Nyheter

Monkey Plot videre i Jazzintro

Det var Monkey Plot som trakk det lengste strået da de møtte Morning has Occurred til duell under Vossa Jazz i den første av fire innledende runder av Jazzintro 2014.

(alle foto: Thomas Johannessen/Norsk jazzforum)

Trioen går dermed videre til Jazzintrofinalen på Moldejazz, og skal kjempe med tre andre band om tittelen Årets unge jazzmusikere 2014.

Finaleklar og glad trio
Finaleklar og glad trio

– Vi er overrasket og glade, sier Monkey Plot om beskjeden om at de er finaleklare. Trioen som har jobbet sammen i fem år, ser dette som en bekreftelse på at det de gjør er bra, og sier dette er en god oppbygging mot innspillingen av en plate på sensommeren.  Monkey Plot består av Christian Skår Winther (Ålesund) på gitar, Magnus Skavhaug Nergaard (Lier) på bass og Jan Martin Gismervik (Karmøy) på trommer.

Juryen forteller at det var to gode konserter i dag, og at både Monkey Plot og Morning has Occurred er band det skal bli spennende å følge med på videre. Monkey Plots særegne uttrykk bidro til å sende de videre til Jazzintro-finalen. – De er veldig gode musikere alle tre, og samspillet var helt eksepsjonelt. Monkey Plot framsto modne og fokuserte, sier Øyvind Skjerven Larsen, juryleder og prosjektansvarlig i Norsk jazzforum.

Finalen
Under finalen på Moldejazz 15. juli skal Monkey Plot møte tre andre band. Vinneren av Jazzintrofinalen kåres til Årets unge jazzmusikere 2014. Dette bandet vil de påfølgende to år få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum i tillegg til et arbeidsstipend fra vederlagsbyrået Gramo på 150 000 kroner. De tre siste finaleplassene avgjøres under Maijazz, Nattjazz og Kongsberg jazzfestival.

Juryen for Jazzintro 2014 består av pianist Tord Gustavsen, trompetist Gunhild Seim, trommeslager Gard Nilssen og gitarist Hedvig Mollestad Thomassen, samt juryleder Øyvind Skjerven Larsen fra Norsk jazzforum.

 

Monkey Plot under Jazzintro på Vossa Jazz
Monkey Plot under Jazzintro på Vossa Jazz. Christian Skår Winther (Ålesund) – gitar, Magnus Skavhaug Nergaard (Lier) – bass, Jan Martin Gismervik (Karmøy) – trommer

Monkey Plot
Monkey Plot er en akustisk gitartrio som befinner seg på en friimprovisert reise gjennom ørken-blues, amerikansk countryrock, norske klangflater og japansk noh-teater. De tre musikerne begynte å spille sammen i 2009 og har studert sammen ved Norges Musikkhøgskole i fire år. Trioen har gjort en mengde konserter og turneer, tidvis med gjester som Lisa Dillan og Frode Gjerstad. I fjor slapp trioen debutplaten «Løv og lette vimpler» på det norske plateselskapet Gigafon, til svært gode mottakelser.

Morning has Occured; Natalie Sandtorv (Ålesund) – vokal, Marte Eberson (Oslo) – piano, Bjørnar Kaldefoss Tveite (Voss) – bass, Ole Mofjell (Søgne) – trommer, Mats Mæland Jensen (Nedre Eiker)- trommer
Morning has Occured; Natalie Sandtorv (Ålesund) – vokal, Marte Eberson (Oslo) – piano, Bjørnar Kaldefoss Tveite (Voss) – bass, Ole Mofjell (Søgne) – trommer, Mats Mæland Jensen (Nedre Eiker)- trommer

Morning has Occurred
Morning has Occured beveger seg mellom jazzens kompleksitet og popens enkelhet, via friimpro og gospel. Fem musikere snor seg inn og ut av faste og løse låtstrukturer basert på improvisasjon og vakre melodier. Materialet er hovedsakelig komponert av vokalist Natalie Sandtorv og pianist Marte Eberson, mens detaljene utarbeides av hele bandet på øvingsrommet. Bandet tilhører en ny generasjon unge norske jazzmusikere som baserer uttrykket sitt på nyere norsk jazz, stor åpenhet og «progga» låtstrukturer. Bandet har spilt på flere norske jazzscener og -festivaler, og var i 2013 på Norsk jazzforums Monitor-turné med Karl Seglem. I fjor høst spilte bandet inn sitt debutalbum i Ocean Sound studio på Giske.

Jazzintro
Det er Norsk jazzforum og fem av landets største jazzfestivaler som står bak Jazzintro, et lanseringsprogram for unge, profesjonelle jazzutøvere. En fagjury plukker ut inntil åtte band til å delta i Jazzintro på bakgrunn av innsendte søknader og demomateriale. De utvalgte vil i løpet av våren og sommeren 2014 få muligheten til å vise seg fram på en av de fire samarbeidsfestivalene (Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz, Kongsberg jazzfestival), og gjennom en finale på Moldejazz utroper en fagjury ett av bandene til Årets unge jazzmusikere 2014. Dette bandet vil de påfølgende to år få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum samt et arbeidsstipend fra vederlagsbyrået Gramo på 150 000 kroner.

Tidligere vinnere av Jazzintro er Urban Connection (1998), ra (2000), Solid! (2002), in the country (2004), Puma (2006), Albatrosh (2008), Ferner/Juliusson (2010) og Mopti (2012).

Spilleliste Jazzintro 2014:
Vossajazz, 13. april: Monkey Plot + Morning Has Occurred
Maijazz, 10. mai: PGA + Karokh
Nattjazz, 29. mai: Hullyboo + Torstein Ekspress
Kongsberg jazzfestival, 3. juli: Operasjon Hegge + Hatch
Moldejazz, 15. juli: Finale! Ett band fra hver av de fire innledende rundene.

 

Fra forsiden

Nyheter

Innspill til Kulturrådet og NOU-utvalget

I slutten av mai deltok daglig leder i Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr, i et dialogmøte med Kulturrådet og NOU-utvalget. Bakgrunnen for møtet var å se flere sider av musikklivet og virkemiddelapparatet i sammenheng.

Meld deg på vårt nyhetsbrev