Nyheter

Storbandprisen 2018 tildelt Shannon Mowday

Musiker, komponist, arrangør, pedagog og bandleder Shannon Mowday ble lørdag 22. september hedret med Norsk jazzforums Storbandpris 2018.

Shannon Mowdays entusiasme og lidenskap for musikken er svært inspirerende, og hennes innsats for og samarbeid med storband, spesielt med unge musikere, tilfører miljøet enormt mye, sier Norsk jazzforum i sin begrunnelse for prisen.
Mowday mottok prisen lørdag ettermiddag, i forbindelse med at den nasjonale medlems- og interesseorganisasjonen Norsk jazzforum holdt sitt årlige møte for landets storband under Romerike Storbandfestival i Lillestrøm. Det var styreleder i Norsk jazzforum, Ingrid Brattset, som overrasket Mowday med prisen.
– I sitt arbeid med unge musikere, blant annet som leder av Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester, er Shannon Mowday et stort forbilde som bidrar til rekruttering. Hennes innsats og samarbeid med storband generelt, enten det er snakk om workshops, arrangementer eller solistvirksomhet, tilfører miljøet enormt mye, sier Ingrid Brattset.

I Norsk jazzforums begrunnelse for Storbandprisen 2018 heter det:
«Årets prisvinner viser en entusiasme og lidenskap for musikken som er svært inspirerende, og som storbandleder utviser vedkommende en innsats som strekker seg langt utenom det som er forventet. Prisvinnerens engasjement har resultert i musikalske møter og samarbeidsprosjekter som er få storbandmusikere forunt, og vedkommende legger ned et enormt arbeid i gjennomføringen av sine ideer. I sitt arbeid med unge musikere, er årets prisvinner et stort forbilde, og bidrar til rekruttering og utvikling i sine prosjekter.
Årets prisvinner har samarbeidet med en rekke storband, både i inn- og utland. Etter at hun overtok ansvaret for Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester (AOJO) i 2017, har hun ledet orkesteret i flere konserter, deriblant på Victoria, Moldejazz, Oslo Jazzfestival, i tillegg til Jazz Baltica i Tyskland. Sommeren 2017 tok hun med seg en gruppe unge musikere fra AOJO og BUVUS (Buskerud og Vestfold ungdomsstorband) til Sør-Afrika og festivalen National Youth Jazz Festival i Grahamstown, der de blant annet spilte med unge lokale musikere.
Årets prisvinner viser et engasjement i sitt arbeid som er uvurderlig, og hennes innsats for AOJO er gull verdt for de unge musikerne, og for rekruttering til storbandmusikk for øvrig. Hennes innsats og samarbeid med storband generelt, enten det er snakk om workshops, arrangementer eller solistvirksomhet, tilfører miljøet enormt mye.
Det er med stor glede Norsk jazzforum overrekker Storbandprisen 2018 til musiker, komponist, arrangør, pedagog og bandleder Shannon Mowday.»

Fra Sør-Afrika til Asker
Musiker, komponist, arrangør og dirigent Shannon Mowday er opprinnelig fra Sør-Afrika og er nå bosatt i Hvalstad i Asker. Hun har en bachelor i utøvende jazz fra University of Cape Town og mottok i 2007 Standard Bank «Young Artist Award for Jazz».  I 2009 flyttet hun til Norge for å ta en mastergrad i improvisert musikk ved Norges musikkhøgskole. Shannon spiller alt av treblås, men har spesialisert seg på de dype instrumentene; bariton- og bassaksofon samt bass- og kontraaltklarinett.
Mowday har turnert store deler av verden med både egne prosjekter og lokale og internasjonale samarbeidsprosjekter. Hun spiller fast med Ensemble Denada, BURN! og Elin Rosseland kvintett. Mowday har også spilt med Trondheim Jazzorkester, tyske NDR Bigband og flere av Nils Landgrens prosjekter.
Som komponist jobber Mowday med å kombinere sørafrikansk og skandinavisk musikk i både små og store ensembler, og hun har fått musikken sin framført av alle de største sørafrikanske symfoniorkestrene. I Norge og Europa har hun komponert og arrangert for bl.a. Ensemble Denada, Brazz Brothers, North Sea Bigband, Sandvika storband, Norges musikkhøgskoles storband og ikke minst AOJO Akershus og Oslo ungdomsjazzorekster.
Som pedagog og instruktør har hun undervist blant annet ved ved University of Cape Town og Norges musikkhøgskole. Mowday er musikalsk leder for AOJO Akershus og Oslo ungdomsjazzorkester og har også vært instruktør for BUVUS Buskerud og Vestfold ungdomsstorband og Østnorsk jazzsenters storbandsommerkurs. Hun har siden 2012 initiert og gjennomført samarbeidsprosjekter mellom norske og sørafrikanske ungdommer.

Storbandprisen
Norsk jazzforum vil gjennom sin storbandpris synliggjøre hvilken betydning en enkeltperson eller et miljø har for storband i Norge, og for norsk jazz generelt. Den eller de som mottar prisen bør ha vært med på å skape ringvirkninger som har betydning for et større miljø. De må være ildsjeler, som både spiller en rolle for det sosiale, så vel som det musikalske. Det er storbandmiljøet selv som nominerer kandidater, og styret i Norsk jazzforum som deler ut prisen. Med Storbandprisen følger 25 000 kroner, som skal gå til et valgfritt formål som kommer storbandet eller storbandmiljøet til gode.

Fra forsiden

Nyheter

Innspill til Kulturrådet og NOU-utvalget

I slutten av mai deltok daglig leder i Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr, i et dialogmøte med Kulturrådet og NOU-utvalget. Bakgrunnen for møtet var å se flere sider av musikklivet og virkemiddelapparatet i sammenheng.

Meld deg på vårt nyhetsbrev