Nyheter

Kongle Trio videre til Jazzintro-finale

Kongle Trio spilte seg til finaleplass da den første runden av Jazzintro 2020 gikk av stabelen under Moldejazz i dag.

Moldejazz huser vanligvis finalen av lanseringsprogrammet Jazzintro, men på grunn av koronakrisen fikk de i år fyre av startskuddet i stedet. Fredag 17. juli møttes kvartetten Chuck People og Kongle Trio til duell, og det var sistnevnte som til slutt trakk det lengste strået.

–  Det var to veldig forskjellige band som springer ut fra ulike tradisjoner, og juryen opplevde det som krevende å sette disse to opp mot hverandre, sier jurymedlem og saksofonist, Hanna Paulsberg. Det juryen la vekt på i denne omgangen var konsertens dramaturgi, fremføring og egenarten i musikken, forteller hun.

– Gjennomgående for begge banda var et gjennomarbeidet musikalsk uttrykk på et skyhøyt nivå og sterke instrumentalister, legger jurykollega og bassist Mats Eilertsen til.

Trioen blir dermed ett av fire band som i Jazzintro-finalen skal spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2020, lanseringspakke fra Norsk jazzforum, Gramo-stipendet på 150 000 kroner samt et skreddersydd mentorprogram med støtte fra Talent Norge.

Jazzintro utover høsten
Koronakrisen avlyste alle fire innledende runder av Jazzintro 2020, så lanseringsprogrammet har fått en litt annen ramme i år. Det er inngått enkelte nye festivalsamarbeid for å kunne gjennomføre alle fire rundene gjennom høsten. Andre runde av Jazzintro blir på Oslo Jazzfestival i august, og de neste to blir på Maijazz i Stavanger i oktober og Jazzfest i Trondheim i november. Finalen skal arrangeres på Nasjonal jazzscene i Oslo.

Følgende åtte band er plukket ut til å delta i Jazzintro 2020: Amund Kleppan Kvartett, Chuck People, Damata, Front!Front, Hein Westgaard Trio, Kongle trio, Ladybird Orchestra og Skurkar.
Årets jury består av saksofonist Hanna Paulsberg, bassist Mats Eilertsen, vokalist Kirsti Huke og trommeslager Dag Magnus Narvesen samt fagansvarlig i Norsk jazzforum, Ragnhild Menes, som jurysekretær.

Kongle trio
Kongle trio oppstod våren 2019 i Oslo, og det oppstod umiddelbart stor spilleglede og kjemi mellom musikerne. Det musikalske utrykket fokuserer sterkt på frihet, improvisasjon og musikernes identitet og personlighet. Musikerne ønsker å utforske fri-improvisasjon og de impulsene som oppstår i samspillet, og også hvordan man kan bruke utradisjonelle strukturer, groover og lydlandskap. Noen av låtene har klare strukturer mens andre er svært frie og følger helt ulike musikalske rammer. Musikken er i stor grad inspirert av utradisjonelle norske pianotrioer som Svein Finnerud trio, Close Erase, Maria Kannegaard trio og Moskus.

Om Jazzintro
Norsk jazzforum og fem av landets ledende jazzfestivaler står bak Jazzintro. Med utgangspunkt i innsendt demomateriale plukker en jury bestående av profesjonelle jazzmusikere ut åtte band til de innledende rundene. Fire går videre til en finale hvor ett av bandene kåres til Årets unge jazzmusikere og får en lanseringspakke fra Norsk jazzforum, mentorprogram i samarbeid med Talent Norge og Gramo-stipendet på kr 150 000.

Jazzintro arrangeres annethvert år, og har siden starten i 1998 vært viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. Mange av dagens store jazznavn har tidlig i karrieren deltatt i Jazzintro, som Mathias Eick, Anja Lauvdal, Gard Nilssen, Marius Neset, Hanna Paulsberg og Morten Qvenild. Blant tidligere vinnere er Monkey Plot, Albatrosh, Puma, In the Country og Megalodon Collective.

Fra forsiden

Nyheter

Nesodden Jazzklubb kåret til Årets jazzklubb

Nesodden Jazzklubb ble søndag 19. mai tildelt prisen Årets jazzklubb 2024. Klubbens arrangementer bærer preg av god atmosfære, profesjonalitet og godt besøk, skriver Norsk jazzforum i begrunnelsen for tildelingen, og trekker fram klubbens gode og varierte programmering og ildsjelenes smittende engasjement.

Nyheter

Ny medlemsavtale på festivalartikler

Norsk jazzforum har inngått avtale med Artisti Profil som gir våre medlemmer, både festivaler og andre medlemsgrupper, rabatter på t-skjorter og festivalartikler.

Meld deg på vårt nyhetsbrev