Nyheter

Grenland Jazzforum kåret til Årets jazzklubb 2018

Grenland Jazzforum i Porsgrunn ble fredag kveld kåret til Årets jazzklubb 2018. Klubben har siden oppstarten for 26 år siden vært en viktig regional arena for jazz og improvisert musikk, og Norsk jazzforum fremhever klubbens brede og kreative programmering og gode samarbeidsevne i begrunnelsen for prisen.

– Grenland Jazzforum er en viktig regional arena for musikere og komponister, og klubben har bidratt til å sette Grenlandsreginonen på det nasjonale jazzkartet.  Klubben er med på å ivareta rekrutteringen i et område som er hjemsted til mange av våre fremste jazzmusikere, sier styreleder i Norsk jazzforum, Ingrid Brattset.  For nøyaktig én uke siden hadde Brattset æren av å hedre nettopp en Grenlandsmusiker, da Audun Kleive mottok norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen.
– Det er en stor glede følge opp med en velfortjent pris til Grenland Jazzforum som Årets jazzklubb 2018, sier Brattset.

Det var i forkant av Vinterjazz-konserten med Come Shine fredag 2. februar at prisen ble overrakt av styreleder Brattset. Konserten er et samarbeid mellom Grenland Jazzforum og Skiensjazzdraget, og dermed et godt eksempel på klubbens mange samarbeidsprosjekter med andre aktører i regionen.
Saken fortsetter under bildet.

Hele styret i Grenland Jazzforum var tilstede for å ta imot prisen Årets Jazzklubb 2018. Helt til høyre, styreleder i Norsk jazzforum, Ingrid Brattset. (foto: Morten Bjerk/Norsk jazzforum)

Daglig leder av Sørnorsk jazzsenter, Jørn Størksen, stiller seg i rekken av gratulanter: – Siden etableringen i 1992, har klubben gitt det jazzinteresserte publikummet i regionen en lang rekke flotte konsertopplevelser. Klubben kjennetegnes av en bookingprofil der kunstnerisk kvalitet står i sentrum sammen med åpne ører for nye utrykk og nyskapende musikere.

50 000 kroner i prispenger
Prisen Årets jazzklubb 2018 er på 50 000 kroner og tildeles i anledning den ti dager lange landsdekkende jazzmønstringen Vinterjazz. Det er Norsk jazzforums styre, bestående av arrangører, festivaler og profesjonelle jazzmusikere, som tildeler prisen Årets jazzklubb til én av organisasjonens medlemsklubber.  I vurderingen legges det blant annet vekt på en bevisst og målrettet programpolitikk, god gjennomføring av arrangementene og god organisering.

Styret i Norsk jazzforum sier følgende om Årets jazzklubb 2018:
«
Grenland Jazzforum ble stiftet i 1992, og har siden vært i kontinuerlig drift. Det gjør dem til Grenlands eldste eksisterende jazzklubb. I 2016 mottok de Porsgrunn kommunes kulturpris.
For regionens musikere – og dem finnes det mange av – er Grenland Jazzforum en scene der de føler seg på hjemme, og for publikum en kilde til mange gode, nye og spennende opplevelser. Gjennom prosjektet SMOG bidro Grenland Jazzforum til å styrke Grenlands posisjon på jazzkartet. Også etter at SMOG ble arrangert for siste gang i 2015 har Grenland Jazzforum fortsatt å legge vekt på å være en regional arena for musikere og komponister, og de er sentrale når det gjelder å ivareta rekrutteringen i et område som er hjemsted til mange av våre fremste jazzmusikere.
Klubbens programmering viser bredde både sjanger- og aldersmessig, og de viser kreativitet ved å lage minifestivaler og temakvelder, som for eksempel samarbeid med Grenland Filmklubb, minifestival med plateselskapet Hubro eller møter mellom forfattere og musikere. Og nettopp deres vilje og evne til gode samarbeider gjør at ikke bare får klubben flere ben å stå på, men de bidrar også til økt aktivitet og interesse i hele området. Et svært godt eksempel på det er Jazzfest Skien, et samarbeidsprosjekt mellom Grenland Jazzforum, Skiensjazzdraget, Spriten Kunsthall og Parkjazz, og som virkelig bidro til å feire Grenland som jazzregion høsten 2017.
Grenland Jazzforum er en klubb som viser evne til å tenke nytt, til å synes i miljøet og til å få ting til å skje gjennom godt samarbeid. Dette er med på å utvikle både arrangøren og publikum, og har bidratt til å sette klubben på kartet i regionen, og ikke minst regionen på det norske jazzkartet.

Det er med stor glede at Norsk jazzforum tildeler Grenland Jazzforum prisen Årets jazzklubb 2018!»

Vinterjazz over hele landet
Fredag 26. januar gikk startskuddet for Vinterjazz, den 10 dager lange jazzmønstringen med mer enn 70 konserter i om lag 30 jazzklubber over hele landet. Vinterjazz er en markering av at jazz spilles på klubb- og konsertscener gjennom hele året, og at levende jazz på ingen måte er begrenset til å være et sommer- og festivalfenomen. Den permanente, norske jazzpulsen banker i 83 jazzklubber (og 129 storband!) på små, større og store steder over hele landet, Vinterjazz, som i år arrangeres for 15. gang, kan by på konserter med både lokale og anerkjente norske musikere, internasjonale navn, jazzkafeer og jam, Buddy-prisutdeling og kåring av Årets Jazzklubb 2018.
– Vinterjazz dekker hele jazzspekteret, og programmet rommer alt fra fri improvisasjon til tradjazz og jam sessions over hele landet. Det er et tydelig bevis på at jazz-scenen vår er våken, til tross for kulde og mørketid, sier prosjektansvarlig i Norsk jazzforum, Aleksander Haugen.

Fra forsiden

Nyheter

Norsk på Jazzahead

Liv Andrea Hauge Trio, Hilde Louise Asbjørnsen Quartet, Oddgeir Berg trio og Trondheim Jazzorkester med Marianna Sangita Røe spiller på bransjemessa Jazzahead i Tyskland neste uke. Norsk jazzforum og Music Norway er som vanlig på plass med norsk stand.

Nyheter

Bliss Quintet sikret siste finaleplass

Det ble Bliss Quintet som torsdag kveld på Nasjonal jazzscene sikret seg den fjerde og siste finaleplassen i årets Jazzintro. Under Moldejazz i juli skal bandet spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024 samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev