Nyheter

Den europeiske jazzfamilien samlet i Ljubljana

Europe Jazz Conference samlet 280 delegater fra 43 land i Ljubljana, Slovenia, 21. – 24. september, og en stor norsk delegasjon deltok på Europe Jazz Networks 30. generalforsamling.

I løpet av fire intense dager var jazzaktører fra hele Europa samlet til konferansen Europe Jazz Conference (EJC). Årets konferanse hadde rekordstor deltagelse, og fra Norge deltok til sammen tjue delegater fra Maijazz, Sildajazz, Trondheim Jazzfestival, Oslo Jazzfestival, Maijazz, Kalleklev Management, Norsk jazzforum, Moldejazz, Music Norway, Nasjonal jazzscene, Nattjazz, Vossa Jazz, Vestnorsk-, Nordnorsk og Midtnorsk jazzsenter. Som medlemmer av Europe Jazz Network (EJN) deltok disse også på den 30. generalforsamlingen i nettverkets historie.
Saken fortsetter etter bildet.

Europe Jazz Network-medlemmer samlet på ett brett. Foto: Tina Ramujkic

Otnæs gjenvalgt i EJN-styret
Daglig leder i Nasjonal jazzscene, Jan Ole Otnæs, fikk fornyet tillit og ble valgt inn i sin andre periode som styremedlem i Europe Jazz Network.
– Jeg synes det er hyggelig å bli gjenvalgt til styret. Det har vært interessant og lærerikt å være med i styret de tre siste årene og få mulighet til å bidra i utviklingen av EJN som en viktig nettverksorganisasjon for jazz i Europa. Jeg har fulgt EJN de siste tolv årene og det er gledelig å se at medlemstallet øker og at generalforsamlingen samler mange delegater. Programmet på konferansedelen blir bedre for hvert år og mange av showcasene med slovensk jazz hold høyt nivå, forteller Otnæs.

Internasjonalt jazznettverk
Ett av de nyeste medlemmene i EJN er Nordnorsk jazzsenter, og daglig leder Ulla-Stina Wiland er svært fornøyd med sitt første besøk på konferansen: – Vi er interessert i å styrke og utvide vårt internasjonale jazznettverk, og etter dagene i Ljubliana har jeg stor tro på at EJN er det riktige stedet for oss å være med, forteller Wiland. Som det nordligste medlemmet i EJN håper Nordnorsk jazzsenter på å bidra til synliggjøring av det kulturelle mangfoldet som finnes i vår del av Europa, gjennom økt utveksling av musikk over grenser.
– Vi har fått mange nye spennende kontakter, spredt over hele Europa, og ser fram til fortsettelsen, sier Wiland.
Saken fortsetter under bildet.

 

På EJNs røde løper, fra venstre: Bjarne Dankel, Sildajazz, Ulla-Stina Wiland, Nordnorsk jazzsenter og Nina Torske, Vestnorsk jazzsenter. Foto: Tina Ramujkic

 

Kunst over landegrensene
Kunstnerisk og kulturell utveksling og utforsking over landegrensene var gjennomgangstema på konferansen som i år hadde navnet «What if…». Det var paneldebatter med nasjonale og internasjonale kunstnere, arrangører og akademikere, og spennende «creative walks» rundt i byen Ljubljana. Tre musikere var konferansens keynote speakers: hip hop-artister N’toko og Naji om deres arbeid i det kunstnerkollektivet Rog i Ljubljana, den syrisk fiolinisten Shalan Alhamwy om hans reise fra Syria til Europa, og trompeter Eric Yovogan fra Benin om vanskelighetene ved å bli akseptert som profesjonell musiker i Belgia.
På kveldene var det showcase-festival med noe av det mest spennende på den slovenske jazz- og improscenen.

Samler europeiske jazzaktører
Den europeiske jazzkonferansen er den eneste i sitt slag i Europa, og har som mål å bygge langsiktige relasjoner, utvikle nye prosjekter og kunstneriske samarbeid, og dele kompetanse.
– Vi merker at dialogen blant EJN-medlemmene er god og åpen. Dette medfører at det er lavere terskel for å realisere internasjonale samarbeidstiltak, sier fagansvarlig i Norsk jazzforum, Øyvind Skjerven Larsen.

European Jazz Conference 2017 ble organisert av Europe Jazz Network (EJN), den viktigste foreningen av jazzfestivaler og spillesteder i Europa, og Cankarjev dom (CD), arrangør av Ljubljana Jazz Festival. Konferansen ble støttet av Kulturdepartementet i Slovenia, byen Ljubljana, European Green Capital 2016 og UNESCOs litteraturland og EUs Creative Europe-program.
Den neste europeiske jazzkonferansen vil finne sted mellom 13. og 16. september 2018 i Lisboa.

Fra forsiden

Nyheter

Buddy-prisen til Maria Kannegaard

Pianist og komponist Maria Kannegaard ble torsdag kveld tildelt norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen for 2024. En formidabel og særegen pianist som har beveget og berørt et stort publikum med sin musikk, sier Norsk jazzforum i sin begrunnelse for prisen.

Nyheter

Hans Mathisen hedret med Storbandprisen 2024

Musikalsk leder for Sandefjord Storband, Hans Mathisen, ble lørdag 19. oktober hedret med Norsk jazzforums Storbandpris 2024. Mathisen er og har vært inspirator og pådriver for sitt storband i en årrekke, og får mye av æren for bandets fremgang og utvikling, sier Norsk jazzforum i begrunnelsen for prisen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev