Nyheter

Blow Out! kåret til Årets jazzklubb 2019

Den musikerdrevne konsertserien Blow Out! i Oslo er kåret til Årets jazzklubb 2019. Prisen ble overrakt på Kafé Hærverk tirsdag 29. januar under Vinterjazz.

Det var i forkant av Vinterjazz-konserten med Hodgkinson/Zanussi/Solberg + Monday Duo på Kafé Hærverk tirsdag 29. januar at prisen ble overrakt av styreleder i Norsk jazzforum, Ingrid Brattset.

– Blow Out! har blitt en helt sentral scene for frijazz og eksperimentell musikk med store norske og internasjonale musikere på programmet side om side med unge fremadstormende musikere, sier Brattset.
Konsertserien Blow Out! ble startet opp og drives av to av landets mest aktive og profilerte trommeslagere, Paal Nilssen-Love og Ståle Liavik Solberg. Sistnevnte stod på scenen denne kvelden.
– Blow Out bærer sterkt preg av den entusiasmen og kjærligheten for musikken som bor hos de to som står bak. Deres entusiasme er like stor enten de står bak, på eller foran scenen, og alle er velkomne til å ta del i festen, skriver Norsk jazzforum i begrunnelsen for prisen.

I nominasjonen fra et av organisasjonens musikermedlemmer kan vi lese følgende hyllest: Blow Out! søker alltid å presentere jazzens vesen, hvor utforskningstrang og videreutvikling av historien står sentralt. Eksperimenteringen fremstår samtidig aldri som ekskluderende, men heller som forenende, da både musikere og publikum fra ulike musikalske områder finner noe i programmet de kan få utvidet sin bevissthet av. Blow Out! skaper nye møtepunkt og yter alltid maks på både utøvere og publikum sine vegne, og klarer dermed å drive en klubb med både høy kvalitet og mye personlighet.

Foto: Tine Hvidsten

50 000 kroner i prispenger
Prisen Årets jazzklubb 2019 er på 50 000 kroner og tildeles i anledning den ti dager lange landsdekkende jazzmønstringen Vinterjazz. Det er Norsk jazzforums styre, bestående av arrangører, festivaler og profesjonelle jazzmusikere, som tildeler prisen Årets jazzklubb til én av organisasjonens medlemsklubber. I vurderingen legges det vekt på blant annet en bevisst og målrettet programpolitikk, god gjennomføring av arrangementene og god organisering. Juryen ser også på klubbens betydning for et gitt miljø, dens utvikling, og evne til nytenking.

Alle Norsk jazzforums medlemmer har blitt invitert til å nominere kandidater. Ståle Liavik Solberg, som er en av dem som driver Blow Out!, sitter som musikerrepresentant og varamedlem i Norsk jazzforums styre. Da konsertserien ble innstilt som én av flere kandidater til prisen, ble Solberg vurdert som inhabil og deltok derfor ikke i styrets behandling av Årets jazzklubb 2019.

Styret i Norsk jazzforum sier følgende om Årets jazzklubb 2019:
«Festivalen Blow Out! ble arrangert først gang i 2010, og rett over nyttår 2011 så også konsertserien med samme navn dagens lys. Siden den gang har de ikke sett seg tilbake. Med sin fremoverlente og innovative bookingprofil, assosieres klubben med et sted der man kan få oppleve gamle helter, for ikke å snakke om levende legender, fra inn- og utland, side om side med sine yngre kolleger. Et resultat av dette er at klubben appellerer til både «gamle» frijazz-entusiaster, og til dem som har interesse for det eksperimentelle og vil søke nye impulser.
Blow Out bærer sterkt preg av den entusiasmen og kjærligheten for musikken som bor hos de to som står bak, musikerne Paal Nilssen-Love og Ståle Liavik Solberg. Deres entusiasme er like stor enten de står bak, på eller foran scenen, og alle er velkomne til å ta del i festen.»

Konsertserien Blow Out! er et samarbeid mellom jazzmusikere i Oslo og Konsertforeninga, støttet av Norsk kulturråd og kommunen. Blow Out! arrangerer konserter på Kafé Hærverk i Oslo sentrum i tillegg til en festival i august.

Vinterjazz over hele landet
Fredag 25. januar gikk startskuddet for Vinterjazz, den 10 dager lange jazzmønstringen med mer enn 80 konserter i om lag 30 jazzklubber over hele landet. Vinterjazz er en markering av at jazz spilles på klubb- og konsertscener gjennom hele året, og at levende jazz på ingen måte er begrenset til å være et sommer- og festivalfenomen. Den permanente, norske jazzpulsen banker i 80 jazzklubber på små, større og store steder over hele landet. Vinterjazz, som i år arrangeres for 16. gang, kan by på konserter med både lokale og anerkjente norske musikere, internasjonale navn, jazzkafeer og jam og kåring av Årets Jazzklubb 2019.
– Vinterjazz dekker hele jazzspekteret, og programmet rommer alt fra fri improvisasjon til tradjazz og jam sessions over hele landet. Det er et tydelig bevis på at jazz-scenen vår er våken, til tross for kulde og mørketid, sier prosjektansvarlig i Norsk jazzforum, Aleksander Haugen.

Fra forsiden

Nyheter

Norsk på Jazzahead

Liv Andrea Hauge Trio, Hilde Louise Asbjørnsen Quartet, Oddgeir Berg trio og Trondheim Jazzorkester med Marianna Sangita Røe spiller på bransjemessa Jazzahead i Tyskland neste uke. Norsk jazzforum og Music Norway er som vanlig på plass med norsk stand.

Nyheter

Bliss Quintet sikret siste finaleplass

Det ble Bliss Quintet som torsdag kveld på Nasjonal jazzscene sikret seg den fjerde og siste finaleplassen i årets Jazzintro. Under Moldejazz i juli skal bandet spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024 samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev