Nyhet

Buddy-priser til Maja S. K. Ratkje og Solveig Slettahjell

Norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen for 2020, ble i år tildelt to enestående musikere og komponister, Maja Solveig Kjelstrup Ratkje og Solveig Slettahjell.

Buddy-prisen har med få unntak vært delt ut årlig siden 1956, og et tilbakeblikk på Buddy-mottakerne er som å oppleve høydepunktene i norsk jazz de siste sju tiårene. I år har den nasjonale medlems- og interesseorganisasjonen Norsk jazzforum valgt å hedre to musikere med hver sin Buddy-pris.

– Vi er velsignet med en rekke fantastiske musikere her i landet. I dette annerledesåret som har vært ekstra utfordrende for mange, ikke minst for musikere og kunstnere, ønsker vi å benytte muligheten til å hedre flere, sier styreleder, Ingrid Brattset. Med Buddy-prisen følger en statuett av den legendariske trompeteren Buddy Bolden, gjenskapt av billedkunstneren Lise Frogg, samt 50.000 kroner fra Norsk jazzforum.

På grunn av dagens smittevernrestriksjoner ble det ingen offentlige overrekkelser av Buddy-prisene, noe som har vært vanlig tidligere år. Begge de to prisvinnerne ble i stedet overrasket hjemme av styreleder og daglig leder i Norsk jazzforum, Ingrid Brattset og Gry Bråtømyr. Med en dekkhistorie om intervju om musikerlivet under koronapandemien som bakteppe, troppet Bråtømyr og Brattset opp med et filmteam på slep, og overrasket både Slettahjell og Ratkje med Buddy-statuetter pakket inn som julegave.

Bak flygelet i stua
– Dere har lurt meg, utbrøt Solveig Slettahjell overrasket, da hun pakket ut Buddy-statuetten på flygelet hjemme i stua på Malmøya i Oslo.  – Det er så utrolig hyggelig. Jeg setter så pris på det. Jeg får nesten ikke uttrykt meg. Jeg er så aldeles beæret over dette her. Tusen, tusen, takk, sa en rørt og tårevåt Solveig Slettahjell.

Etter nærmere 25 år har Slettahjell for lengst etablert seg som en av landets fremste jazzvokalister og låtskrivere. I begrunnelsen for prisen sier Norsk jazzforum blant annet at Slettahjell med sin inderlige og personlige formidlingsevne kombinert med høy kunstnerisk kvalitet og integritet, har opparbeidet seg et stort og dedikert publikum. Hun har utvilsomt vært en døråpner inn til jazzens verden for mange.

Med skogen som bakteppe
Maja S. K. Ratkje tok imot Norsk jazzforum i vakre omgivelser på Svartskog i Follo, på verandaen bak huset med tåkelagt skog og fjord som kulisser.

– Helt målløs, jeg, tårer i øynene og kjemperørt. Utrolig stolt, utbrøt en fullstendig overrasket Maja S.K. Ratkje da Buddy-prisen ble overrakt. – Det er en anerkjennelse som utøver, det er så utrolig viktig. Jeg setter vanvittig stor pris på dette, sa Ratkje.
Som improvisasjonsmusiker har Maja S. K. Ratkje vært en banebrytende skikkelse i norsk og internasjonalt musikkliv gjennom snart 25 år. I sin begrunnelse for prisen sier Norsk jazzforum blant annet at Ratkje sprenger etablerte rammer med sine store komposisjoner og gripende improvisasjoner, med stemmen, instrumenter og maskiner. Hun er også en viktig stemme i politiske og ideologiske spørsmål innenfor kulturlivet, som trenger mennesker som henne som våger å gå motstrøms og som tør å utfordre, både på og av scenen.

Solveig Slettahjell, begrunnelse for Buddy-prisen 2020:
Etter nærmere 25 år har Solveig Slettahjell for lengst etablert seg som en av landets fremste jazzvokalister og låtskrivere. Gjennom karrieren har hun spilt med en rekke forskjellige musikere innenfor flere ulike uttrykk, som blant annet Tord Gustavsen, vokalkvartetten Kvitretten og Morten Qvenild.  Slow Motion Orchestra, som hun startet allerede i 1997 med Mats Eilertsen, Per Oddvar Johansen, Sjur Miljeteig og Morten Qvenild, har ført til seks albumutgivelser og Spellemannsprisen i 2004. Slettahjell har også mottatt Radka Toneffs Minnespris (2005), Kongsberg Jazzfestivals store musikerpris (2005) og Gammeleng-prisen (2012). Hun leverte Tingingsverket til Vossa Jazz i 2009.       

De siste årene har hun særlig gjort seg bemerket med prosjektet Trail of Souls sammen med Knut Reiersrud og In The Country, både på norske festivaler og scener, så vel som internasjonalt. Senest i 2019 tok de publikum med storm under den store norske partnerlandsatsingen på Jazzahead i Tyskland.

Solveig Slettahjells virke som pedagog har også vært av stor betydning. Hun avsluttet hovedfaget i vokalpedagogikk ved Norges Musikkhøgskole i 2000, og har senere undervist på samme sted. Hennes påvirkning og innflytelse på nye generasjoner jazzmusikere er uten tvil enorm.

Solveig Slettahjell har utvilsomt nådd ut bredt med sin inderlige og personlige formidlingsevne. Kombinert med høy kunstnerisk kvalitet og integritet, har hun opparbeidet seg et stort og dedikert publikum, og utvilsomt vært en døråpner inn til jazzens verden for mange. Det er en stor glede å overrekke norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen, for 2020 til Solveig Slettahjell.

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje, begrunnelse for Buddy-prisen 2020:
Årets Buddy-vinner utfordrer musikkens grenser, og oppleves like aktuell på en jazzscene, som på en samtidsmusikkfestival eller en skummel undergrunnsklubb. Maja S. K. Ratkje sprenger etablerte rammer med sine store komposisjoner og gripende improvisasjoner, med stemmen, instrumenter og maskiner.

Hennes kompositoriske virke er enormt, og hun har skrevet verk for bl.a. BBC Scottish Symphony Orchestra, Oslo Sinfonietta, KORK, Cikada, Vertavokvartetten og Trondheim Voices. Hun har også skrevet musikk til teater og danseforestillinger, som f.eks. Jo Strømgrens oppsetning av Sult.

Som improvisasjonsmusiker har hun vært en banebrytende skikkelse i norsk og internasjonalt musikkliv gjennom snart 25 år. Hun har jobbet mye med soloformatet, men har også vært sentral i kvartetten SPUNK, støyduoen Fe-mail og samarbeidet med POING og musikere som Joëlle Léandre, Jaap Blonk, Lasse Marhaug og Stian Westerhus. 

Maja S. K. Ratkje har mottatt en rekke priser, bl.a. Arne Nordheims komponistpris, Edvard-prisen og Gammleng-prisen. I tillegg har hun vært nominert til Spellemannprisen hele fire ganger. 

I tillegg til sitt kunstneriske virke er årets Buddy-mottaker en viktig stemme i politiske og ideologiske spørsmål innenfor kulturlivet, blant annet om kultursponsing og kjønnsbalanse. Hun har virket inspirerende for yngre jazzmusikere som har kommet etter henne. Norsk kulturliv trenger mennesker som våger å gå motstrøms og som tør å utfordre, både på og av scenen. Det er en stor glede å overrekke årets Buddy-pris til Maja Solveig Kjelstrup Ratkje!

Glade prisvinnere og prisutdelere:

Fra forsiden

Nyheter

Kontrabass til langtidsutlån

Bassist Carl Morten Iversen gikk bort høsten 2023. Sin godt over hundre år gamle bass hadde han et ønske om å stille til disposisjon for en ung, talentfull norsk bassist i en periode på opptil 10 år. Aktuelle kandidater kan søke innen 28. februar 2025.

Nyheter

1 million tildelt i musiker- og bandstipend

Norsk jazzforum har tildelt over 1 million kroner i musiker- og bandstipend for 2025. Saksofonist Maria Dybbroe, gitarist Hedvig Mollestad og pianist Jan Gunnar Hoff er blant musikerne som mottar fordypnings- og studiestipend. Eir, Espen Berg Trio og Jenny Frøysa's Artful Ensemble er blant mottakerne av øvings- og studiestipend for band.

Meld deg på vårt nyhetsbrev