Nyheter

Operasjon Hegge kapret siste finaleplass

Det var Operasjon Hegge som trakk det lengste strået da Hatch og Operasjon Hegge møttes til duell under den fjerde og siste delfinalen i Jazzintro 2014.

– Operasjon Hegge spilte seg til Jazzintro-finalen med lekent overskudd, høy musikalsk treffsikkerhet og særdeles originale komposisjoner, uttaler jurymedlem Gard Nilssen på vegne av en enstemmig jury.  

Nå venter tur til Moldejazz hvor de skal kjempe mot tre andre band om lanseringspakke, arbeidsstipend og den gjeve tittelen Årets unge jazzmusikere 2014. Begge de to bandene som spilte i delfinalen har utspring fra jazzlinja i Trondheim, og fikk god respons fra et fulltallig publikum under konsertene.

– Det var utrolig artig å spille i dag – og det er en veldig bra boost for bandet å skulle spille Jazzintro-finale, sier bassist Bjørn Marius Hegge i Operasjon Hegge.

Den 15. juli møter Operasjon Hegge bandene Monkey Plot, Karokh og Torstein Ekspress i Jazzintrofinalen under Moldejazz. Vinneren av Jazzintro 2014 kåres til Årets unge jazzmusikere 2014, og vil de påfølgende to år få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum i tillegg til et arbeidsstipend fra vederlagsbyrået Gramo på 150 000 kroner.

Hatch i delfinalen. Foto: Jonas Adolfsen
Hatch i delfinalen. Foto: Jonas Adolfsen

Det er en fagjury bestående av profesjonelle jazzmusikere som på bakgrunn av innsendte søknader og demomateriale har plukket ut deltakerbandene. Juryen består av pianist Tord Gustavsen, trompetist Gunhild Seim, trommeslager Gard Nilssen og gitarist Hedvig Mollestad Thomassen. Juryleder er prosjektansvarlig i Norsk jazzforum, Øyvind Skjerven Larsen.

Jazzintro
Det er Norsk jazzforum og fem av landets største jazzfestivaler som står bak Jazzintro, et lanseringsprogram for unge, profesjonelle jazzutøvere. En fagjury plukker ut inntil åtte band til å delta i Jazzintro på bakgrunn av innsendte søknader og demomateriale.

De utvalgte vil i løpet av våren og sommeren 2014 få muligheten til å vise seg fram på en av de fire samarbeidsfestivalene (Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz, Kongsberg jazzfestival), og gjennom en finale på Moldejazz utroper en fagjury ett av bandene til Årets unge jazzmusikere 2014. Dette bandet vil de påfølgende to år få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum samt et arbeidsstipend fra vederlagsbyrået Gramo på 150 000 kroner.

Tidligere vinnere av Jazzintro er Urban Connection (1998), ra (2000), Solid! (2002), in the country (2004), Puma (2006), Albatrosh (2008), Ferner/Juliusson (2010) og Mopti (2012).

Operasjon Hegge
Petter Kraft (Sverige) – tenorsaksofon, Martin Myhre Olsen (Lillestrøm) – alt-/sopransaksofon, Torstein Lavik Larsen(Oslo) – trompet, Simon Albertsen (Stjørdal) – trommer, Bjørn Marius Hegge (Stjørdal) – bass

Operasjon Hegge er en kvintett med tre blåsere som skriver seg inn i lange tradisjoner fra både amerikansk, europeisk og ikke minst skandinavisk jazz. Bandet har utspring fra jazzlinja i Trondheim, og spiller hovedsakelig musikk skrevet av bassist Bjørn Marius Hegge. Komposisjonene til Hegge er lekne og flørter med elementer som kan assosieres til musikk fra hele det 20. århundret, både storbandmusikk, avantgarde-jazz og samtidsmusikk.
Musikken spenner fra lette og groovy låter, intense og seige strekk, til melodiøse ballader. Lett tilgjengelig, fengende og overraskende!

Elisabeth Lid Trøen i Hatch. Foto: Jonas Adolfsen
Elisabeth Lid Trøen i Hatch. Foto: Jonas Adolfsen

Hatch
Elisabeth Lid Trøen (Voss) – saksofon, Kjartan Gullikstad (Finnskogen) – gitar, Hallvard Gaardløs (Østre Toten) – kontrabass, Vetle Larsen (Jessheim) – trommer

Hatch er en moderne jazzkvartett som gjennom solide komposisjoner og leken og improvisatorisk musikalitet skaper spennende, fengende, drivende og vakker musikk. Hatch lar seg inspirere av jazztradisjonen, men er heller ikke redd for å ta inn elementer fra andre musikalske landskap. Bandet uttaler selv at «Hatch skal være et klekkeri av ideer, melodier, lek og impulsivitet. Vi vil overraske både oss selv og publikum, samtidig som vi håper at alle går hjem med en av låtene våre på hjernen.»

Spilleliste Jazzintro 2014:
Vossajazz, 13. april: Monkey Plot (videre til finalen) + Morning Has Occurred
Maijazz, 10. mai: PGA + Karokh (videre til finalen)
Nattjazz, 29. mai: Hullyboo + Torstein Ekspress (videre til finalen)
Kongsberg jazzfestival, 3. juli: Operasjon Hegge (videre til finalen) + Hatch
Moldejazz, 15. juli: Finale! Ett band fra hver av de fire innledende rundene.

Fra forsiden

Nyheter

Innspill til Kulturrådet og NOU-utvalget

I slutten av mai deltok daglig leder i Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr, i et dialogmøte med Kulturrådet og NOU-utvalget. Bakgrunnen for møtet var å se flere sider av musikklivet og virkemiddelapparatet i sammenheng.

Meld deg på vårt nyhetsbrev