Nyheter

Buddy-prisen til Tore Brunborg

Norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen, er tildelt saksofonist og komponist Tore Brunborg. Prisoverrekkelsen fant sted på Vossa Jazz lørdag 23. mars da Brunborg framførte bestillingsverket `Ym i hjembygda.

I begrunnelsen for tildelingen sier Norsk jazzforum blant annet at Brunborg har markert seg som en ytterst fokusert og seriøs utøver med en særegen tone.

Det er styreleder i Norsk jazzforum, Odd Erik Hansgaard, som lørdag ettermiddag overrakte Tore Brunborg den ærefulle prisen.  Saksofonisten og komponisten får Buddy-prisen for 2012, men overrekkelse på Vossa Jazz vinteren etter var et naturlig valg.
– Når Vossa Jazz nå feirer 40 år, har de valgt en vossakunstner til et av årets bestillingsverk. Det er veldig hyggelig å benytte denne anledningen til å hedre Tore Brunborg på hjemmebane, sa Odd Erik Hansgaard.

Høydepunktene i norsk jazz

Buddy-prisen har med få unntak vært delt ut årlig siden 1956. Et tilbakeblikk på Buddy-mottakerne er som å oppleve høydepunktene i norsk jazz de siste seks tiårene. Med Buddy-prisen følger en statuett av den legendariske trompeteren Buddy Bolden, gjenskapt av billedkunstneren Lise Frogg samt 50.000 kroner fra Norsk jazzforum.

Styret i Norsk jazzforum sier følgende om Buddyprisvinner Tore Brunborg:
«Saksofonisten og komponisten Tore Brunborg ble født i Trondheim i 1960, men vokste opp i jazz- og ekstremsportsbygda Voss. Han utdannet seg ved jazzlinja i fødebyen på begynnelsen av 80-tallet, og et par år senere ble han invitert med i kvintetten Masqualero som etter hvert innkasserte tre Spellemannpriser og turnerte i både Europa og USA.  Jazzpunkensemblet, Oslo 13, Lines og Jon Balke Magnetic North er andre band Brunborg var involvert i på begynnelsen av sin karriere.  Sin egen kvartett startet han opp i 1990, og her har musikere som Bugge Wesseltoft, Håvard Wiik, Audun Kleive og Anders Jormin vært innom. Siden har kvartetten blitt til både trio (med Ole Morten Vågan og Erik Nylander) og duo med bl.a. den svenske bassisten Anders Jormin, og han har ledet band som Meadow (med trommeslageren Tomas Strønen og den britiske pianisten John Taylor) og Scent of Soil, et band som ble skapt i forbindelse med bestillingsverket han gjorde for Vossa Jazz i 2009.

Brunborg debuterte på Vossa Jazz i 1980 som medlem av bandet Matarese Circle med bl.a. Nils Petter Molvær, Bjørn Klakegg og Frode Alnæs, og etter det gikk det bare en vei for den sindige Vossingen. Tore Brunborg er utvilsomt en svært aktiv og etterspurt saksofonist, og hans liste over samarbeid er nesten for lang til å gjengis. Brunborg har et definert kunstnerskap og kan beskrives som «musikernes musiker». Hans særegne tone har de siste årene vært å høre i blant annet Tord Gustavsen Ensemble, Mats Eilertsens Skydive og ikke minst i bandet til den internasjonalt kjente trommeslageren Manu Katché.

Tore Brunborg er en musiker som aldri setter seg selv i fokus. Han er en musiker som dyrker sin kunst og samspillet med andre musikere, og som helt siden han som en beskjeden ungdom ble medlem av Voss Storband i 1979 (mens han gikk siste året på ungdomsskolen), har markert seg som en ytterst fokusert og seriøs utøver.

Det er en stor glede å overrekke Norsk jazzforums høyeste utmerkelse, Buddy-prisen, til Tore Brunborg!»

Fra forsiden

Nyheter

Nesodden Jazzklubb kåret til Årets jazzklubb

Nesodden Jazzklubb ble søndag 19. mai tildelt prisen Årets jazzklubb 2024. Klubbens arrangementer bærer preg av god atmosfære, profesjonalitet og godt besøk, skriver Norsk jazzforum i begrunnelsen for tildelingen, og trekker fram klubbens gode og varierte programmering og ildsjelenes smittende engasjement.

Nyheter

Ny medlemsavtale på festivalartikler

Norsk jazzforum har inngått avtale med Artisti Profil som gir våre medlemmer, både festivaler og andre medlemsgrupper, rabatter på t-skjorter og festivalartikler.

Meld deg på vårt nyhetsbrev