Nyheter

Årets unge jazzmusikere på etterlengtet turné

Kongle trio ble kåret til Årets unge jazzmusikere 2020 under lanserings-programmet Jazzintro. I januar 2022 legger de endelig ut på første del av prisvinnerturnéen. -Vi er skikkelig gira på å få spille for folk igjen, sier pianist Liv Andrea Hauge.

Kongle trio har på kort tid gjort seg gjeldene på den norske jazzscenen som et spennende og vitalt tilskudd til pianotrio-tradisjonen. Bandet så dagens lys i Oslo våren 2019, og allerede året etter ble de ett av åtte utvalgte band til lanseringsprogrammet Jazzintro. Koronapandemien skapte forsinkelser i gjennomføringen av Jazzintro, og først ett år etter opprinnelig plan, i august 2021, fant finalen sted og Kongle trio ble kåret til Årets unge jazzmusikere 2020.  Nå endelig i januar 2022, kan de legge ut på norgesturné. Turneåpningen blir på Inderøy Jazzforum 13. januar, og deretter reiser Kongle trio videre til Kampenjazz i Oslo 16. januar, Kullebunden Jazz på Kolbotn 17. februar og Jazz Evidence i Kongsberg 27. april. Andre del av norgesturneen fortsetter til høsten med ti nye konserter spredt over hele landet.

– Vi gleder oss veldig til turné. For oss som så mange andre har det meste blitt avlyst de siste par årene, så vi håper virkelig at kulturlivet åpner helt snart, og at vi får gjennomført alle planlagte konserter. Vi er veldig glade for at det ser ut som om konsertene fremover lar seg gjøre, for vi er skikkelig gira på å få spille for folk igjen! Og ikke minst gå på konserter med andre og få inspirasjon, forteller pianist Liv Andrea Hauge.

Helstøpt trio
Et helstøpt, gjennomarbeidet og modent uttrykk, uttalte Jazzintro-juryen, som bestod av de etablerte jazzmusikerne Hanna Paulsberg, Mats Eilertsen, Kirsti Huke og Dag Magnus Narvesen.
Kongle trio som består av Liv Andrea Hauge (piano), Øystein Skjelstad Østensen (kontrabass) og Veslemøy Narvesen (trommer), er blitt beskrevet som et naturlig ledd i den neste generasjons norske pianotrioer, tett i sporene etter Maria Kannegaard Trio, Close Erase og Moskus. Trioen gir plass til det skjøre og vakre, samtidig som sansen for groove og teksturbehandling også reflekteres sterkt i musikken. Med stor gjensidig respekt mellom musikerne er det alltid rom for musikalske initiativ; låtenes form blir til i nåtiden og samspillet er alltid i fokus. Musikerne gir også plass til humor – det skal være gøy å spille, og minst like gøy å høre på!

Turné og albumplaner
Som vinnere av Jazzintro mottok Kongle trio en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum som inkluderer en norgesturné produsert i samarbeid med Østnorsk jazzsenter, en mentorordning finansiert av Talent Norge og som skreddersys i samarbeid med bandet, samt Gramo-stipendet på 150 000 kroner.

– Utrolig gøy og uventet å vinne Jazzintro! En fantastisk mulighet til å få spille masse sammen, utvikle oss som band, blant annet gjennom mentorordningen, og få spilt inn vårt første album, sier Liv Andrea Hauge, og forteller videre om trioens ambisjoner framover: – Vi planlegger å spille inn vårt debutalbum snart, det har blitt utsatt gang på gang på grunn av pandemien, så vi får virkelig håpe at 2022 blir året. Vi skal også få skrevet mye ny musikk og forhåpentligvis øvd masse.

Jazzintro – lanseringsprogram for unge profesjonelle musikere
Jazzintro arrangeres annethvert år, og har siden starten i 1998 vært viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. Mange av dagens store jazznavn har tidlig i karrieren deltatt i Jazzintro, som Mathias Eick, Anja Lauvdal, Gard Nilssen, Marius Neset, Hanna Paulsberg og Morten Qvenild. Blant tidligere vinnere er Monkey Plot, Albatrosh, Puma, In the Country og Megalodon Collective.

Det er Norsk jazzforum og fem av landets ledende jazzfestivaler står bak Jazzintro. Med utgangspunkt i innsendt demomateriale plukker en jury bestående av profesjonelle jazzmusikere ut åtte band til de innledende rundene. Fire går videre til en finale hvor ett av bandene kåres til Årets unge jazzmusikere og får en lanseringspakke fra Norsk jazzforum, mentorprogram i samarbeid med Talent Norge og Gramo-stipendet på kr 150 000.  Årets jury har bestått av saksofonist Hanna Paulsberg, bassist Mats Eilertsen, vokalist Kirsti Huke og trommeslager Dag Magnus Narvesen samt fagansvarlig i Norsk jazzforum som jurysekretær. Saksofonist og vokalist Sissel Vera Pettersen bidro som juryvikar under Jazzfest i Trondheim og Ragnhild Menes, festivalsjef for Kongsberg Jazzfestival, i finalerunden.

Fra forsiden

Nyheter

Årets unge jazzmusikere 2024 er kåret

Det var Sondre Moshagen Lightning Trio som stakk av med seieren under Jazzintro-finalen på Moldejazz onsdag 17. juli. Komposisjoner av høy klasse med mye rytmisk autoritet, og med melodiske og harmoniske ideer som gir trioen en egenartet identitet, sier juryen blant annet i sin begrunnelse.

Nyheter

God sommer!

Vi ønsker alle medlemmer og jazzvenner en riktig god sommer! I juli vil kontoret stort sett være ubemannet på grunn av festivalbesøk og ferie i administrasjonen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev