Nyheter

Siste Jazzintro-finalist avgjøres i Kongsberg

Bandene Duetrost og Boda Boda spiller om den fjerde og siste finaleplassen i Jazzintro 2016 under Kongsberg Jazzfestival torsdag 7. juli. Ett av bandene går videre til finalen på Moldejazz for å kjempe om tittelen Årets unge jazzmusikere 2016.

Torsdag kveld skal det avgjøres hvilket band som får den fjerde og siste finaleplassen i den tiende utgaven av Jazzintro.  Begge band henter inspirasjon fra blant annet folkemusikk og den nordiske jazzscenen. Håkon Aase er fiolinist i både den drivende jazztrioen Duetrost og i den klangrike kvintetten Boda Boda.
– Det er høyt nivå på musikerne vi skal få høre på Kongsberg Jazzfestival torsdag. Det skal bli spennende å se hvem som blir med Håkon Aase til Molde, sier juryleder Øyvind Skjerven Larsen.

Følger du med på hva som rører seg i norsk jazz, er et besøk på Jazzintro-finalen en selvfølgelighet. Megalodon Collective, Kjetil Jerve Trio og Ant Farm Boogie er allerede finaleklare etter innledende runder under henholdsvis Vossa Jazz, Maijazz og Nattjazz. Onsdag 20. juli møter de enten Duetrost eller Boda Boda under finalen på Moldejazz.  Ett av bandene kåres til Årets unge jazzmusikere 2016, og disse vil de påfølgende to år få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum i tillegg til Gramo-stipendet på 150 000 kroner.

Det er en fagjury bestående av profesjonelle jazzmusikere som på bakgrunn av innsendte søknader og demomateriale har plukket ut alle åtte deltakerbandene og som til slutt skal kåre en vinner. Juryen for Jazzintro 2016 består av saksofonist og Spellemannvinner Eirik Hegdal, pianist Helge Lien, gitarist Bjørn Vidar Solli og saksofonist Sissel Vera Pettersen, samt fagansvarlig i Norsk jazzforum, Øyvind Skjerven Larsen, som juryleder.

Duetrost: Håkon Aase (Seljord) – fiolin, Fredrik Karwowski (Tårnåsen) – gitar, Knærten Simonsen (Oslo) – trommer
Duetrost: Håkon Aase (Seljord) – fiolin, Fredrik Karwowski (Tårnåsen) – gitar, Knærten Simonsen (Oslo) – trommer

Duetrost
Duetrost beskriver seg selv som en spilleglad liten trio, som setter sammen gitar og fiolin på en måte du ikke helt har hørt før. Med drivende trommekomp og gjennomkomponert låtmateriale, ligger alt til rette for at samspillet tar overraskende veier. Duetrost henter inspirasjon fra ulike typer folkemusikk, klassisk musikk og fra den nordiske jazzscenen. Låtene er rett på sak og inviterer til små smil og store ører. Siden de startet på Norges Musikkhøgskole for fire år siden, har de gjort konserter rundt om i Norge og spilt inn sitt første album.

Boda Boda: Marthe Lea (Stavanger) - saksofon, Håkon Aase (Seljord) - fiolin, Morten Stang Koppang (Oslo) - trompet, Egil Kalman (Norrköping, Sverige) – bass,  Øystein Aarnes Vik (Oslo) - trommer
Boda Boda: Marthe Lea (Stavanger) – saksofon, Håkon Aase (Seljord) – fiolin, Morten Stang Koppang (Oslo) – trompet, Egil Kalman (Norrköping, Sverige) – bass, Øystein Aarnes Vik (Oslo) – trommer

Boda Boda
Boda Boda ble til etter en hyttetur sommeren 2013. Siden har de spilt en rekke konserter sammen, blant annet med Magnus Broo som gjesteartist i 2014. Kvintetten forsøker å lage musikk de selv lengter etter å høre, inspirert av nordiske og amerikanske jazzhelter, samt folkemusikk fra alle verdenshjørner. Med to blåsere, en felespiller, kontrabass og trommer, ligger det nærmest uendelige klangmuligheter som Boda Boda prøver å utnytte. Musikken er laget av samtlige av bandets medlemmer, som for øvrig har bakgrunn fra Norges Musikkhøgskole og Jazzlinja på NTNU.

Viktig for talentutvikling
Fra den rekordstore søknadsbunken har bandene Duetrost, Ant Farm Boogie, Boda Boda, Kjetil Jerve Trio, Past Present¸ Titta Jag Flyger, Megalodon Collective og Mothman sluppet gjennom nåløyet til Jazzintro 2016. Juryleder Øyvind Skjerven Larsen mener at deltakelse i Jazzintro kan bety mye i begynnelsen av en karriere som profesjonell musiker: –  Jazzintro har siden starten i 1998 vært veldig viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. Mange av dagens store jazznavn har tidlig i karrieren deltatt i Jazzintro, sier Skjerven Larsen. Han nevner musikere som Mathias Eick, Stian Westerhus, Gard Nilssen, Marius Neset, Hanna Paulsberg og Morten Qvenild blant tidligere deltakere.

Jazzintro – for 10. gang!
Jazzintro har vært arrangert annethvert år siden 1998, og arrangeres i 2016 for tiende gang. Det er Norsk jazzforum og fem av landets største jazzfestivaler som står bak Jazzintro.  En fagjury plukker ut inntil åtte band til å delta i Jazzintro på bakgrunn av innsendte søknader og demo-materiale. De utvalgte bandene vil i løpet av våren og sommeren 2016 få muligheten til å vise seg fram på en av de fire samarbeidsfestivalene (Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz, Kongsberg jazzfestival), og gjennom en finale på Moldejazz utroper en fagjury ett av bandene til Årets unge jazzmusikere 2016. Dette bandet vil de påfølgende to år få en lanseringspakke fra Norsk jazzforum samt Gramo-stipendet på 150 000 kroner.
Blant tidligere vinnere av Jazzintro er Monkey Plot, Mopti, Albatrosh og in the country.

Spilleliste Jazzintro 2016:
Vossa Jazz, 19. mars:                     Megalodon Collective (finaleklare) og Mothman
Maijazz, 5. Mai:                        Kjetil Jerve Trio (finaleklare) og Titta Jag Flyger!
Nattjazz, 2. juni:                       Ant Farm Boogie (finaleklare) og Past Present
Kongsberg Jazzfestival, 7. Juli:     Duetrost og Boda Boda
Moldejazz, 20. juli:                    Finale!

Fra forsiden

Nyheter

Nesodden Jazzklubb kåret til Årets jazzklubb

Nesodden Jazzklubb ble søndag 19. mai tildelt prisen Årets jazzklubb 2024. Klubbens arrangementer bærer preg av god atmosfære, profesjonalitet og godt besøk, skriver Norsk jazzforum i begrunnelsen for tildelingen, og trekker fram klubbens gode og varierte programmering og ildsjelenes smittende engasjement.

Nyheter

Ny medlemsavtale på festivalartikler

Norsk jazzforum har inngått avtale med Artisti Profil som gir våre medlemmer, både festivaler og andre medlemsgrupper, rabatter på t-skjorter og festivalartikler.

Meld deg på vårt nyhetsbrev