Nyheter

Jazzintro-duell i Trondheim

Det er klart for tredje runde av Jazzintro, og i Trondheim søndag 17. mars spiller de to bandene Coincidences og Superspreder om finaleplass på Moldejazz der Årets unge jazzmusikere 2024 skal kåres.

Dokkhuset Scene i Trondheim er vertskap for den tredje av fire innledende runder i lanseringsprogrammet Jazzintro. Blant hundre søkere er åtte unge, lovende band plukket ut til å delta, og søndag er det Coincidences og Superspreder som møtes til duell. Ett av bandene sendes videre til finalen under Moldejazz, fire band skal spille om tittel og lanseringspakke.

– Det er fantastisk gøy å få vise fram hva som spirer og gror i norsk jazz. De første to rundene av årets Jazzintro har bekreftet at dagens unge musikere holder et imponerende høyt nivå, og vi ser fram til nok en knallrunde når Coincidences og Superspreder spiller på Dokkhuset søndag, sier prosjektleder Aleksander Haugen.

En rekke av landets fremste jazzmusikere har tidlig i sine karrierer deltatt i Jazzintro. Lanseringsprogrammet har blitt en prestisjetung visning- og introduksjonsarena for unge, profesjonelle musikere. Bandet som til slutt blir kåret til Årets unge jazzmusikere 2024 vil i tillegg til tittel få en festivalturné og et tilrettelagt mentorprogram.

Innledende klubbkonserter
Jazzintro har fire innledende runder på klubber rundt om i landet, hvor to og to band spiller om finaleplass på Moldejazz i juli. Den første runden av Jazzintro ble arrangert på Bergen Jazzforum 22. februar, der Schemes trakk det lengste strået.  På Stavanger Jazzforum 29. februar var det Lightning Trio som sikret seg finaleplass.  SUPERSPREDER og Coincidences spiller i den tredje runden på Dokkhuset i Trondheim 17. mars, og siste innledende runde blir med Bliss Quintet og Philip Granly Trio på Nasjonal jazzscene i Oslo 3. april.  Juryen, som består av profilerte norske jazzmusikere, sender ett band fra hver av rundene videre til finalen under Moldejazz. I 2024 består juryen av Ellen Brekken, Dag Arnesen, Eldbjørg Raknes og Jakop Janssønn, i tillegg til fagansvarlig i Norsk jazzforum, Roy Jahrn Holtan, som jurysekretær.

Lanseringspakke med festivalturné og mentorprogram
Drøyt tjuefem år etter det hele startet, er Jazzintro lansert i en noe endret utgave. Flere samarbeidspartnere har kommet inn, de innledende rundene er lagt til nye arenaer, og lanseringspakke og -turné har fått nye rammer.  Fem av landets største jazzfestivaler har vært samarbeidspartnere siden starten. Nå er festivalsamarbeidet utvidet ytterligere med flere av de store festivalene, der Årets unge jazzmusikere vil være på plakaten under festivalsesongen 2025.
Som tidligere vil Norsk jazzforum legge opp en mentorordning for Årets unge jazzmusikere. Denne lages i samarbeid med musikerne selv etter ønsker og behov, og kan inneholde blant annet møter med bransjeaktører for en introduksjon til livet som profesjonell musiker, tilrettelegging av møteplasser og nettverksbygging samt opplegg for kunstnerisk utvikling.

Coincidences
Leah Engevold (Gjøvik) – keys og vokal, Georgia Wartel Collins (Sverige) – kontrabass, Jomar Jeppsson Søvik (Åros, Asker) – trommer og elektronikk, Kristina Fransson (Førde) – trompet, elektronikk og vokal
I det Oslo-baserte bandet Coincidences hylles tilfeldighetene. Hvert møte, sammentreff og bomtreff – det som gjør livet litt ekstra spesielt. For en nysgjerrig, men ubesluttsom sjel sitter ofte igjen med en følelse av at tilfeldighetene tar valg som bevisstheten aldri ville hatt mulighet til å ta. Bandet er satt sammen av musikere med ganske ulik musikalsk bakgrunn, og sammen utforsker de kontrastene mellom akustisk og elektronisk, naturlig og syntetisk. Her møtes jazzverden, improvisasjon, elektronikk og pop i komposisjoner av trompetist Kristina Fransson. Alt er tilfeldig, men ingenting er tilfeldig.

SUPERSPREDER
Miriam Namtero Kibakaya (Trondheim) – vokal, Mona Krogstad (Trondheim) – tenorsax, Amalie Dahl (Danmark) – alt- og barytonsax, Guro Kvåle (Skedsmokorset) – trombone, Oliver Skou-Due (Danmark) – keys, Oda Steinkopf (Stanghelle) – bass, August Glännestrand (Sverige) – trommer
SUPERSPREDER beskrives som en uimotståelig og smittsom kraft som får hele kroppen til å røre seg. Musikken er et energikraftverk med store temperaturskifter og høyt temperament, med innslag av punk, hiphop, frijazz, electronica og pop. På scenen lager musikerne en sonisk og fargerik hage, med forskjellige kompositoriske organismer, der tekstene har flere undertoner av blant annet samfunnskritikk og ungdommelig angst, innpakket i humor og en liten dose galskap. Musikerne i bandet er fra Norge, Sverige og Danmark og alle har bakgrunn fra NTNU jazzlinja i Trondheim.

Samarbeidspartnere Jazzintro 2024:
Bergen Jazzforum, Nasjonal jazzscene, Stavanger Jazzforum, Dokkhuset Scene, Moldejazz, Nordlysfestivalen, Bodø Jazz Open, Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz, Kongsberg Jazzfestival, Oslo Jazzfestival og Sildajazz. Jazzintro er støttet av Sparebankstiftelsen DNB.

Fra forsiden

Nyheter

Årets unge jazzmusikere 2024 er kåret

Det var Sondre Moshagen Lightning Trio som stakk av med seieren under Jazzintro-finalen på Moldejazz onsdag 17. juli. Komposisjoner av høy klasse med mye rytmisk autoritet, og med melodiske og harmoniske ideer som gir trioen en egenartet identitet, sier juryen blant annet i sin begrunnelse.

Nyheter

God sommer!

Vi ønsker alle medlemmer og jazzvenner en riktig god sommer! I juli vil kontoret stort sett være ubemannet på grunn av festivalbesøk og ferie i administrasjonen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev