Nyhet

Buddy-prisen til Eivind Aarset

Gitarist Eivind Aarset er tildelt Buddy-prisen, norsk jazz’ høyeste utmerkelse, for 2021. En betydelig skikkelse i norsk jazzliv, og en musiker som i høy grad har bidratt til at jazzen som kunstform har utviklet seg i sin egen samtid, uttaler Norsk jazzforum i sin begrunnelse for tildelingen. – En stor ære å få Buddy-prisen, sier Aarset.

Det var i forkant av sin egen konsert på Parkteatret i Oslo onsdag kveld, at Eivind Aarset fikk tildelt norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen, av styreleder i Norsk jazzforum, Ingrid Brattset og daglig leder, Gry Bråtømyr.

Eivind Aarset forteller at han er svært glad for anerkjennelsen: – Å få denne prisen betyr veldig mye. Etter snart to år med avlyste og utsatte turneer, planer og muligheter som forsvant med Covid, har jeg av og til lurt på hva i all verden jeg holder på med. Det å få denne anerkjennelsen fra mine egne kunne knapt passet bedre! Det er også en stor ære å få Buddy-prisen. Det er noe med den lange historien, og alle de store musikerne som har fått prisen før meg. Jeg ble rett og slett veldig glad, sier Aarset.

Anerkjent stilskaper
Konserten på Parkteatret denne kvelden var en forsinket releasekonsert for albumet «Phantasmagoria, or A Different Kind of Journey» som kom i fjor høst. Både denne og Aarsets tidligere plater utgis av Jazzland Recordings. Bak selskapet står musikerkollega Bugge Wesseltoft, og han er full av lovord om gitaristen: – Eivind Aarset er en stilskaper hyllet og anerkjent av gitarister verden over. Det har han jobbet seg fram til gjennom snart 30 år med kontinuerlig utvikling av sitt gitarunivers. Gratulerer med utrolig fortjent Buddy, sier Wesseltoft.


Eivind Aarset under Punkt-festivalen i september i fjor. Foto: Alf Solbakken/Punkt

Gitarist i internasjonalt toppsjikte
– Eivind er en musiker i konstant bevegelse. Alltid på jakt etter nye måter å uttrykke seg på – enten med sitt eget band eller i duoformat – eller som gjestemusiker med en utallige andre prosjekter i inn- og utland. Han er i toppsjiktet blant gitarister i verden og er konstant på reisefot rundt om i Europa, forteller musikerkollega og grunnlegger av Punkt-festivalen, Jan Bang.
Han forteller at Aarset har vært grunnstammen i Punkt siden festivalen startet i 2005, og har vært med når det internasjonalt anerkjente Punkt-konseptet har reist til London, Praha, Pars, Montreal og Tokyo.  – Eivind har den spesielle evnen til å få andre til å skinne. I dag speiler denne holdningen og musikaliteten tilbake på han selv med den gjeveste prisen en musiker i Norge kan få. Jeg er stolt av å kalle han min venn, avslutter Bang.

Styret i Norsk jazzforum sier følgende i sin begrunnelse for Buddy-prisen 2021:
Norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen, tildeles en betydelig skikkelse i norsk jazzliv, og en musiker som i høy grad har bidratt til at jazzen som kunstform har utviklet seg i sin egen samtid. Både gjennom egne prosjekter og en lang rekke samarbeid er Eivind Aarset en musiker som har vært med på å forme det norske jazzuttrykket. Han har skapt seg en markant stil med sitt atmosfæriske og eiendommelige gitarspill i jazz og beslektede, eksperimentelle uttrykk.

Aarset er en svært seriøs og hardtarbeidende musiker som legger hele seg i alt han involverer seg i musikalsk. Han er en svært ettertraktet gitarist, og har samarbeidet med en lang rekke musikere som blant annet Nils Petter Molvær, Arve Henriksen, John Hassell, David Sylvian, Bill Laswell, Tigran Hamasyan, Dhafer Youssef og Andy Sheppard. Gjennom sin lange karriere har han spilt på det som er av jazzfestivaler i inn- og utland. Aarset har også vært en del av grunnstammen i Punkt siden den nyskapende og internasjonalt anerkjente festivalen startet i 2005, og vært med når Punkt-konseptet har reist rundt i verden.

Siden 1990-tallet har Aarset skrevet stadig mer musikk under eget navn. Til Maijazz i Stavanger i 1997 laget han bestillingsverket Sju, som ble videreført til det kritikerroste albumet Électronique Noire, hans debut under eget navn, året etter. The New York Times omtalte utgivelsen som «…one of the best post Miles electric jazz albums». En oppfølger, Light Extracts, innspilt med et ensemble med navn etter førstealbumet, kom ut i 2001. Medlemmer fra denne innspillingen medvirket også på utgivelsene Sonic Codex (2007) og Live Extracts (2010). Albumet Snow Catches On Her Eyelashes, i samarbeid med Jan Bang, kom ut i 2020, og nå er han aktuell med Phantasmagoria, or A Different Kind of Journey, som ble sluppet under Punkt-festivalen i fjor høst.

Eivind Aarsets bidrag til norsk jazz er imponerende. Aarset har vært, og er fortsatt, en viktig inspirasjon også for andre musikere, både her hjemme og internasjonalt. Han har vært en vesentlig musikalsk brikke for flere tidligere Buddy-vinnere. Det er på høy tid, eller på overtid som vi vet mange vil si, at Eivind Aarset selv mottar norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen.   

Buddy-mottakere viser høydepunktene i norsk jazz
Buddy-prisen er den høyeste utmerkelsen i det norske jazzmiljøet. Prisen tildeles en musiker som både har utmerket seg som en fremragende utøver på sitt instrument og samtidig har betydd mye som pådriver for å bedre jazzens utbredelse og kjennskap til musikkformen. Buddy-prisen har med få unntak vært delt ut årlig siden 1956. Et tilbakeblikk på Buddy-mottakerne er som å oppleve høydepunktene i norsk jazz de siste sju tiårene. Med Buddy-prisen følger en statuett av trompeteren Buddy Bolden, gjenskapt av billedkunstneren Lise Frogg samt 50.000 kroner fra Norsk jazzforum. Her en oversikt over alle Buddy-mottakerne.

Fra forsiden

Nyheter

Nesodden Jazzklubb kåret til Årets jazzklubb

Nesodden Jazzklubb ble søndag 19. mai tildelt prisen Årets jazzklubb 2024. Klubbens arrangementer bærer preg av god atmosfære, profesjonalitet og godt besøk, skriver Norsk jazzforum i begrunnelsen for tildelingen, og trekker fram klubbens gode og varierte programmering og ildsjelenes smittende engasjement.

Nyheter

Ny medlemsavtale på festivalartikler

Norsk jazzforum har inngått avtale med Artisti Profil som gir våre medlemmer, både festivaler og andre medlemsgrupper, rabatter på t-skjorter og festivalartikler.

Meld deg på vårt nyhetsbrev