Nyheter

Jazzintro-duell på Nattjazz

Den tredje av fire innledende runder av Jazzintro 2022 arrangeres på Nattjazz i Bergen 2. juni. Da skal Joakim Rainer Trio og Firvel spille om finaleplass for å kjempe om tittelen Årets unge jazzmusikere 2022, lanseringspakke fra Norsk jazzforum, mentorprogram støttet av Talent Norge samt Gramo-stipend på kr 150 000.

Årets unge jazzmusikere 2022 skal kåres, og åtte unge, lovende band er plukket ut til å spille om tittel og stipend på noen av landets ledende jazzfestivaler denne våren og sommeren.  To band er allerede finaleklare, og den nest siste plassen skal avgjøres under Nattjazz i Bergen når Joakim Rainer Trio og Firvel møtes til duell.

– Denne gangen får vi høre to band med pianoet som bærende element. Begge med en leken tilnærming, men med besetninger som løfter musikken i litt ulike retninger, sier prosjektansvarlig i Norsk jazzforum, Aleksander Haugen.
Pianist Joakim Rainer Petersens trio spiller med blikket rettet fremover i det klassiske pianotrio-formatet, med røtter i jazzhistorien. Musikken til kvintetten Firvel bygger i hovedsak på pianist Fride Nøstdahl Hjelles komposisjoner med innslag fra samtlige fem musikere i bandet.

Fire innledende runder før finale
Den første Jazzintro-runden ble arrangert under Vossa Jazz i april og der spilte Bento Box Trio seg til finaleplass. Ototoi sikret seg den andre finaleplassen under Maijazz, og de to siste finalistene avgjøres henholdsvis under Nattjazz 2. juni og Kongsberg Jazzfestival 8. juli. Under finalen på Moldejazz i juli vil ett band kåres til Årets unge jazzmusikere 2022, og motta en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum som inkluderer en norgesturné, en mentorordning finansiert av Talent Norge som skreddersys i samarbeid med bandet, samt Gramo-stipendet på hele 150 000 kroner.

Jazzintro et springbrett
Jazzintro er et lanseringsprogram for unge, norske jazzmusikere som denne våren og sommeren vil få vise seg fram på landets største jazzfestivaler. Blant 55 søknader er åtte band plukket ut til å delta: Bento Box, Munch Trio, Peders Hode, Ototoi, Joakin Rainer Trio, Firvel, Ask Morris Kvartett og Stenøien/Hjemmen/Heide Bø.  Jazzintro har siden starten i 1998 vært viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. Mange av dagens store jazznavn har tidlig i karrieren deltatt i Jazzintro, som Mathias Eick, Stian Westerhus, Anja Lauvdal, Gard Nilssen, Marius Neset, Hanna Paulsberg og Morten Qvenild. Blant tidligere vinnere er Monkey Plot, Albatrosh, Puma, In the Country, Urban Connection, Megalodon Collective og Kongle Trio.

Joakim Rainer trio
Joakim Rainer Petersen (Bodø) – piano, Alexander Riris (Sola) – kontrabass og Rino Sivathas (Molde) – trommer.
Trondheims-baserte Joakim Rainer Trio spiller med blikket rettet fremover i det klassiske pianotrio-formatet, med røtter i jazzhistorien. Musikken er spontan og leken, og komposisjonene bygger komplekse former, asymmetriske loops og åpne harmonier. Trioen trekker linjer til komponister og musikere som Jimmy Giuffre, Andrew Hill, Luciano Berio og Kris Davis, og spiller en spennende blanding av uttrykk som forenes av lyttende, lekende og fokusert samspill. Musikerne i Joakim Rainer Trio har bakgrunn fra en rekke andre band som Barrage, ØyvindLand, Bounce Alarm og Trondheim Jazzorkester.

Firvel
Jan Tobias Jarlvang (Kapp, Østre Toten) – trompet, Øyvind Kløve Kjernlie (Bærum) – pedal steel, Fride Nøstdahl Hjelle (Ålesund) – piano, Joachim Mørch Meyer (Nordstrand, Oslo) – kontrabass og Vegard Staum (Gausdal) – trommer.
Med en særegen stemning og klang trekker Firvel deg inn i en verden av lyriske og fengende melodier. Den varme komboen av pedal steel og trompet bærer melodiene frem, og en leken, luftig pianotrio i bunn er ikke fremmed for å la det koke. Musikken er både subtil og ekspressiv, og bygger i hovedsak på pianist Fride Nøstdahl Hjelles komposisjoner med innslag fra samtlige musikere i bandet.

Spilleliste Jazzintro 2022:
Vossa Jazz: Bento Box Trio og Munch trio
Maijazz: Peders Hode og Ototoi
Nattjazz: Joakim Rainer trio og Firvel
Kongsberg Jazzfestival: Ask Morris Kvartett og Stenøien/Hjemmen/Heide Bø

Fra forsiden

Nyheter

Nesodden Jazzklubb kåret til Årets jazzklubb

Nesodden Jazzklubb ble søndag 19. mai tildelt prisen Årets jazzklubb 2024. Klubbens arrangementer bærer preg av god atmosfære, profesjonalitet og godt besøk, skriver Norsk jazzforum i begrunnelsen for tildelingen, og trekker fram klubbens gode og varierte programmering og ildsjelenes smittende engasjement.

Nyheter

Ny medlemsavtale på festivalartikler

Norsk jazzforum har inngått avtale med Artisti Profil som gir våre medlemmer, både festivaler og andre medlemsgrupper, rabatter på t-skjorter og festivalartikler.

Meld deg på vårt nyhetsbrev