Nyheter

Trioduell endte i to Jazzintro-finalister

Til stormende jubel fra publikum i salen valgte juryen å sende både Moskus og KNYST! videre fra konsertduellen under Kongsberg Jazzfestival til Jazzintrofinalen i Molde. Nå skal de kjempe mot tre andre band om tittelen Årets unge jazzmusikere 2012, en større lanseringspakke og et arbeidsstipend på kr 150 000.

Det ble altså to band som gikk videre fra dagens trioduell under Kongsberg Jazzfestival. – Denne eksepsjonelle løsningen var nødvendig da vi i dag sto overfor to av de sterkeste nye, unge bandene i norsk jazz, sier juryleder Tore Flesjø. – Dette vil gi en formidabel finalerunde under Moldejazz med fem flotte band.

Både Moskus og KNYST! var fornøyde med løsningen. – Ekstremt kult, og vi er veldig glade for å komme videre. Dette var et spenstig valg av juryen, sier Anja Lauvdal i Moskus. KNYST! er enig i dette. – I stedet for at ett av bandene blir skuffa, endte dette i godstemning for begge, sier Kasper Værnes.

Alle finalebandene klare
Den 17. juli møtes altså fem band i Jazzintrofinalen under Moldejazz. Vinneren av Jazzintro 2012 kåres til Årets unge jazzmusikere, og dette bandet vil de påfølgende to år få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum og Rikskonsertene, i tillegg til et arbeidsstipend fra vederlagsbyrået Gramo på 150 000 kroner.

Fagjury
Det er en fagjury bestående av profesjonelle jazzmusikere og personer med arrangørfaglig kompetanse som på bakgrunn av innsendte søknader og demomateriale har plukket ut deltakerbandene. Juryen består i år av bassist Arild Andersen, saksofonist Frøy Aagre, trommeslager og representant for Rikskonsertene Espen Rud samt Nina Torske, konst. daglig leder i Vestnorsk jazzsenter. Juryleder er daglig leder i Norsk jazzforum, Tore Flesjø.

Moskus

Moskus
Anja Lauvdal (Flekkefjord) – piano, Fredrik Luhr Dietrichson (Haugesund) – kontrabass,  Hans Hulbækmo (Tolga) – trommer

Moskus er ikke akkurat minimalisme eller avantgarde, heller ikke ambient eller jazz. Den akustiske trioen har med sin særegne kjemi funnet fram til et unikt uttrykk. Lekenhet og kreativt samspill er noe av det som kjennetegner Moskus. De har vært på flere turnéer i Norge, og har hele veien fremkalt både latter, tårer og salighet hos publikum. Bandet har blitt trukket frem som et av de mest spennende bandene i Norge i dag. De har samarbeidet med Nils Økland og spilt dobbeltkonsert med Christian Wallumrød Ensemble. Alle medlemmene har studert ved Jazzlinja i Trondheim, og har allerede rukket å utmerke seg i det norske musikkmiljøet. Medlemmene har vunnet flere prestisjetunge priser, blant annet Young Nordic Jazz Comets (Hans), Statoils Sildajazzpris (Fredrik) og Oslo Jazzfestivals Young Star-pris (Anja).

KNYST!

KNYST!
Kasper Skullerud Værnes (Hamar) – saksofon, Christian Meaas Svendsen (Kongsberg) – kontrabass, Andreas Wildhagen (Oslo) – trommer

KNYST! startet opp med å spille og komponere låter basert på enkle riff og sangbare melodier, men utforsker i dag mer komplekse kompositoriske strukturer og uttrykk. Likevel er frihet, åpenhet og sist men ikke minst lekenhet i fokus når de tar fatt på sine kompositoriske «skjeletter».

Mentalt er musikken dypt forankret i tradisjonen etter den amerikanske frijazzen fra 60-tallet, men dette er en mentalitet som KNYST! prøver å tilpasse vår egen tid. Komposisjonelt har musikken hentet mye inspirasjon fra samtidsmusikk og moderne komponister. Syntesen er en flytende, uttrykksfull musikk, som lyder upretensiøs og åpen innenfor klare men løse rammeverk. KNYST! har bakgrunn fra Norges Musikkhøgskole.

Les mer om Jazzintro 2012 her.

 

Fra forsiden

Nyheter

Søk musiker- og bandstipend 2023

Norsk jazzforum skal fordele kr. 800 000 i musiker- og bandstipend denne høsten. Ordinære musikermedlemmer av Norsk jazzforum inviteres til å søke om personlig fordypnings-/studiestipend eller øvings-/studiestipend for band. Søknadsfrist er 1. oktober 2023.

Intervju

Visdommens vokter

Men det største ressursnettverket i norsk jazz fullt intakt, går Jan Ole Otnæs inn i pensjonistenes rekker. Norsk jazzliv har nytt godt av Otnæs-epoken.

Meld deg på vårt nyhetsbrev