Nyheter

Jazzintro-startskudd på Moldejazz

Koronakrisen avlyste alle fire innledende runder av Jazzintro 2020, men nå legges det et nytt løp med konserter. Startskuddet går på Moldejazz i juli med finale i Oslo i desember.

Moldejazz huser vanligvis finalen av lanseringsprogrammet Jazzintro. Nå får de i stedet fyre av startskuddet for første delfinale fredag 17. juli.

– Sammen med festivalene har vi funnet gode alternative løsninger for gjennomføring av Jazzintro. Vi har aldri vært i tvil om at lanseringsprogrammet skulle gjennomføres i år, men med koronasituasjonen og alle smitteverntiltak har vi brukt litt tid på å finne riktig form, forteller prosjektansvarlig i Norsk jazzforum, Aleksander Haugen.

Samarbeidsfestivalene Vossa Jazz, Nattjazz, Maijazz og Kongsberg Jazzfestival arrangerer vanligvis én innledende runde hver. – Alle er enige om at Jazzintro skal gjennomføres og at Årets unge jazzmusikere 2020 skal kåres som planlagt. Men når disse festivalene ble avlyst, har vi med deres velsignelse søkt nye samarbeidspartnere, sier Haugen.

Alle detaljer er ikke helt på plass enda, så de siste tre rundene vil offentliggjøres senere.  Det er mange hensyn som må tas som smitteverntiltak, reiserestriksjonene og karanteneregler.
– Flere av musikerne bor i utlandet, så det er en kabal som må legges, sier Haugen, som regner med å ha hele spilleplanen klar før sommerferien.

Fra juli til desember
Det blir Kongle Trio og Chuck People som under Moldejazz skal spille om den første finaleplassen. De siste tre rundene vil spres utover sensommeren og høsten. Finalen vil finne sted på Nasjonal jazzscene i Oslo i desember. Der får ett av bandene tittelen Årets unge jazzmusikere 2020, og disse mottar en lanseringspakke fra Norsk jazzforum og Gramo-stipendet på kr 150 000.
Følgende åtte band er plukket ut til å delta i Jazzintro 2020: Amund Kleppan Kvartett, Chuck People, Damata, Front!Front, Hein Westgaard Trio, Kongle trio, Ladybird Orchestra og Skurkar.

Chuck People
Erlend Vangen Kongtorp (Odda) – saksofon, Hogne Kristoffer Kleiberg (Trondheim) – piano, Alf Svendsen Høines (Porsgrunn) – kontrabass, Martin Heggli Mellem (Lier) – trommer
Medlemmene av jazzkvartetten Chuck People møttes gjennom jazzlinja i Trondheim for drøyt tre år siden, og er alle etablerte på den unge, norske jazzscenen. Kvartetten spiller egenkomponert musikk basert på amerikansk jazz fra 50- og 60-tallet, og er inspirert av de store saksofonheltene Joe Henderson, Sonny Rollins og John Coltrane.

Kongle trio
Liv Andrea Hauge (Mosjøen) – piano, Øystein Skjelstad Østensen (Kongsberg) – kontrabass, Veslemøy Narvesen (Kristiansand) – trommer
Kongle trio oppstod våren 2019 i Oslo, og det oppstod umiddelbart stor spilleglede og kjemi mellom musikerne. Det musikalske utrykket fokuserer sterkt på frihet, improvisasjon og musikernes identitet og personlighet. Musikerne ønsker å utforske fri-improvisasjon og de impulsene som oppstår i samspillet, og også hvordan man kan bruke utradisjonelle strukturer, groover og lydlandskap. Noen av låtene har klare strukturer mens andre er svært frie og følger helt ulike musikalske rammer. Musikken er i stor grad inspirert av utradisjonelle norske pianotrioer som Svein Finnerud trio, Close Erase, Maria Kannegaard trio og Moskus.

Om Jazzintro
Norsk jazzforum og fem av landets ledende jazzfestivaler står bak Jazzintro. Med utgangspunkt i innsendt demomateriale plukker en jury bestående av profesjonelle jazzmusikere ut åtte band til de innledende rundene. Fire går videre til en finale hvor ett av bandene kåres til Årets unge jazzmusikere og får en lanseringspakke fra Norsk jazzforum og Gramo-stipendet på kr 150 000.  Årets jury består av saksofonist Hanna Paulsberg, bassist Mats Eilertsen, vokalist Kirsti Huke og trommeslager Dag Magnus Narvesen samt fagansvarlig i Norsk jazzforum, Ragnhild Menes, som jurysekretær.

Jazzintro arrangeres annethvert år, og har siden starten i 1998 vært viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. Mange av dagens store jazznavn har tidlig i karrieren deltatt i Jazzintro, som Mathias Eick, Anja Lauvdal, Gard Nilssen, Marius Neset, Hanna Paulsberg og Morten Qvenild. Blant tidligere vinnere er Monkey Plot, Albatrosh, Puma, In the Country og Megalodon Collective.

Fra forsiden

Nyheter

Schemes spilte seg videre til Jazzintro-finale

Det var kvartetten Schemes som sikret seg en finaleplass i Jazzintro 2024 da første runde av lanseringsprogrammet ble arrangert på Bergen Jazzforum torsdag kveld. I finalen under Moldejazz i juli skal bandet kjempe om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024 samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og mentorprogram.

Nyheter

Første Jazzintro-runde på Bergen Jazzforum

Første runde av Jazzintro 2024 går av stabelen på Bergen Jazzforum torsdag 22. februar. Da spiller det to bandene ASQ // Amund Stenøien Quartet og Schemes om finaleplass på Moldejazz der Årets unge jazzmusikere 2024 skal kåres.

Meld deg på vårt nyhetsbrev