Nyheter

Årets unge jazzmusikere kåres på Moldejazz

Noen av landets mest lovende, unge musikere møtes i Jazzintro-finalen under Moldejazz onsdag 17. juli. Fire band skal spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024, samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og et tilrettelagt mentorprogram.

En rekke av landets fremste jazzmusikere har tidlig i sine karrierer deltatt i Jazzintro. Lanseringsprogrammet er en prestisjetung visning- og introduksjonsarena for unge, profesjonelle musikere. Det var rekordstort antall søknader til Jazzintro 2024, nær doblet fra tidligere år. Blant hundre band ble åtte plukket ut til å delta, og i finalen under Moldejazz i juli skal fire av disse spille om å bli Årets unge jazzmusikere 2024.

– Gjennom vinterens innledende runder har juryen kommentert det skyhøye nivået på musikerne, og det er duket for en spennende finale på Moldejazz, sier Roy Jahrn Holtan, fagansvarlig i Norsk jazzforum og jurysekretær.

De fire finaleklare bandene er Bliss Quintet, Schemes, Coincidences og Sondre Moshagen Lightning Trio.

Innledende klubbkonserter
Jazzintro har gjennom vinteren gjennomført fire innledende runder på klubber rundt om i landet, hvor to og to band har spilt om finaleplass. Den første runden av Jazzintro ble arrangert på Bergen Jazzforum 22. februar, der Schemes trakk det lengste strået.  På Stavanger Jazzforum 29. februar var det Sondre Moshagen Lightning Trio som sikret seg finaleplass, og på Dokkhuset i Trondheim 17. mars ble Coincidences tredje finalist. Bliss Quintet sikret seg den siste finaleplassen på Nasjonal jazzscene i Oslo 3. april. I 2024 består juryen av musikerne Ellen Brekken, Dag Arnesen, Eldbjørg Raknes og Jakop Janssønn, i tillegg til fagansvarlig i Norsk jazzforum, Roy Jahrn Holtan, som jurysekretær.

Lanseringspakke med festivalturné og mentorprogram
Drøyt tjuefem år etter det hele startet, er Jazzintro lansert i en noe endret utgave. Flere samarbeidspartnere har kommet til, de innledende rundene ble lagt til nye arenaer, og lanseringspakke og -turné har fått nye rammer. Fem av landets største jazzfestivaler har vært samarbeidspartnere siden starten. Nå er festivalsamarbeidet utvidet ytterligere med flere av de store festivalene, der Årets unge jazzmusikere vil være på plakaten under festivalsesongen 2025.  Som tidligere vil Norsk jazzforum legge opp en mentorordning for bandet. Denne lages i samarbeid med musikerne selv etter ønsker og behov, og kan inneholde blant annet møter med bransjeaktører for en introduksjon til livet som profesjonell musiker, tilrettelegging av møteplasser og nettverksbygging samt opplegg for kunstnerisk utvikling. Lanseringen av Årets unge jazzmusikere skjer i samarbeid med Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge.

Bliss Quintet
Bliss Quintet på Nasjonal jazzscene: Oscar Andreas Haug – trompet, Zakarias Meyer Øverli – sax, Benjamín Gísli Einarsson – piano, Gard Kronborg – bass og Rino Sivathas – trommer. Foto: Stein Hødnebø

Lekent samspill og energisk tilstedeværelse kjennetegner Bliss Quintet, hvor dramatiske og sentimentale ballader, fengende fanfare-lignende hornriff, komplekse rytmer og åpne harmoniske landskap er sentrale temaer. Bandet har fokus på lekende samspill, vill og energisk tilstedeværelse, og elementer av fri improvisasjon i tråd med anerkjente nordiske band som Atomic og Masqualero. Høsten 2023 utgav Bliss Quintet albumet «Glasshouse» på Jazzland Recordings, og de har de siste årene turnert aktivt i Europa med konserter i Italia, Tyskland, Belgia og Nederland, og på festivaler som Moldejazz og Jazzahead.

Schemes

Schemes på Bergen Jazzforum: Brede Sørum – saksofon, Oliver Skou-Due – piano, Bendik Løland Lundsvoll – kontrabass, Veslemøy Narvesen – trommer. Foto: Frid Tronstad/Bergen Jazzforum

Schemes er en eksplosjon av energi, maskert som en jazzkvartett, med base i Trondheim. Musikken er ukonvensjonell og kontrastfylt med intrikat og gjennomkomponert låtmateriale, ofte bundet sammen av lengre improviserte partier. Kvartetten henter sin inspirasjon fra både amerikanske og europeiske strømninger, og har klare referanser til klassisk impresjonisme og dagens moderne jazz-scener. Med sterkt fokus på et intenst og lyttende samspill presenteres musikken med åpenhet for alt av impulser og musikalske referanser – helheten blir dermed fylt av ytterpunkter og byr på en uforutsigbar reise inn i Schemes’ univers.

Coincidences
Coincidences: Leah Engevold – keys og vokal, Georgia Wartel Collins – kontrabass, Jomar Jeppsson Søvik – trommer og elektronikk, Kristina Fransson – trompet, elektronikk og vokal. Foto: Andrine Erdal

I det Oslo-baserte bandet Coincidences hylles tilfeldighetene. Hvert møte, sammentreff og bomtreff – det som gjør livet litt ekstra spesielt. For en nysgjerrig, men ubesluttsom sjel sitter ofte igjen med en følelse av at tilfeldighetene tar valg som bevisstheten aldri ville hatt mulighet til å ta. Bandet er satt sammen av musikere med ganske ulik musikalsk bakgrunn, og sammen utforsker de kontrastene mellom akustisk og elektronisk, naturlig og syntetisk. Her møtes jazzverden, improvisasjon, elektronikk og pop i komposisjoner av trompetist Kristina Fransson. Alt er tilfeldig, men ingenting er tilfeldig.

Sondre Moshagen Lightning Trio
Sondre Moshagen Lightning Trio på Stavanger Jazzforum: Sondre Moshagen – piano, Kertu Aer – kontrabass, Steinar Heide Bø – trommer. Foto: Johnny Nordahl Prøis/Stavanger Jazzforum

Sondre Moshagen Lightning Trio er en energisk pianotrio, som med lyriske melodier, vakre harmonier og rytmisk driv utfordrer lytterne. Trioen utforsker et spekter av stiler og uttrykk gjennom egne komposisjoner, fra 80-tallets popmusikk og intens modaljazz, til 1900-tallets klassiske kunstmusikk. Samspillet preges av spilleglede og nysgjerrighet, som gir rom for uventede og kreative løsninger som oppstår i øyeblikket. Musikerne møttes ved jazzlinja i Trondheim høsten 2022, og er kjent fra band som PESH, ASQ og When I Return.

Samarbeidspartnere Jazzintro 2024:
Bergen Jazzforum, Nasjonal jazzscene, Stavanger Jazzforum, Dokkhuset Scene, Moldejazz, Nordlysfestivalen, Bodø Jazz Open, Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz, Kongsberg Jazzfestival, Oslo Jazzfestival og Sildajazz. Jazzintro er støttet av Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge.

Fra forsiden

Nyheter

God sommer!

Vi ønsker alle medlemmer og jazzvenner en riktig god sommer! I juli vil kontoret stort sett være ubemannet på grunn av festivalbesøk og ferie i administrasjonen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev