Nyheter

Buddy-prisen til Mats Eilertsen

Bassist og komponist Mats Eilertsen ble fredag kveld tildelt norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen, for 2022. En høyt respektert musiker og sentral skikkelse i norsk jazz, og en av landets fremste på sitt instrument, uttaler Norsk jazzforum i sin begrunnelse for tildelingen.

Det ble en tidlig julegave på bassist og komponist Mats Eilertsen da han fredag kveld mottok norsk jazz’ høyeste utmerkelse under en av The Sources legendariske julekonserter på Cosmopolite i Oslo. På scenen, blant glitter, stjernedryss og juleutkledde musikere, ble Eilertsen overrasket av styreleder og daglig leder i Norsk jazzforum med Buddy-prisen for 2022.


Prisen ble overrakt av styreleder i Norsk jazzforum, Ingrid Brattset, og daglig leder, Gry Bråtømyr. Foto: Stein Hødnebø

– Mats Eilertsen er en særdeles dyktig bassist og komponist som har utmerket seg både som bandleder og som ensemblemusiker. Hans kunstneriske kvaliteter er udiskutable, og han er raus og inkluderende og nyter stor respekt blant medmusikere, sier Ingrid Brattset, styreleder i Norsk jazzforum.

Musikerkolleger fulle av lovord
Musikerkolleger snakker varmt om Mats Eilertsen. – Et fantastisk fint menneske! Og det reflekteres gjennom Mats’ utømmelig lyriske kontrabass. En utrolig fin komponist! Du verden for en verdig vinner, sier saksofonist Eirik Hegdal.

Trommeslager Thomas Strønen er også full av lovord: – Mats er en varm og inkluderende musikant og person. Han snakker aldri ned andre, like lite som han framsnakker seg selv. En fantastisk komponist, musiker og venn som gjør andre/ verden bedre.


Foto: Stein Hødnebø

Styret i Norsk jazzforum sier følgende i sin begrunnelse for tildelingen:
Årets Buddy-prisvinner er en høyt respektert musiker og en av landets fremste på sitt instrument. Han er en sentral skikkelse i norsk jazz, en ettertraktet musiker som setter sitt umiskjennelige preg på musikken, både som bandleder og som medmusiker.

Bassist Mats Eilertsen er opprinnelig fra Trondheim og er utdannet ved jazzlinja på NTNU. Han har gjort seg bemerket gjennom flere tiår, som musiker i en rekke band og konstellasjoner, og ikke minst som bandleder selv. Han har vært med på et imponerende antall innspillinger, og turnert over hele verden både med sine egne band og med ensembler ledet av norske og internasjonale jazzartister. Mats Eilertsen har medvirket på utgivelser med blant andre Håkon Kornstad Trio, Solveig Slettahjell, Nils Økland, Tord Gustavsen og The Source, for å nevne noen få. Sin første utgivelse i eget navn, «Turanga», kom i 2004, og siden har det blitt 12 utgivelser som bandleder, gitt ut på blant annet norske Hubro Music og det anerkjente tyske plateselskapet ECM Records.
Eilertsen er en produktiv musiker og komponist, og har vært Spellemann-nominert tre ganger. Blant hans seneste utgivelser er «Reveries and Revelations» og «And Then Comes The Night» i 2019, sistnevnte ble tildelt Spellemann-prisen samme år, og fjorårets «Solitude Central», et liveopptak gjort under pandemien.

I 2014 var Mats Eilertsen Tingingsverk-komponist på Vossa Jazz, og det kritikerroste bestillingsverket «Rubicon» ble gitt ut på ECM to år seinere. I 2016 komponerte han bestillingsverket «Memorabilia», et verk skrevet for sin egen trio og Trio Mediaeval, for Trondheim Jazzfestival.

Det må også nevnes at Eilertsen er en mann av flere talenter. Han har et kunstnerisk blikk og evner å se det finurlige og vakre i omgivelsene. Nylig gav han ut boka Pyttogram, en nydelig samling fotografier hvor motivene er speilbilder i pytter og andre vannoverflater. 

Medmusikere omtaler Mats Eilertsen som en inspirerende musiker, og som et varmt og sjenerøst menneske som er enestående i norsk jazz, både kunstnerisk og sosialt. Vi som kjenner ham, er hjertens enige! Det er en glede å tildele Buddy for 2022 til bassist og komponist Mats Eilertsen.

Buddy-mottakere viser høydepunktene i norsk jazz
Buddy-prisen er den høyeste utmerkelsen i det norske jazzmiljøet. Prisen tildeles en musiker som både har utmerket seg som en fremragende utøver på sitt instrument og samtidig har betydd mye som pådriver for å bedre jazzens utbredelse og kjennskap til musikkformen. Buddy-prisen har med få unntak vært delt ut årlig siden 1956. Et tilbakeblikk på Buddy-mottakerne er som å oppleve høydepunktene i norsk jazz de siste sju tiårene. Med Buddy-prisen følger en statuett av trompeteren Buddy Bolden, gjenskapt av billedkunstneren Lise Frogg samt 75 000 kroner fra Norsk jazzforum. Her en oversikt over alle Buddy-mottakerne.

 

 

Fra forsiden

Nyheter

Nesodden Jazzklubb kåret til Årets jazzklubb

Nesodden Jazzklubb ble søndag 19. mai tildelt prisen Årets jazzklubb 2024. Klubbens arrangementer bærer preg av god atmosfære, profesjonalitet og godt besøk, skriver Norsk jazzforum i begrunnelsen for tildelingen, og trekker fram klubbens gode og varierte programmering og ildsjelenes smittende engasjement.

Nyheter

Ny medlemsavtale på festivalartikler

Norsk jazzforum har inngått avtale med Artisti Profil som gir våre medlemmer, både festivaler og andre medlemsgrupper, rabatter på t-skjorter og festivalartikler.

Meld deg på vårt nyhetsbrev