Nyheter

Stortingshøringer om statsbudsjettet 2025

Den siste uka har Norsk jazzforum deltatt i to komitéhøringer på Stortinget om statsbudsjettet for 2025. Styrking av Norsk kulturfond, etablering av regionale kulturfond samt forutsigbar finansiering av regionale jazzorkestre og -ensembler var hovedsakene.

I begynnelsen av oktober la Regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2025. I kommentar til budsjettet uttrykte Norsk jazzforum glede over midler til igangsetting av regionale kulturfond, men daglig leder Gry Bråtømyr uttrykte samtidig bekymring for et presset Norsk kulturfond. Norsk kulturråd ba i sin budsjettsøknad om 25 millioner kroner til ordningen for musikkarrangører og 20 millioner kroner til ordningen for produksjon og turné. Regjeringen foreslår null kroner i sitt budsjettforslag.

Da Norsk jazzforum 17. oktober møtte til høring i Stortingets familie- og kulturkomite, var styrking av Norsk kulturfond en av hovedsakene:
– Behov for styrking av Norsk kulturfonds ordninger er pekt på gjennom mange år uten at det er tilført friske midler. Virksomheten i kunst- og kultursektoren påvirkes kraftig av alminnelig pris- og lønnsvekst, i tillegg til uheldige ringvirkninger etter pandemiårene. Vi ser nå at aktivitetsomfang, kunstnerøkonomien og profesjonalitet blir rammet. Dette truer mangfoldet i norsk musikk- og kulturliv, uttalte daglig leder i Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr, i sitt høringsinnspill.

Regionale jazzorkestre og -ensembler
I Regjeringens forslag til statsbudsjett 2025 løftes tiltak nok en gang ut av Norsk kulturfond over på statsbudsjettet, og det foreslås økninger til regionale og nasjonale aktører innen opera og symfonisk musikk. I sitt høringssvar uttaler Norsk jazzforum at regionale jazz orkestre og -ensembler må likebehandles med sammenlignbare aktører på musikkfeltet slik at også jazz- og improvisasjonsmusikere har forutsigbare og profesjonelle vilkår for produksjon og formidling.
– Norsk jazzforum har siden 2017 arbeidet for å sikre statlig finansiering av de regionale jazzorkestrene og vokalensemblene, som etter mer enn 20 års drift har behov for forutsigbar finansiering for å sikre profesjonelle produksjons- og arbeidsvilkår. Disse ensemblene er viktige oppdragsgivere for profesjonelle musikere over hele landet, og bidrar til at det skapes og formidles ny, norsk musikk til et bredt publikum. Samlet engasjerer fem jazzorkestre og to vokalensembler over 200 frilansmusikere og -komponister hvert år, sier Gry Bråtømyr.
Norsk jazzforum og de regionale jazzsentrene ber om at finansieringen av regionale jazzensembler flyttes fra post 55 og over til statsbudsjettet hvor tilsvarende formidlings- og produksjonsenheter for musikk og andre kunstarter er samlet i dag.

Etablerering av regionale kulturfond
I statsbudsjettet for 2025 foreslår Regjeringen å etablere en ny ordning for regionale kulturfond med en bevilgning på 75 millioner kroner. Norsk jazzforum har som medlem av Arrangørforum, og sammen med Norsk kulturforum, Creo og Norsk musikkråd, siden 2018 jobbet for å få regionale kulturfond etablert. Bråtømyr er glad for at regjeringen nå foreslår å opprette fondet.
– 75 millioner kroner er en god start, men en opptrappingsplan blir viktig for å oppnå et regionalt kulturfond som monner og kan bidra til å styrke og tilgjengeliggjøre kulturen i hele landet. På kort sikt er det behov for en dobling av tiltakets størrelse, sier Bråtømyr.

Les og se Norsk jazzforums innspill
I høringsinnspillet til Stortingets familie- og kulturkomité har Norsk jazzforum også kommentert momskompensasjonsordningen, fordelingen av Norsk Tippings overskudd til kulturformål og Musikeralliansen. Hele høringsinnspillet kan du lese her (pdf).

Opptak av høringen i Familie- og kulturkomiteen kan du se i Stortingets nett-TV her. Norsk jazzforums innlegg kommer 24 minutter inn i sendingen.

Norsk jazzforum ved Gry Bråtømyr deltok også på høring i Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Her var budskapet styrking av tilskuddet til NAAene, for musikkfeltet er det Music Norway.

Foreløpig dato satt til behandling av statsbudsjettet i Stortinget, er 27. november.

Fra forsiden

Nyheter

Hans Mathisen hedret med Storbandprisen 2024

Musikalsk leder for Sandefjord Storband, Hans Mathisen, ble lørdag 19. oktober hedret med Norsk jazzforums Storbandpris 2024. Mathisen er og har vært inspirator og pådriver for sitt storband i en årrekke, og får mye av æren for bandets fremgang og utvikling, sier Norsk jazzforum i begrunnelsen for prisen.

Nyheter

Søk musiker- og bandstipend for 2025

Norsk jazzforum skal fordele 1 million kroner i musiker- og bandstipend for 2025. Musikermedlemmer av Norsk jazzforum inviteres til å søke om personlig fordypnings-/studiestipend eller øvings-/studiestipend for band. Søknadsfrist er 1. november 2024.

Meld deg på vårt nyhetsbrev