesjø også om en videre satsing på de regionale kompetansenettverkene for rytmisk musikk. En ordning som har hatt en litt humpete start, men som nå klarer å vise til gode og effektive tiltak og samarbeid.

Frivillighet, mangfold og faste stillinger
Fire ulike innledere fikk ordet før man åpnet for innspill fra salen. Sjef ved Det Norsk Teatret, Erik Ulfsby, langet ut mot Oslopolitikerne som nå gjør Oslo Nye teater om til et prosjektteater. Resultatet blir færre ansatte og prosjektbaserte midler

Eldrid Johansen, barne- og ungdomsbokforfatter og syngende skuespiller (foto: KUD/Ketil Frøland)

Forfatter, sanger og skuespiller Eldrid Johansen er opptatt av barn og unges muligheter for kulturopplevelser  og understreket viktigheten av satsing på Den kulturelle skolesekken. For å nå regjeringens mål om et levende kulturliv mener Johansen at det er en forutsetning med flere faste stillinger for kunstnere og samme sosiale rettigheter som andre yrkesgrupper. Filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen satte fokus på positiv særbehandling for å oppnå mangfold. Han advarte mot konsekvensene i samfunnet ved at barn som vokser opp mellom to kulturer føler mangel på tilhørighet. To unge menn, som omtalte seg selv som bygdetullinger, fra Beitstad i Nord-Trøndelag, ønsket mer kultur ut i distriktene og understreket viktigheten av frivillighet og dugnadsånd.

Skryt til Enger-utredningen
Kulturutredingen 2014, som ble lagt fram av utvalgsleder Anne Enger mandag denne uken, fikk mye skryt. Operasjef Tom Remlov lovpriste konklusjonene i utredningen, og mener det nå er tid for konsolidering i de store institusjonene. Kulturminister Hadia Tajik sa seg fornøyd med den brede oppslutningen av Enger-utvalgets analyse, og var glad for å ta dette med seg på vårens innspillsturné. Tajik merket seg også innspill fra salen om kvalitet i barnekulturen og kunstnere/musikeres kår.

Her finner du oversikt over alle innspillsseminarene til Kulturløftet III.

Fra forsiden

Nyheter

Norsk på Jazzahead

Liv Andrea Hauge Trio, Hilde Louise Asbjørnsen Quartet, Oddgeir Berg trio og Trondheim Jazzorkester med Marianna Sangita Røe spiller på bransjemessa Jazzahead i Tyskland neste uke. Norsk jazzforum og Music Norway er som vanlig på plass med norsk stand.

Nyheter

Bliss Quintet sikret siste finaleplass

Det ble Bliss Quintet som torsdag kveld på Nasjonal jazzscene sikret seg den fjerde og siste finaleplassen i årets Jazzintro. Under Moldejazz i juli skal bandet spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024 samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev