Nyheter

Kongle Trio er Årets unge jazzmusikere 2020

Kongle Trio ble kåret til Årets unge jazzmusikere 2020, ett år på overtid, etter Jazzintro-finalen under Oslo Jazzfestival tirsdag 17. august. Bandet får en lanseringspakke fra Norsk jazzforum og Talent Norge samt Gramo-stipendet på 150 000 kroner.

På grunn av koronapandemien ble det mange endringer og utsettelser for lanseringsprogrammet Jazzintro, og først ett år etter opprinnelig plan kunne finalen finne sted og Årets unge jazzmusikere 2020 kåres. Hein Westgaard Trio, Kongle Trio, Damata og Front!Front spilte for utsolgt hus under Oslo Jazzfestival 17. august 2021, og ble det altså Kongle Trio som overbeviste juryen og stakk av med tittelen.

– Inspirerende og veldig gøy, og et stort privilegium å sitte i juryen. Vi har hørt utrolig flott musikk i kveld, og det var en kjempevanskelig avgjørelse med fire vidt forskjellige band som alle har vist en fin utvikling siden de innledende rundene i fjor, sier jurymedlem og saksofonist Hanna Paulsberg.

Som Årets unge jazzmusikere 2020 får Kongle Trio en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum som inkluderer blant annet Norgesturné i samarbeid med Østnorsk jazzsenter, en skreddersydd mentorordning fra Talent Norge samt Gramo-stipendet på 150 000 kroner.

Kongle Trio under Jazzintro-finalen. Foto: Camilla Slaattun 

Juryen sier følgende om Årets unge jazzmusikere 2020:
Årets unge jazzmusikere 2020 har et helstøpt, gjennomarbeidet og modent uttrykk.  De er modige, og frie i forhold til eget material.  Bandet har god formfølelse, smakfull formidling og sterke låter.  Musikerne er utrolig samspilte og sikre i fremførelsen, med gode individuelle prestasjoner. Bandet har en it-faktor som umiddelbart sjarmerer og drar publikum inn i trioens univers.

 Lanseringsprogram for unge profesjonelle musikere
Jazzintro arrangeres annethvert år, og har siden starten i 1998 vært viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. Mange av dagens store jazznavn har tidlig i karrieren deltatt i Jazzintro, som Mathias Eick, Anja Lauvdal, Gard Nilssen, Marius Neset, Hanna Paulsberg og Morten Qvenild. Blant tidligere vinnere er Monkey Plot, Albatrosh, Puma, In the Country og Megalodon Collective.

Det er Norsk jazzforum og fem av landets ledende jazzfestivaler står bak Jazzintro. Med utgangspunkt i innsendt demomateriale plukker en jury bestående av profesjonelle jazzmusikere ut åtte band til de innledende rundene. Fire går videre til en finale hvor ett av bandene kåres til Årets unge jazzmusikere og får en lanseringspakke fra Norsk jazzforum, mentorprogram i samarbeid med Talent Norge og Gramo-stipendet på kr 150 000.  Årets jury har bestått av saksofonist Hanna Paulsberg, bassist Mats Eilertsen, vokalist Kirsti Huke og trommeslager Dag Magnus Narvesen samt fagansvarlig i Norsk jazzforum som jurysekretær. Saksofonist og vokalist Sissel Vera Pettersen bidro som juryvikar under Jazzfest i Trondheim og Ragnhild Menes, festivalsjef for Kongsberg Jazzfestival, i finalerunden.


Kongle trio
Liv Andrea Hauge (Mosjøen) – piano, Øystein Skjelstad Østensen (Kongsberg) – kontrabass, Veslemøy Narvesen (Kristiansand) – trommer
Kongle trio oppstod våren 2019 i Oslo, og det oppstod umiddelbart stor spilleglede og kjemi mellom musikerne. Det musikalske utrykket fokuserer sterkt på frihet, improvisasjon og musikernes identitet og personlighet. Musikerne ønsker å utforske fri-improvisasjon og de impulsene som oppstår i samspillet, og også hvordan man kan bruke utradisjonelle strukturer, groover og lydlandskap. Noen av låtene har klare strukturer mens andre er svært frie og følger helt ulike musikalske rammer. Musikken er i stor grad inspirert av utradisjonelle norske pianotrioer som Svein Finnerud trio, Close Erase, Maria Kannegaard trio og Moskus.

Fra forsiden

Nyheter

Norsk på Jazzahead

Liv Andrea Hauge Trio, Hilde Louise Asbjørnsen Quartet, Oddgeir Berg trio og Trondheim Jazzorkester med Marianna Sangita Røe spiller på bransjemessa Jazzahead i Tyskland neste uke. Norsk jazzforum og Music Norway er som vanlig på plass med norsk stand.

Nyheter

Bliss Quintet sikret siste finaleplass

Det ble Bliss Quintet som torsdag kveld på Nasjonal jazzscene sikret seg den fjerde og siste finaleplassen i årets Jazzintro. Under Moldejazz i juli skal bandet spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024 samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev