Nyhet

Jazzintro-finale på Oslo Jazzfestival

Etter gjentatte utsettelser er endelig tidspunktet for Jazzintro-finalen 2020 satt – ett år etter opprinnelig plan. Hein Westgaard Trio, Kongle Trio, Damata og Front!Front skal spille om tittelen Årets unge Jazzmusikere 2020 under Oslo Jazzfestival 17. august 2021.

Det ble mange endringer og utsettelser for lanseringsprogrammet Jazzintro i 2020, men i august skal endelig Årets unge jazzmusikere kåres. Hein Westgaard Trio, Kongle Trio, Damata og Front!Front spiller om tittel, lanseringspakke fra Norsk jazzforum, Gramo-stipendet på kr. 150 000 samt en skreddersydd mentorordning fra Talent Norge.

– Det er en ære å endelig få finalen i Jazzintro til Oslo Jazzfestival. Denne talentmønstringen som kårer årets unge jazzmusikere annet hvert år, har utnevnt noen av de fineste jazzmusikerne i landet siden 1998, sier festivalsjef Øyvind Larsen.

De fire bandene spiller fortløpende i nevnte rekkefølge på sentralen i Oslo 17. august, og vinnerbandet vil gjøre en ekstrakonsert senere samme kveld.

Korona-utsatt
Som så mye annet ble også Jazzintro 2020 preget av koronapandemien. Festivalvåren og deler av sommeren og høsten 2020 ble avlyst, så Jazzintro ble nødt til å flytte arrangementer og gjøre nye festivalsamarbeid for å kunne gjennomføre. Moldejazz, som vanligvis huser finalen, arrangerte dermed den første av de fire innledende rundene, i stedet for Vossa Jazz, og der spilte Kongle Trio seg til finaleplass. I andre runde hoppet Oslo Jazzfestival inn som vertskap for avlyste Nattjazz, og der var det Damata som trakk det lengste strået. Den tredje runden under Maijazz i Stavanger ble gjort digitalt på grunn av smittevernrestriksjoner, og det var Hein Westgaard Trio som stakk av med finaleplass.  Under den fjerde og siste runden under Jazzfest i Trondheim i november, som stilte som erstatning for Kongsberg Jazzfestival, var det Front!Front som sikret seg den aller siste finaleplassen. Finalen i Jazzintro har på grunn av smittevernrestriksjoner dessverre blitt utsatt flere ganger. Nå endelig, ett år etter opprinnelig plan, vil finalen finne sted under Oslo jazzfestival 2021.

Lanseringsprogram for unge profesjonelle
Jazzintro arrangeres annethvert år, og har siden starten i 1998 vært viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. Mange av dagens store jazznavn har tidlig i karrieren deltatt i Jazzintro, som Mathias Eick, Anja Lauvdal, Gard Nilssen, Marius Neset, Hanna Paulsberg og Morten Qvenild. Blant tidligere vinnere er Monkey Plot, Albatrosh, Puma, In the Country og Megalodon Collective.
Det er Norsk jazzforum og fem av landets ledende jazzfestivaler står bak Jazzintro. Med utgangspunkt i innsendt demomateriale plukker en jury bestående av profesjonelle jazzmusikere ut åtte band til de innledende rundene. Fire går videre til en finale hvor ett av bandene kåres til Årets unge jazzmusikere og får en lanseringspakke fra Norsk jazzforum, mentorprogram i samarbeid med Talent Norge og Gramo-stipendet på kr 150 000.  Årets jury består av saksofonist Hanna Paulsberg, bassist Mats Eilertsen, vokalist Kirsti Huke og trommeslager Dag Magnus Narvesen samt fagansvarlig i Norsk jazzforum som jurysekretær. Saksofonist og vokalist Sissel Vera Pettersen bidro som juryvikar under Jazzfest i Trondheim.

Fra forsiden

Nyheter

Schemes spilte seg videre til Jazzintro-finale

Det var kvartetten Schemes som sikret seg en finaleplass i Jazzintro 2024 da første runde av lanseringsprogrammet ble arrangert på Bergen Jazzforum torsdag kveld. I finalen under Moldejazz i juli skal bandet kjempe om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024 samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og mentorprogram.

Nyheter

Første Jazzintro-runde på Bergen Jazzforum

Første runde av Jazzintro 2024 går av stabelen på Bergen Jazzforum torsdag 22. februar. Da spiller det to bandene ASQ // Amund Stenøien Quartet og Schemes om finaleplass på Moldejazz der Årets unge jazzmusikere 2024 skal kåres.

Meld deg på vårt nyhetsbrev