Nyheter

– En billig investering

Mange frilansmusikere tar seg ikke råd til kritisk sykdom- og livsforsikring i en økonomisk presset hverdag. – En billig investering dersom uhellet er ute, mener Anders Lønne Grønseth (bildet), musiker og styremedlem i Norsk jazzforum. Nå lanserer Norsk jazzforum et nytt forsikringstilbud for sine musikermedlemmer.

I samarbeid med MFO har Norsk jazzforum forhandlet fram en avtale med Sparebank1 der musikermedlemmer kan få en gunstig forsikringsavtale for kritisk sykdom og dødsfall. Dette vil koste fra et par hundre kroner i måneden, omtrent det samme som én 180 grams vinyl. Musiker Anders Lønne Grønseth mener forsikring er en viktig prioritering.

– Jeg tror de fleste vil kunne avse to hundre kroner i måneden, og særlig hvis man sammenlikner med alt annet man bruker penger på. Men det er mange musikere der ute med presset økonomi, og man kan være i forskjellige livsfaser hvor sikkerhet blir mer eller mindre viktig. Uansett bør vel alle tenke gjennom hvor de står hvis noe skulle inntreffe, og vurdere situasjonen ut ifra det.

Ulike livsfaser er et viktig poeng når man vurderer forskjellige typer personforsikring. Som enslig er det kanskje nok med forsikring mot kritisk sykdom, en forsikring som kan gi deg økonomisk trygghet om du blir alvorlig syk og forhindret fra å jobbe. Har du familie eller partner og forsørgeransvar, vil i tillegg en livsforsikring gi familien økonomisk trygghet om du går bort. Anders Lønne Grønseth har kolleger som har fått problemer når de blir syke, men innrømmer at han ikke har tenkt alt for mye på det selv fram til nå.

– Men jeg er i en livsendringsfase nå og har begynt å sanke voksenpoeng med ting som ekteskap, eiendom og barn. Jeg merker at oppmerksomheten rundt sikkerhet for meg og mine øker, slik sett er dette et veldig bra tidspunkt å få servert en forsikringsløsning, mener Anders. – Jeg har gjort noen undersøkelser hos forsikringsselskapene, men aldri kommet så langt som til å tegne en forsikring. Nå skal jeg det!

Han er langt fra alene om ikke å ha personforsikring. Det viser seg at en rekke frilansmusikere ikke har sykdom- og/eller livsforsikring. Lønne Grønseth tror ustabil og lav inntekt kan være én av årsakene.

– Som frilanser lever man gjerne litt fra hånd til munn, og er forsiktige med å pådra seg faste utgifter. Med ustabil inntekt er det lettere å bruke penger når man har dem enn å ha faste utgifter som krever at du alltid har penger til å betale. Men den viktigste årsaken kan være tilgjengeligheten, og derfor tror jeg veldig mange vil benytte seg av dette tilbudet når man får det servert. De fleste forsikrer jo instrumentene sine, så veien til og også forsikre seg selv og sin familie bør vel ikke være så lang.

Anders Lønne Grønseth mener Norsk jazzforum nye forsikringstilbud er viktig.

– Det er en svakhet i velferdssystemet som gjør at frilansere med lav inntekt har alt for dårlige sosiale rettigheter både ved sykdom, ledighet og pensjon. Inntil man får overtalt politikerne til å gjøre noe med dette må vi sørge for oss selv. En tilpasset forsikring er tross alt en billig investering dersom man skulle være så uheldig å få bruk for den.

Les mer om forsikringen her.

Fra forsiden

Nyheter

Ny medlemsavtale på festivalartikler

Norsk jazzforum har inngått avtale med Artisti Profil som gir våre medlemmer, både festivaler og andre medlemsgrupper, rabatter på t-skjorter og festivalartikler.

Nyheter

Norsk på Jazzahead

Liv Andrea Hauge Trio, Hilde Louise Asbjørnsen Quartet, Oddgeir Berg trio og Trondheim Jazzorkester med Marianna Sangita Røe spiller på bransjemessa Jazzahead i Tyskland neste uke. Norsk jazzforum og Music Norway er som vanlig på plass med norsk stand.

Meld deg på vårt nyhetsbrev