Nyheter

Mopti vant Jazzintro

Etter en meget spennende finale under Moldejazz i dag, kunne Kulturminister Anniken Huitfeld utnevne kvintetten Mopti til Årets unge jazzmusikere 2012. Juryen mener bandet leverer fra første tone og er sterke individer både musikalsk og instrumentalt.

Kulturminister Anniken Huitfeldt gratulerer Mopti (foto: Cathrine Jakobsen/Rikskonsertene)

– En sinnsyk opptur, sa en overrasket kvintett etter prisoverrekkelsen av kulturministeren på Bjørnsonhuset tidlig tirsdag kveld.

Mopti har spilt sammen siden første uka på Norges musikkhøgskole. – Dette er en fantastisk avslutning på fire år ved musikkhøgskolen og en fin bekreftelse på at disse årene har båret frukter, sier Mopti.

Som vinner av Jazzintro mottar Mopti en toårig lanseringspakke fra Norsk jazzforum og Rikskonsertene samt et arbeidsstipend fra Gramo på hele 150 000 kroner.
– Nå kan vi spille inn plate og utvikle bandet videre. Vi gleder oss først og fremst til å spille på mange festivaler denne høsten, sier årets Jazzintrovinnere. Neste mulighet til å oppleve Mopti blir på Oslo Jazzfestival 14. august.

Juryens begrunnelse
Juryen består i år av bassist Arild Andersen, saksofonist Frøy Aagre, trommeslager og representant for Rikskonsertene Espen Rud samt Nina Torske, konst. daglig leder i Vestnorsk jazzsenter. Juryleder er daglig leder i Norsk jazzforum, Tore Flesjø. Og det ble en vanskelig dag på jobben for juryen, da det var fem meget sterke band i årets finale.

Juryen sier følgende om Årets unge Jazzmusikere 2012:

Mopti under Jazzintrofinalen (foto: Cathrine Jakobsen/Rikskonsertene)

«Vinneren av Jazzintro 2012 har som ensemble utviklet et tydelig sound. Mopti leverer fra første tone, er overbevisende og med en veldig fin tilstedeværelse på scenen. De har personlige komposisjoner og er sterke individer musikalsk og instrumentalt. Bandet har et tidsriktig uttrykk, er samspilte og organiske. Mopti er på et imponerende høyt nivå og juryen mener de har et flott potensiale.»

En kickstart på karrieren
Årets unge jazzmusikere 2012 får en kickstart på karrieren med denne flotte lanseringspakken, sier jurymedlem og saksofonist Frøy Aagre.

Å bli kåret til Årets unge jazzmusikere er en unik mulighet for et lovende band i startgropa. Mopti vil de påfølgende to år få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum og Rikskonsertene. Den inkluderer blant annet festivaljobber og Norgesturné, samt muligheter for  skolekonsertturné, utenlandskonserter og benyttelse av Rikskonsertenes digitale produksjons- og redigeringsstudio.

I tillegg vil vederlagsbyrået Gramo gi vinnerbandet et arbeidsstipend på hele 150 000 kroner.  – Det er i år tredje gangen Gramo deler ut arbeidsstipendet til vinneren av Jazzintro og det er hyggelig for oss å meddele at vi nå har økt stipendet fra 100 000 til 150 000. Vi håper at dette kan utgjøre et viktig bidrag til dagen derpå – det er den de fleste musikere lever av, sier Trine Kverum i Gramo.

Et lanseringsprogram for unge, profesjonelle jazzmusikere
Det er Norsk jazzforum, Rikskonsertene og fem av landets største jazzfestivaler som står bak Jazzintro, et lanseringsprogram for unge, profesjonelle jazzutøvere. En fagjury plukker ut inntil åtte band til å delta i Jazzintro på bakgrunn av innsendte søknader og demomateriale. De utvalgte vil i løpet av våren og sommeren 2012 få muligheten til å vise seg fram på en av de fire samarbeidsfestivalene (Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz, Kongsberg jazzfestival), og gjennom en finale under Moldejazz utroper en fagjury ett av bandene til Årets unge jazzmusikere 2012. Dette bandet vil de påfølgende to år få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum og Rikskonsertene, i tillegg til et arbeidsstipend fra vederlagsbyrået Gramo på 150 000 kroner.

Lanseringspakken fra Norsk jazzforum og Rikskonsertene inkluderer blant annet flere festivaljobber og Norgesturné, samt muligheter for skolekonsertturné, utenlandskonserter og benyttelse av Rikskonsertenes digitale produksjons- og redigeringsstudio.

Tidligere vinnere av Jazzintro er Urban Connection (1998), ra (2000), Solid! (2002), in the country (2004), Puma (2006), Albatrosh (2008) og Ferner/Juliusson (2010).

Mopti
Christian Meaas Svendsen (Kongsberg) – kontrabass, Andreas Wildhagen (Oslo) – trommer, David Aleksander Sjølie (Kløfta) – gitar, Kristoffer Eikrem (Molde) – trompet, Harald Lassen (Songdalen) – saksofon

Mopti er et band oppkalt etter Don Cherrys låt med samme navn, en låt han angivelig skrev da han besøkte byen Mopti i Mali. Da bandet Mopti så dagens lys for snaue fire år siden, ante ikke bandets fem medlemmer noe om dette – de visste bare at Don Cherrys låt var morsom å spille, og at den egnet seg godt som navn på gruppa.
Mopti er en jazzkvintett som søker inspirasjon fra tiden låten Mopti er fra: En fri tilnærming til musikk, og et ønske om å oppnå en kollektiv samhørighet i musikken. Et livslangt prosjekt som på veien gir seg til uttrykk i et vidt forskjellig spenn av låter og musikalske landskap. Mopti spiller både afroinspirerte låter, slik som den som har gitt navn til gruppen, men også andre låter hvor bandet søker etter å etablere et mer moderne utrykk, både ved hjelp av kompositoriske elementer, men også ved tidvis bruk av elektronikk. Bandet har utspring fra Norges musikkhøgskole.

Fra forsiden

Nyheter

Storbandprisen 2019 til Gunnar Gustavsen

Bandleder, arrangør og trombonist Gunnar Gustavsen i Hammerfest Storband ble lørdag 12. oktober hedret med Norsk jazzforums Storbandpris 2019. Gustavsen er en ildsjel som i en årrekke har arbeidet aktivt for jazzmiljøet både i Hammerfest og i hele Finnmark, og hans innsats har hatt enorm betydning for det lokale jazz- og musikklivet, sier Norsk jazzforum i sin begrunnelse for prisen.

Nyheter

Påmelding til Jazzahead 2020

Etter årets store partnerland-satsing på Jazzahead er det nå på tide å tenke på neste års utgave. Frist for «earlybird»-registrering er fredag 11. oktober, og siste frist for å søke om showcase er torsdag 31. oktober.

Meld deg på vårt nyhetsbrev