Nyheter

Ut i verden med lanseringsstøtte

Den unge, lovende saksofonisten Marius Neset har vært en av de mest omtalte nykommerne på den europeiske jazzscenen de siste årene. Med lanseringsprogrammet Norwegian Jazz Launch i ryggen får nå Neset og tre andre jazzartister hjelp til å etablere seg internasjonalt.

Da Marius Neset slapp debutalbumet Golden Xplosion i 2011 eksploderte også interessen for den unge saksofonisten. Albumet kom på tredje plass i det britiske magasinet Jazzwise’ liste over årets album, og rosende omtaler rant inn fra Europa forøvrig. Dagbladets Terje Mosnes beskrev Neset som det største norske saksofontalentet siden Jan Garbarek på 60-tallet. Oppmerksomheten åpnet dører på europeiske festivaler og for USA-turné.  Nå er Marius Neset aktuell med sin andre utgivelse, Birds (mars 2013), og får nok en gang strålende omtaler internasjonalt. Norwegian Jazz Launch skal gi Marius Neset den ekstra støtten som er nødvendig for å etablere seg på den internasjonale jazzscenen.

Mats Eilertsen er inn i sitt andre år i lanseringsprogrammet (foto:Petter Furuseth)

Internasjonalt lanseringsprogram med støtte fra UD
I 2013 er det saksofonistene Karl Seglem og Marius Neset, bassist Mats Eilertsen og bandet Elephant9 som er valgt ut til å delta i Norwegian Jazz Launch. Alle har solide planer for utlandet fremover, og deltakelsen skal gi det ekstra løftet for å satse videre.
Norwegian Jazz Launch er et internasjonalt lanseringsprogram for norske jazzmusikere, som gir utøverne ekstra muligheter til å bli markedsført og booket inn på en rekke sentrale klubber og festivaler rundt om i verden. Vestnorsk Jazzsenter og Norsk jazzforum samarbeider om prosjektet, med støtte fra Utenriksdepartementet på kr 350 000 per år i perioden 2013-2015. Norwegian Jazz Launch startet opp i 2004 og er nå inne i sin fjerde treårsperiode.

– Det er UDs inntrykk at ordningen har gitt verdifull drahjelp til noen av de mest lovende jazzutøverne for å etablere seg på den internasjonale jazzscenen, sier seniorrådgiver i Utenriksdepartementet, Sverre Lunde, og viser til blant andre Arve Henriksen, Paal Nilssen-Love, Morten Qvenild, Frøy Aagre og Stian Westerhus.  – Av etablerte artister har Nils Petter Molvær, Bugge Wesseltoft og Sidsel Endresen konsolidert sin stilling på det europeiske markedet, forteller Lunde.

Saksofonist Karl Seglem (foto: Trym Warloe)

Flerårig, langsiktig støtte
Saksofonist Karl Seglem er inne i sitt tredje år med Norwegian Jazz Launch. Lanserings-programmet har betydd mye for Seglems satsing i Europa, og i Tyskland spesielt. Den økonomiske støtten har vært avgjørende for realisering av turneer.
– For meg er langsiktigheit viktig, og eg har tru på at mi deltaking i NJL kan gje karrieren eit betydeleg løft på sikt, sier Karl Seglem. Til høsten slipper han ny plate med sin akustiske kvartett og skal gjøre en større turné i Tyskland.

Bassist, komponist og bandleder Mats Eilertsen er inne i sitt andre år i lanserings-programmet. Han slapp nylig sitt sjuende album, Sails Set, og skal i 2013 ha fokus på hans trio med Harmen Fraanje og Thomas Strønen, samt kvintetten Mats Eilertsen Skydive. Under Nattjazz i Bergen forrige uke fikk både Mats Eilertsen og Karl Seglem spilt for nærmere tretti internasjonale arrangører og medier i regi av JazzNorway in a Nutshell.

Elephant9 er nye i Norwegian Jazz Launch i år. Her med svenske Reine Fiske.

To nye i lanseringsprogrammet
Som Marius Neset er bandet Elephant9 nykommere i Norwegian Jazz Launch i år. De tre profilerte musikerne Torstein Lofthus, Ståle Storløkken og Nikolai Hængsle Eilertsen har med sin energiske, progressive jazzrock etablert seg som Norges beste liveband og imponert langt utenfor landets grenser. De har høstet fantastiske kritikker for alle sine fire album i toneangivende internasjonal musikkpresse. På sitt siste album, Atlantis, har de med seg den anerkjente gitaristen Reine Fiske fra det svenske bandet Dungen. I september reiser bandet blant annet til Japan.

 

Fra forsiden

Nyheter

Årets unge jazzmusikere 2024 er kåret

Det var Sondre Moshagen Lightning Trio som stakk av med seieren under Jazzintro-finalen på Moldejazz onsdag 17. juli. Komposisjoner av høy klasse med mye rytmisk autoritet, og med melodiske og harmoniske ideer som gir trioen en egenartet identitet, sier juryen blant annet i sin begrunnelse.

Nyheter

God sommer!

Vi ønsker alle medlemmer og jazzvenner en riktig god sommer! I juli vil kontoret stort sett være ubemannet på grunn av festivalbesøk og ferie i administrasjonen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev