Nyheter

– En seier for regionalt kulturliv

Regjeringen foreslår 75 millioner kroner til regionale kulturfond i 2025. – Endelig innfrir regjeringen et av løftene fra Hurdalsplattformen. Dette er en seier for det lokale- og regionale kulturlivet, sier daglig leder i Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr. Samtidig uttrykker hun bekymring for et presset Norsk kulturfond.

I sitt forslag til statsbudsjett for 2025 foreslår Regjeringen å sette av 75 millioner kroner til regionale kulturfond. Daglig leder i Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr, er svært glad for at Kulturdepartementet i sitt budsjett endelig legger midler i en ordning lovet i Hurdalsplattformen.  I flere år har Norsk jazzforum sammen med Norsk kulturforum, Norsk musikkråd, Creo og Arrangørforum jobbet med å få på plass regionale kulturfond for å styrke det lokale kulturlivet og samspillet mellom profesjonelle og amatører. I statsbudsjettet foreslår Kulturdepartementet å utlyse midlene i 2025.

–  Det er fantastisk at vi nå får 75 millioner til regionale kulturfond. Vi håper at Stortinget ser viktigheten av å styrke kulturlivet regionalt og også støtter en opptrapping til 150 millioner for at ordningen skal få bedre effekt, sier Bråtømyr.

Likevel, i en tid hvor kommuner og fylkeskommuner kutter i sine kulturbudsjett, knytter det seg noe bekymring.  – Regionale kulturfond skal styrke det regionale kulturlivet og komme i tillegg. Det er svært viktig at regjeringen nå sørger for at disse midlene ikke benyttes for å kompensere for lokale og regionale budsjettkutt, men øremerkes Regionale kulturfond, sier hun.

Bekymret for det frie feltet
Regjeringen melder om mer penger til drift av kulturinstitusjoner over hele landet. I forslag til statsbudsjett for 2025 styrkes etablerte kulturinstitusjoner innenfor både museum, scenekunst og det klassiske musikkfeltet, men nok en gang blir det frie feltet forbigått.

Daglig leder i Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr, er bekymret: – Ordningene i Norsk kulturråd har lenge vært underfinansierte, noe som rammer både musikerne og arrangørene. Det er derfor urovekkende når to festspill flyttes ut av Norsk kulturfond og over på statsbudsjettet og pengene følger med, uten at dette kompenseres i fondet. Slik svekkes Norsk kulturfond bare ytterligere. Kulturdirektoratet har i sin budsjettsøknad bedt om en styrking av fondet, blant annet til turne- og arrangørordningene, da antall søknader har hatt en formidabel økning og disse ordningene ikke strekker til. Vi vet det er store behov i det frie musikkfeltet, ikke minst i en tid alle aktører opplever økte kostnader. Rammevilkårene til det frie feltet må styrkes, fastslår Bråtømyr, og legger til at hun ser positivt på økningen til Statens kunstnerstipend og at man sikter på full momskompensasjon til frivilligheten.

Avstanden mellom institusjonene og det frie feltet vokser
I tillegg til å arbeide for et styrket Norsk kulturfond, har Norsk jazzforum siden 2017 arbeidet for fast statlig finansiering av de regionale jazzensemblene som driftes av de regionale jazzsentrene. Ensemblene er sentrale oppdragsgivere for frilansmusikere og komponister i hele Norge og bidrar til økt kunstnertetthet over større deler av landet.
– Etter mer enn 20 års drift er det behov for forutsigbar finansiering for å sikre profesjonelle produksjons- og arbeidsvilkår for frilansmusikere i de regionale jazzensemblene, på linje med orkestre og ensembler innenfor klassisk- og samtidsmusikk. Vi registrerer at Regjeringen foreslår å videreføre økte rammer, i kombinasjon med friske tilskudd, på til sammen kr 21,4 mill. til Arktisk filharmoni, Det Norske Blåseensemble i Halden, Musikkselskapet Harmonien i Bergen og Operaen i Kristiansund for 2025, samtidig som det ikke settes av ei krone i etableringstilskudd til regionale jazzensembler. Skjevheten mellom de etablerte institusjonene og det frie feltet vokser for hvert år, sier Bråtømyr.

 

Fra forsiden

Nyheter

Debatt om statsbudsjettet

Tirsdag 15. oktober inviterer Arrangørforum til kulturdebatt i Oslo. Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery stiller til samtale om statsbudsjettet, og det blir paneldebatt med Jaffery og stortingspolitikerne Tage Pettersen (H), Åslaug Sem-Jacobsen (Sp), Emma Lind (V) og Kathy Lie (SV).

Nyheter

Søk musiker- og bandstipend for 2025

Norsk jazzforum skal fordele 1 million kroner i musiker- og bandstipend for 2025. Musikermedlemmer av Norsk jazzforum inviteres til å søke om personlig fordypnings-/studiestipend eller øvings-/studiestipend for band. Søknadsfrist er 1. november 2024.

Meld deg på vårt nyhetsbrev