Nyheter

by:Larm-debatter om kjønnsbalanse

Kvoteringslovens far, Høyremannen Ansgar Gabrielsen, og en rekke bransjeaktører, journalister, artister og forskere er invitert for å debattere musikkjournalistikk, språkbruk, kvotering og likestilling.

(på bildet over: Bendik (pressefoto: Lasse Fløde))

Musikkbransjen domineres fortsatt av menn og under årets by:Larm diskuteres virkemidler og tiltak for å bedre kjønnsbalansen i musikklivet. Det er Balansekunst som nå for tredje år på rad setter kjønnsbalanse på agendaen til by:Larm. Balansekunst er et nettverk av aktører i musikkbransjen som siden 2009 har arbeidet for å få fortgang i arbeidet med å jevne ut kjønnsforskjellene i musikklivet. Over 25 organisasjoner inkludert Norsk jazzforum, bedrifter, festivaler og utdanningsinstitusjoner er nå medlemmer.

– Musikkjournalister, bookingsjefer, kunstneriske ledere og artister – «normalen» er fortsatt å være mann i musikkbransjen selv om det har vært både en oppvåkning og en bedring de siste årene, sier Rhiannon Edwards, daglig leder i Musikkutstyrsordningen og medlem i Balansekunst.

– Vi syns det passer perfekt, kun et par dager før årets kvinnedag, å diskutere hvordan musikknæringen faktisk henger etter når det kommer til likestilling og hva vi kan gjøre for å endre dette, utdyper Edwards.

Språk er makt
Under årets by:Larm inviterer Balansekunst til to debattmøter. Torsdag 5. mars deltar et topplag av profilerte musikkjournalister for å diskutere kjønnet språkbruk anno 2015.

– Språk er makt. Hva slags verdier og hva slags maktstrukturer speiler vi når kvinnelige artister fortsatt omtales som «jenteband»? – spør ordstyrer og bookingagent Anita Halmøy Wisløff.

Kvoteringslovens far
Under fredagens seminar holder tidligere statsråd Ansgar Gabrielsen hovedinnlegget. Mange mener at det mest effektive politiske grepet innen kjønnsbalanse i Norge de siste tiårene er Kvoteringsloven, som Gabrielsen stod i bresjen for i 2002. Kvoteringsloven er internasjonalt kjent og anerkjent, og er en modell for mange land i verden. I 2009 lagde BBC til og med en dokumentar med Gabrielsen i hovedrollen: Thinking big: A woman´s place is in the boardroom.

Tid og sted:
– 5. mars kl. 13:00 på Hovedscenen på Dansen Hus: Språk i musikkjournalistikken.
Les mer her.

– 6. mars kl. 14:00 på Vulkan Arena. Kjønn i bevegelse! – Virkemidler for bedre kjønnsbalanse i musikklivet. Les mer her.

Fra forsiden

Nyheter

Norsk på Jazzahead

Liv Andrea Hauge Trio, Hilde Louise Asbjørnsen Quartet, Oddgeir Berg trio og Trondheim Jazzorkester med Marianna Sangita Røe spiller på bransjemessa Jazzahead i Tyskland neste uke. Norsk jazzforum og Music Norway er som vanlig på plass med norsk stand.

Nyheter

Bliss Quintet sikret siste finaleplass

Det ble Bliss Quintet som torsdag kveld på Nasjonal jazzscene sikret seg den fjerde og siste finaleplassen i årets Jazzintro. Under Moldejazz i juli skal bandet spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024 samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev