Nyheter

Ønsker bedre balanse i musikken

Sammen med sju andre organisasjoner har Norsk jazzforum levert et omfattende innspill til Kulturdepartementet. Gjennom en rekke tiltak på ulike nivåer skal prosjektet «Balansekunst» bidra til bedre kjønnsbalanse i norsk musikk.

På møte i Kulturdepartementet 20. august leverte Norsk jazzforum sammen med en rekke andre organisasjoner i musikklivet et innspill til bedring av kjønnsbalansen i det norske musikklivet. Innspillet er en oppfølging av konferansen ”Balanse i musikken” som ble avholdt på MIC tidligere i år.

Hele dokumentet kan du lese her.

Innarbeidede holdninger, strukturer og nettverk skaper kjønnsubalansen i norsk musikkliv. Det er ikke slik at kvinner ikke vil, men de slipper ikke til. Dette gjelder på både rekrutteringsnivå og i det profesjonelle feltet. Det er ulike utfordringer innenfor musikklivet. Som noen har påpekt er det flest kvinner ansatt i orkestrene. Ja, det stemmer at kvinnene spiller, men hvem tar de kunstneriske beslutningene og bestemmer repertoar, og hvem sitt repertoar spilles? Og hvem sitter ofte i bookingleddet til festivaler? Svaret på spørsmålene er menn. Vi har tro på at en bedre kjønnsbalanse i musikken vil føre til et rikere musikkliv.

Langsiktig og omfattende
Arbeidsgruppen har skissert en rekke konkrete innspill og det er først og fremst nødvendig å sette i gang langsiktige tiltak på mange ulike nivåer for å utjevne kjønnsubalansen i norsk musikkliv. Det gjelder områder som rekruttering av barn og unge, tiltak i overgangen fra amatør til profesjonell og en høyere andel kvinner i posisjoner hvor beslutninger blir tatt. Arbeidsgruppen har levert et innspill til Kulturdepartementet hvor vi ber om ti millioner over en periode på fire år. Innspillet inkluderer opprettelse av prosjektet Balansekunst med halvannen stilling.

Balansekunst skal planlegge prosjekter, drive med kunnskapsinnsamling og være i tett dialog med musikklivet. Arbeidsgruppen ønsker mentorordning og rekruttering til lederstillinger i musikkbransjen, mer kartlegging og tall på området og kvotering/tiltak fra Kulturdepartementet. Det skal i tillegg tildeles midler som skal gå til prosjekter initiert av aktører i norsk musikkbransje som vil stimulere til en bedre kjønnsbalanse. Balansekunstprosjektet skisserer fire hovedområder:

  • Rekruttering: Ulike tiltak til rekruttering for å skape en bedre kjønnsbalanse i hele musikklivet. For eksempel tiltak for bredere rekruttering på et tidlig stadium i samarbeid med kulturskolen og korpsforbundet. Opprettelse av en styrebase/kompetansebase på profesjonelt nivå.
  • Bevisstgjøring: Prosjekter som tar for seg normkritisk tenkning, holdninger, rollemodeller eller synliggjøring av den skjeve kjønnsbalansen i musikklivet. For eksempel kartlegging og bevisstgjøring av holdninger fra kulturskole til høyskole. Kursing av, – og bevisstgjøringstiltak for eksisterende ledere i kulturfeltet. Samarbeide med Den Kulturelle skolesekken/Rikskonsertene for prosjekter med fokus på balanse i musikken.
  • Kjønnsbalanse: Støtte til prosjekter av, med eller for kvinner i musikklivet. For eksempel stipend/arbeidsstipend til kvinner i etableringsfasen (lå under Innovasjon Norge), og prosjekter som AKKS sommerleir for jenter, INFIcamp, Logickurs for jenter, Låtskriverkurs for damer og Ladyfest.
  • Konkrete tiltak: Konkrete tiltak som tilrettelegger for bedre vilkår for kvinner som for eksempel å se på NAVs regler for barselpermisjon for kvinner som arbeider frilans, og mulig forenkling av regelverk.

Vellykket svensk modell
Balansekunstprosjektet bygger på det svenske Jämställdhetsprosjektet hvor den svenske staten har bevilget åtte millioner over fire år for å jobbe med likestilling i musikklivet. Gjennom møter, samtaler og dialog med det frie musikklivet; musikere, arrangører og musikkutdanning, har Jämställdhetsprosjektet undersøkt hva som allerede gjøres på området, og slik kartlagt behov og initiert prosjekter. De har gjennomført en rekke vellykkede workshops, konferanser og seminarer på flere nivå for å øke bevisstheten rundt problematikken. I tillegg har de initiert tiltak som blant annet å skape en kanon av verk skrevet av kvinnelige komponister. Jämställdhetsprosjektet tildeler også prosjektstøtte med to årlige søknadsfrister. Prosjektet er nå inne i det andre året, og i Statens Musikverks rapport fra våren 2012 kan Jämställdhetsprosjektet vise til en lang rekke konkrete og vellykkede prosjekter. Rapporten konkluderer med at Jämställdhetsprosjektet har lykkes i å øke bevisstheten i alle deler av musikklivet om den skjeve kjønnsfordelingen.
Det er med utgangspunkt i dette svenske prosjektet at arbeidsgruppen anser satsningen på Balansekunst som den beste måten å igangsette en satsning på likestilling i det norske musikklivet Og ikke minst; med prosjektet Balansekunst ønsker arbeidsgruppen å sette spørsmålet på dagsorden.

Balansekunst foreslås opprettet fra og med 1. januar 2013. Neste års hundreårsjubileum for norske kvinners stemmerett er en naturlig anledning.

Arbeidsgruppen for Balansekunstprosjektet: Norsk jazzforum, Ny Musikk, AKKS, MIC Norsk musikkinformasjon, Orkester Norden, artistorganisasjonen GramArt, Musikernes fellesorganisasjon og Norges musikkhøgskole.

Fra forsiden

Nyheter

Buddy-prisen til Maria Kannegaard

Pianist og komponist Maria Kannegaard ble torsdag kveld tildelt norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen for 2024. En formidabel og særegen pianist som har beveget og berørt et stort publikum med sin musikk, sier Norsk jazzforum i sin begrunnelse for prisen.

Nyheter

Hans Mathisen hedret med Storbandprisen 2024

Musikalsk leder for Sandefjord Storband, Hans Mathisen, ble lørdag 19. oktober hedret med Norsk jazzforums Storbandpris 2024. Mathisen er og har vært inspirator og pådriver for sitt storband i en årrekke, og får mye av æren for bandets fremgang og utvikling, sier Norsk jazzforum i begrunnelsen for prisen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev