Nyheter

Front!Front spilte seg til Jazzintro-finale

Det var kvintetten Front!Front som sikret seg finaleplass da den fjerde og siste runden av Jazzintro 2020 ble arrangert under Jazzfest søndag 29. november.

Det var under Jazzfest i Trondheim i dag at den siste runden av årets Jazzintro fant sted. Nok en gang ble det en delfinale med to svært ulike band som begge har en sterk egenart. Juryen forteller at det var krevende å vurdere de to bandene opp mot hverandre.
– Vi er sikre på at vi vil høre mye til begge disse banda i fremtiden, sier juryen om kvartetten Skurkar og kvintetten Front!Front.

Valget falt til slutt på Front!Front: – Bandet har en originalitet i både komposisjoner, ensemblelyd og orkestrering. Kvintetten fremstår med musikalsk tyngde og trygghet, med sterke individuelle stemmer. Vi gleder oss til å høre dem igjen i finalen, sier juryen, som i denne runden bestod av musikerne Sissel Vera Pettersen og Mats Eilertsen samt Ragnhild Menes fra Norsk jazzforum.

Bandet består av Elisabeth Lid Trøen fra Voss på tenorsaksofon, Tore Hodneland fra Tysnes på gitar, Åsmund Mattias Smidt fra Trondheim på slagverk & komposisjoner samt svenskene David Andersson og Christian Cuadra på hhv. kontrabass altsaksofon. Sistnevnte hadde Aksel Rønning som vikar under Jazzfest. Front!Front er lyden av enkle og lyriske melodier som kolliderer front mot front med kraftfull 60-talls frijazz. Musikerne, med utspring fra jazzlinja i Trondheim, har ulik musikalsk bakgrunn, men har høyt fokus på samspill og leverer en kraftpakke av energi og humør i et svært variert lydlandskap. Bandet beveger seg mellom det skjøre og det brutale med lekenhet og spontanitet.

Finale i Oslo 29. januar
Som så mye annet ble også Jazzintro 2020 preget av koronapandemien. Festivalvåren og deler av sommeren og høsten ble avlyst, så Jazzintro ble nødt til å flytte arrangementer og gjøre nye festivalsamarbeid for å kunne gjennomføre. Moldejazz, som vanligvis huser finalen, arrangerte dermed den første av de fire innledende rundene, i stedet for Vossa Jazz, og der spilte Kongle Trio seg til finaleplass. I andre runde hoppet Oslo Jazzfestival inn som vertskap for avlyste Nattjazz, og der var det Damata som trakk det lengste strået. Den tredje runden under Maijazz i Stavanger ble gjort digitalt på grunn av smittevernrestriksjoner, og det var Hein Westgaard Trio som stakk av med finaleplass.  Og under den fjerde og siste runden under Jazzfest i Trondheim, som stilte som erstatning for Kongsberg Jazzfestival, var det altså Front!Front som sikret seg den aller siste finaleplassen.  Under finalen på Nasjonal jazzscene i Oslo 29. januar, skal ett av bandene kåres til Årets unge jazzmusikere 2020, og disse mottar en lanseringspakke fra Norsk jazzforum samt Gramo-stipendet på kr 150 000. I tillegg bidrar Talent Norge med midler til et omfattende mentorprogram som vil skreddersys for bandet.

Om Jazzintro
Norsk jazzforum og fem av landets ledende jazzfestivaler står bak Jazzintro. Med utgangspunkt i innsendt demomateriale plukker en jury bestående av profesjonelle jazzmusikere ut åtte band til de innledende rundene. Fire går videre til en finale hvor ett av bandene kåres til Årets unge jazzmusikere og får en lanseringspakke fra Norsk jazzforum, mentorprogram i samarbeid med Talent Norge og Gramo-stipendet på kr 150 000.  Årets jury består av saksofonist Hanna Paulsberg, bassist Mats Eilertsen, vokalist Kirsti Huke og trommeslager Dag Magnus Narvesen samt fagansvarlig i Norsk jazzforum, Ragnhild Menes, som jurysekretær. Saksofonist og vokalist Sissel Vera Pettersen bidro som juryvikar under Jazzfest i Trondheim.

Jazzintro arrangeres annethvert år, og har siden starten i 1998 vært viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. Mange av dagens store jazznavn har tidlig i karrieren deltatt i Jazzintro, som Mathias Eick, Anja Lauvdal, Gard Nilssen, Marius Neset, Hanna Paulsberg og Morten Qvenild. Blant tidligere vinnere er Monkey Plot, Albatrosh, Puma, In the Country og Megalodon Collective.

Fra forsiden

Nyheter

Schemes spilte seg videre til Jazzintro-finale

Det var kvartetten Schemes som sikret seg en finaleplass i Jazzintro 2024 da første runde av lanseringsprogrammet ble arrangert på Bergen Jazzforum torsdag kveld. I finalen under Moldejazz i juli skal bandet kjempe om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024 samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og mentorprogram.

Nyheter

Første Jazzintro-runde på Bergen Jazzforum

Første runde av Jazzintro 2024 går av stabelen på Bergen Jazzforum torsdag 22. februar. Da spiller det to bandene ASQ // Amund Stenøien Quartet og Schemes om finaleplass på Moldejazz der Årets unge jazzmusikere 2024 skal kåres.

Meld deg på vårt nyhetsbrev