Nyheter

Årets unge jazzmusikere skal kåres

Etter gjentatte utsettelser skal endelig Årets unge jazzmusikere 2020 kåres, ett år etter opprinnelig plan. I Jazzintro-finalen under Oslo Jazzfestival 17. august skal Hein Westgaard Trio, Kongle Trio, Damata og Front!Front spille om tittel, Gramo-stipendet på kr 150 000, lanseringspakke og mentorprogram.

Det ble dessverre mange endringer og utsettelser for lanseringsprogrammet Jazzintro i 2020, men under Oslo Jazzfestival 17. august 2021 skal endelig Årets unge jazzmusikere kåres. Hein Westgaard Trio, Kongle Trio, Damata og Front!Front spiller om tittel, lanseringspakke fra Norsk jazzforum, Gramo-stipendet på kr. 150 000 samt en skreddersydd mentorordning fra Talent Norge.

– Det er en ære å endelig få finalen i Jazzintro til Oslo Jazzfestival. Denne talentmønstringen som kårer årets unge jazzmusikere annet hvert år, har utnevnt noen av de fineste jazzmusikerne i landet siden 1998, sier festivalsjef Øyvind Larsen.

De fire bandene spiller fortløpende i Forstanderskapsalen på Sentralen: Hein Westgaard Trio kl 17.30, Kongle Trio kl 18.30, Damata kl 19.30 og Front!Front kl 20.30.  Juryen utroper Årets unge jazzmusikere 2020 like etter siste konsert, og dette bandet spiller vinnerkonsert kl 22.30.

Korona-utsatt
Som så mye annet ble også Jazzintro 2020 preget av koronapandemien. Festivalvåren og deler av sommeren og høsten 2020 ble avlyst, så Jazzintro ble nødt til å flytte arrangementer og gjøre nye festivalsamarbeid for å kunne gjennomføre. Moldejazz, som vanligvis huser finalen, arrangerte dermed den første av de fire innledende rundene, i stedet for Vossa Jazz, og der spilte Kongle Trio seg til finaleplass. I andre runde hoppet Oslo Jazzfestival inn som vertskap for avlyste Nattjazz, og der var det Damata som trakk det lengste strået. Den tredje runden under Maijazz i Stavanger ble gjort digitalt på grunn av smittevernrestriksjoner, og det var Hein Westgaard Trio som stakk av med finaleplass.  Under den fjerde og siste runden under Jazzfest i Trondheim i november, som stilte som erstatning for Kongsberg Jazzfestival, var det Front!Front som sikret seg den aller siste finaleplassen. Finalen i Jazzintro har på grunn av smittevernrestriksjoner dessverre blitt utsatt flere ganger. Men endelig, tirsdag 17. august, ett år etter opprinnelig plan, arrangeres finalen under Oslo jazzfestival 2021.

Lanseringsprogram for unge profesjonelle musikere
Jazzintro arrangeres annethvert år, og har siden starten i 1998 vært viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. Mange av dagens store jazznavn har tidlig i karrieren deltatt i Jazzintro, som Mathias Eick, Anja Lauvdal, Gard Nilssen, Marius Neset, Hanna Paulsberg og Morten Qvenild. Blant tidligere vinnere er Monkey Plot, Albatrosh, Puma, In the Country og Megalodon Collective.

Det er Norsk jazzforum og fem av landets ledende jazzfestivaler står bak Jazzintro. Med utgangspunkt i innsendt demomateriale plukker en jury bestående av profesjonelle jazzmusikere ut åtte band til de innledende rundene. Fire går videre til en finale hvor ett av bandene kåres til Årets unge jazzmusikere og får en lanseringspakke fra Norsk jazzforum, mentorprogram i samarbeid med Talent Norge og Gramo-stipendet på kr 150 000.  Årets jury består av saksofonist Hanna Paulsberg, bassist Mats Eilertsen, vokalist Kirsti Huke og trommeslager Dag Magnus Narvesen samt fagansvarlig i Norsk jazzforum som jurysekretær. Saksofonist og vokalist Sissel Vera Pettersen bidro som juryvikar under Jazzfest i Trondheim.

Fra forsiden

Nyheter

Nesodden Jazzklubb kåret til Årets jazzklubb

Nesodden Jazzklubb ble søndag 19. mai tildelt prisen Årets jazzklubb 2024. Klubbens arrangementer bærer preg av god atmosfære, profesjonalitet og godt besøk, skriver Norsk jazzforum i begrunnelsen for tildelingen, og trekker fram klubbens gode og varierte programmering og ildsjelenes smittende engasjement.

Nyheter

Ny medlemsavtale på festivalartikler

Norsk jazzforum har inngått avtale med Artisti Profil som gir våre medlemmer, både festivaler og andre medlemsgrupper, rabatter på t-skjorter og festivalartikler.

Meld deg på vårt nyhetsbrev