Nyheter

Jazzintro-runde på Nattjazz

Under Nattjazz i Bergen torsdag 2. juni, møtes Ant Farm Boogie og Past Present til duell i tredje runde av Jazzintro.

Sent torsdag kveld skal det avgjøres hvilket band som får den tredje finaleplassen i Jazzintro 2016. Kvartetten Ant Farm Boogie eksperimenterer med psykedeliske effekter, støy og klangflater, og duoen Past Present har et nakent lydbilde, men med kontrastfylte komposisjoner og store klanger.

– Vi gleder oss stort til å høre disse to bandene, samtidig som vi gruer oss litt til å sende bare ett band videre til finalen. Vi forventer oss to sterke konsertopplevelser på Verftet torsdag, sier juryleder Øyvind Skjerven Larsen.

Dette er den tredje av fire innledende runder før finalen i Jazzintro finner sted i juli under Moldejazz. Der skal ett band kåres til Årets unge jazzmusikere 2016, og disse vil de påfølgende to år få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum i tillegg til Gramo-stipendet på 150 000 kroner. Megalodon Collective og Kjetil Jerve Trio er allerede finaleklare etter innledende runder under henholdsvis Vossa Jazz og Maijazz. De to siste finaleplassene avgjøres under Nattjazz og Kongsberg Jazzfestival.

Det er en fagjury bestående av profesjonelle jazzmusikere som på bakgrunn av innsendte søknader og demomateriale har plukket ut alle åtte deltakerbandene og som til slutt skal kåre en vinner. Juryen for Jazzintro 2016 består av saksofonist og Spellemannvinner Eirik Hegdal, pianist Helge Lien, gitarist Bjørn Vidar Solli og saksofonist Sissel Vera Pettersen, samt fagansvarlig i Norsk jazzforum, Øyvind Skjerven Larsen, som juryleder.

Ant Farm Boogie: Alf Hulbækmo (Tolga) – synthesizere, Martin Miguel Almagro Tonne – gitar, Ola Djupvik – trommer, Signe Emmeluth (Danmark) – altsax, komposisjon
Ant Farm Boogie: Alf Hulbækmo (Tolga) – synthesizere, Martin Miguel Almagro Tonne (Oslo) – gitar, Ola Djupvik (Eidsvoll)  – trommer, Signe Emmeluth (Danmark) – altsax, komposisjon

Ant Farm Boogie
Med nysgjerrighet og et lekent forhold til musikk, eksperimenterer de fire musikerne i Ant Farm Boogie med psykedeliske effekter, støy og klangflater. Gjennomkomponerte temaer setter rammene, og det er i kontrasten mellom det komponerte og det improviserte at Ant Farm Boogie skaper sin musikk som tonalt og dynamisk strekker seg over hele spekteret. Temaene er energiske og utadvendte, og bærer preg av inspirasjon fra blant andre Ornette Coleman og Tim Berne.

Past Present: Simen Kiil Halvorsen (Stavanger) – trompet, Alexander Hoholm (Hamar) - kontrabass
Past Present: Simen Kiil Halvorsen (Stavanger) – trompet, Alexander Hoholm (Hamar) – kontrabass

Past Present
Past Present er en duo som tyner seg selv, hverandre og sine instrumenter til det maksimale. Formatet er nakent, men med kontrastfylte komposisjoner og store klanger blir musikken en fyldig helhet full av nyanser. Past Present ble til i 2014 under navnet Halvorsen/Hoholm Duo. De studerte sammen i Stavanger hvor de spilte sammen i en rekke konstellasjoner. Etter flytting til Oslo ble duoen ett år senere et masterprosjekt ved Norges Musikkhøgskole. Past Present henter inspirasjon fra klassiske komponister, jazzhistorien og samtidsmusikken. De utfordrer instrumentenes idiomatiske rolle og bruker egne komposisjoner og rammer som utgangspunkt for organisk samspill og improvisasjon. Nå arbeider Past Present med sin første plateutgivelse.

Viktig for talentutvikling
Fra den rekordstore søknadsbunken har bandene Duetrost, Ant Farm Boogie, Boda Boda, Kjetil Jerve Trio, Past Present¸ Titta Jag Flyger, Megalodon Collective og Mothman sluppet gjennom nåløyet til Jazzintro 2016. Juryleder Øyvind Skjerven Larsen mener at deltakelse i Jazzintro kan bety mye i begynnelsen av en karriere som profesjonell musiker: –  Jazzintro har siden starten i 1998 vært veldig viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. Mange av dagens store jazznavn har tidlig i karrieren deltatt i Jazzintro, sier Skjerven Larsen. Han nevner musikere som Mathias Eick, Stian Westerhus, Gard Nilssen, Marius Neset, Hanna Paulsberg og Morten Qvenild blant tidligere deltakere.

Jazzintro – for 10. gang!
Jazzintro har vært arrangert annethvert år siden 1998, og arrangeres i 2016 for tiende gang. Det er Norsk jazzforum og fem av landets største jazzfestivaler som står bak Jazzintro.  En fagjury plukker ut inntil åtte band til å delta i Jazzintro på bakgrunn av innsendte søknader og demo-materiale. De utvalgte bandene vil i løpet av våren og sommeren 2016 få muligheten til å vise seg fram på en av de fire samarbeidsfestivalene (Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz, Kongsberg jazzfestival), og gjennom en finale på Moldejazz utroper en fagjury ett av bandene til Årets unge jazzmusikere 2016. Dette bandet vil de påfølgende to år få en lanseringspakke fra Norsk jazzforum samt Gramo-stipendet på 150 000 kroner.
Blant tidligere vinnere av Jazzintro er Monkey Plot, Mopti, Albatrosh og in the country.

Spilleliste Jazzintro 2016:
Vossa Jazz, 19. mars:                   Megalodon Collective (finaleklare) og Mothman
Maijazz, 5. Mai:                       Kjetil Jerve Trio (finaleklare) og Titta Jag Flyger!
Nattjazz, 2. juni:                      Ant Farm Boogie og Past Present
Kongsberg Jazzfestival, 7. Juli:    Duetrost og Boda Boda
Moldejazz, 20. juli:             Finale!

 

Fra forsiden

Nyheter

Nesodden Jazzklubb kåret til Årets jazzklubb

Nesodden Jazzklubb ble søndag 19. mai tildelt prisen Årets jazzklubb 2024. Klubbens arrangementer bærer preg av god atmosfære, profesjonalitet og godt besøk, skriver Norsk jazzforum i begrunnelsen for tildelingen, og trekker fram klubbens gode og varierte programmering og ildsjelenes smittende engasjement.

Nyheter

Ny medlemsavtale på festivalartikler

Norsk jazzforum har inngått avtale med Artisti Profil som gir våre medlemmer, både festivaler og andre medlemsgrupper, rabatter på t-skjorter og festivalartikler.

Meld deg på vårt nyhetsbrev