Nyheter

by:Larm-debatter om kjønnsbalanse

Kvoteringslovens far, Høyremannen Ansgar Gabrielsen, og en rekke bransjeaktører, journalister, artister og forskere er invitert for å debattere musikkjournalistikk, språkbruk, kvotering og likestilling.

(på bildet over: Bendik (pressefoto: Lasse Fløde))

Musikkbransjen domineres fortsatt av menn og under årets by:Larm diskuteres virkemidler og tiltak for å bedre kjønnsbalansen i musikklivet. Det er Balansekunst som nå for tredje år på rad setter kjønnsbalanse på agendaen til by:Larm. Balansekunst er et nettverk av aktører i musikkbransjen som siden 2009 har arbeidet for å få fortgang i arbeidet med å jevne ut kjønnsforskjellene i musikklivet. Over 25 organisasjoner inkludert Norsk jazzforum, bedrifter, festivaler og utdanningsinstitusjoner er nå medlemmer.

– Musikkjournalister, bookingsjefer, kunstneriske ledere og artister – «normalen» er fortsatt å være mann i musikkbransjen selv om det har vært både en oppvåkning og en bedring de siste årene, sier Rhiannon Edwards, daglig leder i Musikkutstyrsordningen og medlem i Balansekunst.

– Vi syns det passer perfekt, kun et par dager før årets kvinnedag, å diskutere hvordan musikknæringen faktisk henger etter når det kommer til likestilling og hva vi kan gjøre for å endre dette, utdyper Edwards.

Språk er makt
Under årets by:Larm inviterer Balansekunst til to debattmøter. Torsdag 5. mars deltar et topplag av profilerte musikkjournalister for å diskutere kjønnet språkbruk anno 2015.

– Språk er makt. Hva slags verdier og hva slags maktstrukturer speiler vi når kvinnelige artister fortsatt omtales som «jenteband»? – spør ordstyrer og bookingagent Anita Halmøy Wisløff.

Kvoteringslovens far
Under fredagens seminar holder tidligere statsråd Ansgar Gabrielsen hovedinnlegget. Mange mener at det mest effektive politiske grepet innen kjønnsbalanse i Norge de siste tiårene er Kvoteringsloven, som Gabrielsen stod i bresjen for i 2002. Kvoteringsloven er internasjonalt kjent og anerkjent, og er en modell for mange land i verden. I 2009 lagde BBC til og med en dokumentar med Gabrielsen i hovedrollen: Thinking big: A woman´s place is in the boardroom.

Tid og sted:
– 5. mars kl. 13:00 på Hovedscenen på Dansen Hus: Språk i musikkjournalistikken.
Les mer her.

– 6. mars kl. 14:00 på Vulkan Arena. Kjønn i bevegelse! – Virkemidler for bedre kjønnsbalanse i musikklivet. Les mer her.

Fra forsiden

Nyheter

Søk musiker- og bandstipend 2023

Norsk jazzforum skal fordele kr. 800 000 i musiker- og bandstipend denne høsten. Ordinære musikermedlemmer av Norsk jazzforum inviteres til å søke om personlig fordypnings-/studiestipend eller øvings-/studiestipend for band. Søknadsfrist er 1. oktober 2023.

Intervju

Visdommens vokter

Men det største ressursnettverket i norsk jazz fullt intakt, går Jan Ole Otnæs inn i pensjonistenes rekker. Norsk jazzliv har nytt godt av Otnæs-epoken.

Meld deg på vårt nyhetsbrev