Nyheter

Jazzintro på Vossa Jazz

Bandene Kjemilie og Relling møtes til duell under Vossa Jazz når den første av fire innledende runder av Jazzintro 2018 arrangeres lørdag 24. mars.

Festsalen på Park Hotell i Voss er åstedet når Jazzintro 2018 sparkes i gang på Vossa Jazz palmehelgen. Da er det duoen Kjemilie og kvartetten Relling som skal spille om en plass i finalen som går under Moldejazz i juli. Kjemilie har allerede to plateutgivelser og omfattende turnévirksomhet bak seg, mens kvartetten Relling, med utspring fra jazzlinja på NTNU i Trondheim, konsertdebuterte så sent som i september i fjor.

– Dette er to veldig bra band som tar pulsen på den moderne vokaljazzen. Vi gleder oss til å få høre disse på Vossa Jazz, sier Øyvind Skjerven Larsen, fagansvarlig i Norsk jazzforum og juryleder for Jazzintro.

Fagjuryen for Jazzintro 2018 består av bassist og Spellemann-nominerte Ellen Andrea Wang, saksofonistene Mette Rasmussen og Kjetil Møster samt pianist og Buddy-prisvinner fra 2013, Jan Gunnar Hoff. På bakgrunn av innsendte søknader og musikk, har juryen plukket ut åtte band til Jazzintro 2018. To band spiller innledende runder på hhv. Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz og Kongsberg Jazzfestival. Ett band fra hver av de fire innledende rundene vil gå videre til finale under Moldejazz i juli. Der vil en jury bestående av noen av landets fremste jazzmusikere, kåre en vinner. Bandet som blir Årets unge jazzmusikere 2018 vil få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum samt Gramo-stipend på 150 000 kroner. Nytt i år er at Talent Norge bidrar med kr. 200 000 til Jazzintro 2018. Dette gir Norsk jazzforum en mulighet til å videreutvikle oppfølgingen av bandet som går til topps under Moldejazz, og legge til rette for en skreddersydd lansering av Årets Unge Jazzmusikere 2018.

Jazzintro et springbrett
Jazzintro har siden starten i 1998 vært veldig viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. – Mange av dagens store jazznavn har tidlig i karrieren deltatt i Jazzintro, forteller juryleder og fagansvarlig i Norsk jazzforum, Øyvind Skjerven Larsen, og nevner musikere som Mathias Eick, Stian Westerhus, Anja Lauvdal, Gard Nilssen, Marius Neset, Hanna Paulsberg og Morten Qvenild. Blant tidligere vinnere er Monkey Plot, Albatrosh, Puma, In the Country, Urban Connection og Megalodon Collective.

Gramo-stipend til vinnerbandet
Vederlagsbyrået Gramo bidrar som tidligere med Gramo-stipendet på kr 150 000 til vinnerbandet. – Gramo gleder seg til en ny runde Jazzintro. Vi synes dette er en unik mulighet til å støtte ny, norsk musikk og musikere som er i startgropen av sin karriere. Jazz er en sjanger som kanskje er unik i sin variasjon av utrykk, og Gramo er overbeviste om at de åtte bandene juryen har plukket, vil gi publikum et innblikk i jazzens fremtid, sier Anne Tone Raknes i Gramo. Gjennom de fem rundene Gramo har samarbeidet med Norsk jazzforum, har nær 40 band fått mulighet til å presentere musikken sin for et interessert publikum, og fem band har mottatt støtte på til sammen 650 000 kroner. – Vi gleder oss til å oppleve årets nye talenter og ønsker alle musikere lykke til! sier Raknes.

Kjemilie
Kjetil Mulelid (Hurdal) – piano og Emilie Storaas (Trondheim) – vokal
Kjemilie er pianist Kjetil Mulelid og vokalist Emilie Storaas. Duoen har utviklet det de beskriver som et trygt og kjært uttrykk, men er på evig jakt etter å snu og vende på musikken i nye retninger. Med søkende tekst, sterke melodier og leken improvisasjon, skaper Kjemilie et unikt musikalsk og tekstlig rom. Kjemilie gir liv til det enkle og hverdagslige, og inviterer sårbarheten inn i samspillet, hvor både det sarte og kraftfulle gis plass. Med to plateutgivelser og betydelig turnévirksomhet i inn- og utland, har Kjemilie satt sitt preg på hva visejazz kan romme. Deres første utgivelse, «Hverdagene», ble av Jazznytt beskrevet som «en av årets sterkeste utgivelser».

Relling
Harald Relling Nielsen (Haram) – vokal, Vegard Lien Bjerkan (Selbu) – Hammond-orgel, synth, Tore Hodneland (Tysnes) – gitar, Åsmund Mattias Smidt (Trondheim) – trommer
Kvartetten Relling gjorde sin debutkonsert september 2017 i Trondheim Jazzforum. Bandet har utspring frå Jazzlinja ved NTNU i Trondheim, der tre av medlemmene fremdeles holder til. Vokalist og låtskriver Harald Relling Nielsen skriver låter som spenner fra det sarte og lavmælte til det eksplosive og energiske. Besetningen vokal, orgel, gitar og trommer plasserer bandet i et særeegent jazz-landskap, og bandet kombinerer rytmiske og tonale finesser med ærlige tekster og fengende melodier.

Spilleliste Jazzintro 2018:
Vossa Jazz, 24. mars: Kjemilie og Relling
Maijazz, 6. mai: Billy Meier og Shakai
Nattjazz, 30. mai: Lukas Zabulionis Group og Master Oogway
Kongsberg Jazzfestival, 5. juli: I LIKE TO SLEEP og Krilles Manjaro
Moldejazz, 18. juli: finale

Fra forsiden

Nyheter

Nesodden Jazzklubb kåret til Årets jazzklubb

Nesodden Jazzklubb ble søndag 19. mai tildelt prisen Årets jazzklubb 2024. Klubbens arrangementer bærer preg av god atmosfære, profesjonalitet og godt besøk, skriver Norsk jazzforum i begrunnelsen for tildelingen, og trekker fram klubbens gode og varierte programmering og ildsjelenes smittende engasjement.

Nyheter

Ny medlemsavtale på festivalartikler

Norsk jazzforum har inngått avtale med Artisti Profil som gir våre medlemmer, både festivaler og andre medlemsgrupper, rabatter på t-skjorter og festivalartikler.

Meld deg på vårt nyhetsbrev