Nyheter

Nytt europeisk utvekslingsprogram

Kjetil Mulelid reiser til Nederland og belgiske Mattias de Craene kommer til Norge i forbindelse med det internasjonale utvekslingsprogrammet Constellations.

Som én av ni partnerorganisasjoner fra Europe Jazz Network, lanserer Norsk jazzforum utvekslingsprogrammet Constellations, et samarbeidsprosjekt som skal bidra til å løfte musikere med internasjonale ambisjoner i kjølvannet av pandemien. De ni musikerne får reise til hvert sitt land etter eget ønske, hvor de får møte bransje og musikerkolleger. I tillegg samles alle deltakerne i Constellations på Jazzahead i april og Europe Jazz Conference i Marseille i september.
– Vi samarbeider godt med våre europeiske kolleger i Europe Jazz Network, og gjennom Constellations vil vi dele ressurser og nettverk for å løfte et utvalg unge musikere ut internasjonalt. Dette er et pilotprosjekt som varer ut november 2023, forteller fagansvarlig i Norsk jazzforum, Roy Jahrn Holtan.

Kjetil Mulelid tenker langsiktig i Nederland
Hvert av partnerlandene har sitt eget «emerging artists»-program hvor de deltakende musikerne er hentet fra. Pianist og komponist Kjetil Mulelid deltok med sin trio i Nordic Jazz Comets i 2021, og nå er han plukket ut til Constellations.

– Tanken er at constellations skal legge til rette for et slags eksport-program, men siden det er et pilotprosjekt er opplegget veldig åpent, og en går opp sin egen sti, forteller Mulelid, og fortsetter: – Mitt fokusland ble Nederland, og det føltes da riktige å ta opp kontakten med musikere jeg allerede har kjennskap til og møtt tidligere, og spille med de. På den måten kan det kanskje være kontakter jeg kan ha nytte av i mange år fremover og folk jeg kan ha prosjekter med i fremtiden. Utgangspunktet var egentlig å knytte mer kontakter med arrangører og bransjefolk i landet, men jeg har valgt å ha et mindre fokus på dette siden det kanskje vil kun føre til en turné eller et par jobber i fremtiden. Det føles mer langsiktig og interessant å starte og spille med musikere fra landet og få et større miljø på tvers av landegrensene, forteller han.

Mulelid har allerede vært en liten tur i Nederland, og har lagt flere planer framover.
– Jeg startet med et par fine dager i forkant av at Wako skulle spille på LantarenVenster i Rotterdam. Noen løse avtaler og fine «jammer» førte til at jeg ble invitert til sommerens North Sea festival for et samarbeid, men dessverre passet det ikke i år for meg. Derimot blir det gjentakelse senere for dette prosjektet. I tillegg skal jeg nedover i september. Da er planen å lage en spillevideo og et intervju/podcast i samarbeid med Tilburg sitt kunstnerkollektiv, DockZuid, samt spille et par konserter. Så har jeg også litt planer i oktober og i 2024 som vil fokusere mer på mitt nye soloprosjekt som jeg ferdigstiller i disse dager. Jeg har de siste månedene arbeidet med mye ny musikk hvor jeg har vært så heldig å få med meg en haug av flinke folk som gjester (mer om det senere). På sikt ser jeg for meg at plata utgis og konserter holdes – på samme måte som på plata, med mange gjester. Målet mitt er å kunne ha flere konserter i nederlandsområdet i fremtiden hvor de nye kontaktene mine kan være med å spille denne nye musikken som gjester og bandmedlemmer på konserter.
Det hadde selvsagt vært gøy om man hadde et nærere forhold til Nederland og regelmessig aktivitet. Får nesten bare prøve og se hva som skjer. Uansett hva utfallet blir er det i allefall utrolig spennende og interessant med et slikt tilbud som constellations, som knytter kontakter og utvikler netverket utenfor Norge med likesinnede og inspirerende mennesker. Håper og tror det er et prosjekt som kan eksistere videre, avslutter Mulelid.

Belgisk saksofonist til Norge
Den belgiske saksofonisten Mattias de Craene besøker Norge siste halvdel av av mai. Han besøker først Oslo hvor han vil møte ulike plateselskaper, før han sammen med Jahrn Holtan fra Norsk jazzforum, reiser til Voss for å delta på Vestnorsk jazzsenters internasjonale besøksprogram Nutshell. Deretter tar de sammen turen til Bergen og Nattjazz hvor de Craene blant annet skal møte trompetist Arve Henriksen.

Constellations er finansiert av EU og støtter av MusicAire under Music Moves Europe-programmet.

Fra forsiden

Nyheter

Innspill til Kulturrådet og NOU-utvalget

I slutten av mai deltok daglig leder i Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr, i et dialogmøte med Kulturrådet og NOU-utvalget. Bakgrunnen for møtet var å se flere sider av musikklivet og virkemiddelapparatet i sammenheng.

Meld deg på vårt nyhetsbrev