Nyheter

Nordiske jazzkometer på turné

Fem nordiske band drar på turné i regi av Nordic Jazz Comets denne høsten. Kjetil Mulelid Trio turnerer Sverige, Danmark og Finland fra 21. september, og finske Kadi Vija Key Project og svenske Post-sun-vision besøker Oslo, Bergen og Trondheim fra 8. september. Erfaringene skal benyttes i en guidebok for grønn turnering i Norden.

I desember i fjor deltok Kjetil Mulelid Trio sammen med fire andre nordiske band i det årlige showcase- og seminareventet Nordic Jazz Comets. Nå følges dette opp med nordiske turneer for alle de fem bandene. Norske Kjetil Mulelid Trio skal gjøre totalt sju konserter i Sverige, Danmark og Finland.

Ingen av oss har vært utenfor Norges grenser siden mars i fjor, så det blir jo generelt helt utrolig gøy å få spille musikk utenfor landegrensene igjen. Vi har heller ikke spilt så mye i Sverige og ingenting i Finland med trioen heller, så det blir jo utrolig artig å få presentere musikken for et nytt publikum, sier Kjetil Mulelid, og legger til: – Alltid gøy å spille med Andreas og Bjørn Marius! Vi har akkurat spilt inn mye ny musikk som kanskje kommer på en plate i nær fremtid, så det blir også gøy å få spille det nye materialet live.

Turneer med bærekraft som tema
I tillegg til showcase og seminarer får Nordic Jazz Comets-bandene sjansen til å jobbe med et nytt nettverk av nordiske klubber og festivaler. Nettverket består av tolv aktører fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige. – Sammen med arrangørene skal vi legge til rette for bærekraftige turnéruter i Norden. Erfaringene herfra vil bli benyttet til å lage en guidebok for grønn turnering i Norden, forteller fagansvarlig i Norsk jazzforum, Roy Jahrn Holtan.

De fem bandene har fått velge seg hvert sitt tema innenfor bærekraft som vil prege turneene de nå legger ut på. For Kjetil Mulelid Trio er det gjenvinning som er fokus, og Mulelid forteller at seminarene de har hatt i forbindelse med Nordic Jazz Comets har vært veldig lærerike, men også utfordrende: – Det å turnere og tenke på bærekraft er noe som fort kan føles veldig selvmotsigende. En litt kjedelig følelse av at man nærmest har tapt før man har prøvd. Derfor har det vært ekstra viktig å nettopp prate om dette i grupper på teamsmøter, tenker jeg, og forsøke å tenke hva som faktisk kan gjøres.

Mulelid forteller at det har blitt diskutert hva de som artister og musikere kan gjøre i forhold til det med reise, bo og mat, men også hva arrangører kan gjøre og hva de som musikere kanskje burde stille krav om. – Mye av det vi har snakket om er jo ganske selvsagt, men veldig bra å sette et fokus på. Vi er jo i utgangspunktet ikke et prosjekt som krever stort, og det vi faktisk trenger er et enkelt konsertoppsett, reise, bo og mat. Da blir det jo naturlig å snakke om nettopp dette og enkle grep som kan gjøres. For eksempel å redusere bruk av plastflasker på scenen/backstage og fokusere på gjenbruk ved mugge/glass for drikken, spise vegetarmat og minske kjøtt og fiskemat, og selvsagt hvordan man kan reise mer miljøvennlig på tur der det er faktisk mulig gjennom tog, buss, bil, båt, og mindre fly, avslutter han.

Svenske Post-sun-vision har miljøvennlige reisealternativer som tema, og finske Kadi Vija Key Project setter søkelys på bærekraftig mat under sin turné. Begge bandene besøker Nasjonal jazzscene i Oslo 8. september og Bergen Jazzforum 9. september før Post-sun-vision også tar turen til Trondheim Jazzforum.

Utstillingsvindu for nordisk jazz
Nordic Jazz Comets fungerer som et utstillingsvindu for nordisk jazz for et internasjonalt publikum og bransje. Fem nordiske band spiller for spesielt inviterte europeiske bransjerepresentanter fra festivaler, spillesteder og plateselskap, i tillegg til agenter og journalister. Arrangementet er også åpent for øvrig festivalpublikum. I tillegg til selve showcase-konserten deltar musikerne i ulike seminarer og nettverkstreff for å dele kunnskap, utveksle ideer og bli bedre kjent med deler av bransjen. For de nordiske jazzorganisasjonene har Nordic Jazz Comets vært en viktig arena for å presentere nordisk jazz utenlands og bli kjent med nye markeder, i tillegg til å styrke det nordiske samarbeidet. Nordic Jazz Comets har siden starten i 2000 vært arrangert på tur i de nordiske landene, i 2020 i Helsinki i Finland. De tre utgavene i forkant var imidlertid flyttet ut av Norden for å nå et større europeisk publikum, og ble arrangert i samarbeid med henholdsvis Scope Festival i Berlin, EFG London Jazz Festival og det franske festivalnettverket Association Jazzé Croisé i Paris. I 2022 skal Nordic Jazz Comets arrangeres i København, og søknadsfrist for band er 31. august 2021.

Kjetil Mulelid Trios Nordic Jazz Comets-turné:
21.09 – Montmartre, København (DK)
22.09 – Eskilstuna Jazz Club (SE)
23.09 – Multeum, Strängnäs (SE)
24.09 – Salo Jazz Festival (FI)
25.09 – Porvoo Jazz Festival (FI)
29.09 – Halmstad Jazz Club (SE)
30.09 – Nefertiti Jazz Club, Gøteborg (SE)

Fra forsiden

Nyheter

Innspill til Kulturrådet og NOU-utvalget

I slutten av mai deltok daglig leder i Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr, i et dialogmøte med Kulturrådet og NOU-utvalget. Bakgrunnen for møtet var å se flere sider av musikklivet og virkemiddelapparatet i sammenheng.

Meld deg på vårt nyhetsbrev