Åtte av landets mest spennende, unge jazzband skal kjempe om tittelen Årets unge jazzmusikere 2016, en lanseringspakke fra Njf samt Gramo-stipend på 150 000 kroner, når Jazzintro i år arrangeres for 10 gang.
Fra den rekordstore søknadsbunken har bandene Duetrost, Ant Farm Boogie, Boda Boda, Kjetil Jerve Trio, Past Present¸ Titta Jag Flyger, Megalodon Collective og Mothman sluppet gjennom nåløyet til Jazzintro 2016. Fra innledende runder på Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz og Kongsberg Jazzfestival vil fire band går videre til finale under Moldejazz 20. juli. Der vil en jury bestående av noen av landets fremste jazzmusikere, kåre en vinner. Bandet som blir Årets unge jazzmusikere 2016 vil få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum samt Gramo-stipend på 150 000 kroner.
Viktig for talentutvikling
– Jazzintro har siden starten i 1998 vært veldig viktig for å løfte fram og synligjøre talentene i norsk jazz. Mange av dagens store jazznavn har tidlig i karrieren deltatt i Jazzintro, forteller juryleder og fagansvarlig i Norsk jazzforum, Øyvind Skjerven Larsen. Han nevner musikere som Mathias Eick, Stian Westerhus, Gard Nilssen, Marius Neset, Hanna Paulsberg og Morten Qvenild blant tidligere deltakere.
Pianist og komponist Morten Qvenild har som eneste musiker vunnet Jazzintro to ganger, i 2000 med det kortlevde bandet ra og In The Country i 2004. Han svarer følgende på spørsmålet om In The Country fikk varig glede av seieren: – Ja, vi vant jo det første året vi var et band og fikk kickstart på turnélivet. Vi fikk en ordentlig klubbturné i Norge, gjorde en skolekonsertturné og fikk også litt hjelp til å komme oss ut i verden.
Jazzintro – for 10. gang!
Jazzintro har vært arrangert annethvert år siden 1998, og arrangeres i 2016 for tiende gang. Det er Norsk jazzforum og fem av landets største jazzfestivaler som står bak Jazzintro. En fagjury plukker ut inntil åtte band til å delta i Jazzintro på bakgrunn av innsendte søknader og demo-materiale. Juryen for Jazzintro 2016 består saksofonist og Spellemannvinner Eirik Hegdal, pianist Helge Lien, gitarist Bjørn Vidar Solli og saksofonist Sissel Vera Pettersen. Juryleder er fagansvarlig i Norsk jazzforum, Øyvind Skjerven Larsen.
De utvalgte bandene vil i løpet av våren og sommeren 2016 få muligheten til å vise seg fram på en av de fire samarbeidsfestivalene (Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz, Kongsberg jazzfestival), og gjennom en finale på Moldejazz utroper en fagjury ett av bandene til Årets unge jazzmusikere 2016. Dette bandet vil de påfølgende to år få en lanseringspakke fra Norsk jazzforum samt Gramo-stipendet på 150 000 kroner.
Blant tidligere vinnere av Jazzintro er Monkey Plot, Mopti, Albatrosh og in the country.
Spilleliste Jazzintro 2016:
Vossa Jazz, 19. mars:
Megalodon Collective og Mothman
Maijazz, 5. mai:
Kjetil Jerve Trio og Titta Jag Flyger!
Nattjazz, 2. juni:
Ant Farm Boogie og Past Present
Kongsberg Jazzfestival, 7. Juli:
Duetrost og Boda Boda
Moldejazz, 20. juli:
Finale!
Mothman
Mothman eksperimenter med avanserte rytmiske elementer fra progrock, jazz og samtidsmusikk, med improvisasjon som bindeledd i og mellom komposisjonene. Bandet har sitt utspring fra jazzlinja på Sund Folkehøgskole i 2009, før musikerne fortsatte å studere ved NMH i Oslo og Jazzlinja i Stavanger.
De har gjennomført turneer i både Norge og Europa, og senere i år slipper Mothman sitt debutalbum.
Megalodon Collective
Megalodon Collective er satt sammen av sentrale musikere i Trondheim sitt unge, kokende jazzmiljø. Bandet har eksistert i ett år, har spilt for fulle hus på landets jazzscener og allerede rukket å blitt Spellemannsnominerte for debutplata. Septetten byr på seg selv, rundt komponert materiale, og frihet og individuelle initiativ tilstrebes.
Titta Jag Flyger
Kvartetten Titta Jag Flyger, som ble dannet i Trondheim i 2013, spiller «musikk med følelsen av å lette fra bakken!”
Summen av Kalle Nybergs melodisk flyvende saksofon-/klarinettspill, Axel Skalstads sanseløse energi bak trommene, Alf Hulbækmos perkussive pianospill samt Egil Kalmans pulserende bass, er et stort og variert bandsound. Bandets egne finurlige komposisjoner spilles med en åpen og ærlig holdning. Samtlige medlemmer bidrar med låter og ideer, og er likeverdige deler av den musikalske flyvemaskinen.
Kjetil Jerve Trio
Kjetil Jerve Trio er fri improvisasjon og lek i lange strekk. Samtidige variasjoner oppstår naturlig i tempo, klang og temperatur. Det er befriende, intuitiv sanntidsmusikk uten hindringer.«Den fysiske sensasjonen av øyeblikket gjør at gehøret fungerer som et lys i mørket. Vi er alle tre gira på å fortsette lenge med denne praksis, og inviterer deg herved til å ta del i opplevelsen.»
Ant Farm Boogie
Med nysgjerrighet og et lekent forhold til musikk, eksperimenterer de fire musikerne i Ant Farm Boogie med psykedeliske effekter, støy og klangflater. Gjennomkomponerte temaer setter rammene, og det er i kontrasten mellom det komponerte og det improviserte at Ant Farm Boogie skaper sin musikk som tonalt og dynamisk strekker seg over hele spekteret. Temaene er energiske og utadvendte, og bærer preg av inspirasjon fra blant andre Ornette Coleman og Tim Berne.
Past Present
Past Present er en duo som tyner seg selv, hverandre og sine instrumenter til det maksimale. Formatet er nakent, men med kontrastfylte komposisjoner og store klanger blir musikken en fyldig helhet full av nyanser. Past Present ble til i 2014 under navnet Halvorsen/Hoholm Duo. De studerte sammen i Stavanger hvor de spilte sammen i en rekke konstellasjoner. Etter flytting til Oslo ble duoen ett år senere et masterprosjekt ved Norges Musikkhøgskole. Past Present henter inspirasjon fra klassiske komponister, jazzhistorien og samtidsmusikken. De utfordrer instrumentenes idiomatiske rolle og bruker egne komposisjoner og rammer som utgangspunkt for organisk samspill og improvisasjon. Nå arbeider Past Present med sin første plateutgivelse.
Duetrost
Duetrost beskriver seg selv som en spilleglad liten trio, som setter sammen gitar og fiolin på en måte du ikke helt har hørt før. Med drivende trommekomp og gjennomkomponert låtmateriale, ligger alt til rette for at samspillet tar overraskende veier. Duetrost henter inspirasjon fra ulike typer folkemusikk, klassisk musikk og fra den nordiske jazzscenen. Låtene er rett på sak og inviterer til små smil og store ører. Siden de startet på Norges Musikkhøgskole for fire år siden, har de gjort konserter rundt om i Norge og spilt inn sitt første album.
Boda Boda
Boda Boda ble til etter en hyttetur sommeren 2013. Siden har de spilt en rekke konserter sammen, blant annet med Magnus Broo som gjesteartist i 2014. Kvintetten forsøker å lage musikk de selv lengter etter å høre, inspirert av nordiske og amerikanske jazzhelter, samt folkemusikk fra alle verdenshjørner. Med to blåsere, en felespiller, kontrabass og trommer, ligger det nærmest uendelige klangmuligheter som Boda Boda prøver å utnytte. Musikken er laget av samtlige av bandets medlemmer, som for øvrig har bakgrunn fra Norges Musikkhøgskole og Jazzlinja på NTNU.