Nyheter

Finale i Jazzintro

Under Moldejazz tirsdag 17. juli blir det finale i Jazzintro. I år skal hele fem band kjempe om tittelen Årets unge jazzmusikere 2012, en toårig lanseringspakke fra Norsk jazzforum og Rikskonsertene samt et arbeidsstipend fra Gramo på 150 000 kroner.

Disse fem bandene representerer noen av landets mest lovende unge jazzmusikere, og viser noe av bredden i norsk jazz. Duoen Duplex utfordrer instrumentenes tradisjonelle funksjoner og skaper et ukonvensjonelt format med et særegent uttrykk.  Den akustiske pianotrioen Moskus har et lekent og kreativt samspill, med elementer fra avantgarde og ambient. Kvintetten Mopti, oppkalt etter en Don Cherry-låt, spiller både afroinspirerte låter i tillegg til låter med et mer moderne uttrykk. Hanna Paulsberg Concept spiller saksofonistens originalkomposisjoner der lekent samspill og sterke melodier står i sentrum. Trioen KNYST! er mentalt forankret i tradisjonen etter den amerikanske frijazzen fra 60-tallet, men henter mye inspirasjon fra samtidsmusikk og moderne komponister. Publikummet på Kulturhuset denne ettermiddagen vil få oppleve en variert og usedvanlig spennende Jazzintrofinale.

Fem finalister
I år er det hele fem finalister i Jazzintro. Den innledende runden under Kongsberg Jazzfestival 5. juli endte med at juryen valgte å sende både Moskus og KNYST! til finalen. – Denne eksepsjonelle løsningen var nødvendig da vi sto overfor to av de sterkeste nye, unge bandene i norsk jazz, sier juryleder Tore Flesjø. – Dette vil gi en formidabel finalerunde under Moldejazz med fem flotte band.

En kickstart på karrieren
Juryen består i år av bassist Arild Andersen, saksofonist Frøy Aagre, trommeslager og representant for Rikskonsertene Espen Rud samt Nina Torske, konst. daglig leder i Vestnorsk jazzsenter. Juryleder er daglig leder i Norsk jazzforum, Tore Flesjø.

– Det er utrolig mange gode unge norske jazzband om dagen, og det er stor stas å sitte i juryen for Jazzintro, sier saksofonist og jurymedlem Frøy Aagre. – Bandet som vinner får en kickstart på karrieren med denne flotte lanseringspakken. Alle de andre bandene som ikke når helt opp må bare fortsette å jobbe, da dette er en bransje for de utholdende, mener Aagre.

Arild Andersen, jazznestor og internasjonalt anerkjent bassist gjennom fire tiår, sitter i juryen for første gang. – Jeg tror deltagelsen i Jazzintro og det å spille for publikum på de enkelte festivalene har størst betydning. I det lange løp tror jeg at alle de som har deltatt på konsertene er «vinnere», legger Arild Andersen til.

Finale på Kulturhuset
Jazzintrofinalen arrangeres på Kulturhuset i Molde tirsdag 17. juli kl. 13.00. De fem bandene spiller en halvtime hver, og umiddelbart etter siste band trekker juryen seg tilbake for å kåre en vinner. Årets unge jazzmusikere 2012 offentliggjøres i Bjørnsonhuset samme ettermiddag i forkant av konserten med The John Scofield Hollowbody Band. Vinnerbandet vil deretter spille en egen konsert på i Kulturhuset kl. 21.00 samme kveld.

Et lanseringsprogram for unge, profesjonelle jazzmusikere
Det er Norsk jazzforum, Rikskonsertene og fem av landets største jazzfestivaler som står bak Jazzintro, et lanseringsprogram for unge, profesjonelle jazzutøvere. En fagjury plukker ut inntil åtte band til å delta i Jazzintro på bakgrunn av innsendte søknader og demomateriale. De utvalgte vil i løpet av våren og sommeren 2012 få muligheten til å vise seg fram på en av de fire samarbeidsfestivalene (Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz, Kongsberg jazzfestival), og gjennom en finale under Moldejazz utroper en fagjury ett av bandene til Årets unge jazzmusikere 2012. Dette bandet vil de påfølgende to år få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum og Rikskonsertene, i tillegg til et arbeidsstipend fra vederlagsbyrået Gramo på 150 000 kroner.

Lanseringspakken fra Norsk jazzforum og Rikskonsertene inkluderer blant annet flere festivaljobber og Norgesturné, samt muligheter for skolekonsertturné, utenlandskonserter og benyttelse av Rikskonsertenes digitale produksjons- og redigeringsstudio.

Tidligere vinnere av Jazzintro er Urban Connection (1998), ra (2000), Solid! (2002), in the country (2004), Puma (2006), Albatrosh (2008) og Ferner/Juliusson (2010).

Finalebandene (klikk på bandnavnet for å laste ned høyoppløslige bilder):

Duplex
Harald Lassen (Songdalen) – saksofoner, Christian Meaas Svendsen (Kongsberg) – kontrabass

Duplex ble etablert i 2009 og har utspring fra Norges Musikkhøgskole. Musikken er egenkomponert og baserer seg overveiende på låter der de improvisatoriske elementene omfatter forløp av melodisk, harmonisk og klanglig karakter. Duoen arbeider også med rene konsepter, og tar i bruk en del teknikker som bringer musikken opp mot samtidsmusikkens tradisjon. Instrumentenes tradisjonelle funksjoner blir utfordret og går i og om hverandre, men uten å forsøke å låte som noe som ikke finnes der, og med et ganske annet utgangspunkt enn i den amerikanske jazztradisjonen. Resultatet er blitt til et lyrisk, lydhørt og eksperimentelt lydlandskap som er like innbydende som det er utfordrende. Et ukonvensjonelt format med et særegent uttrykk!

Moskus 
Anja Lauvdal (Flekkefjord) – piano, Fredrik Luhr Dietrichson (Haugesund) – kontrabass,  Hans Hulbækmo (Tolga) – trommer

Moskus er ikke akkurat minimalisme eller avantgarde, heller ikke ambient eller jazz. Den akustiske trioen har med sin særegne kjemi funnet fram til et unikt uttrykk. Lekenhet og kreativt samspill er noe av det som kjennetegner Moskus. De har vært på flere turnéer i Norge, og har hele veien fremkalt både latter, tårer og salighet hos publikum. Bandet har blitt trukket frem som et av de mest spennende bandene i Norge i dag. De har samarbeidet med Nils Økland og spilt dobbeltkonsert med Christian Wallumrød Ensemble. Alle medlemmene har studert ved Jazzlinja i Trondheim, og har allerede rukket å utmerke seg i det norske musikkmiljøet. Medlemmene har hver for seg vunnet flere prestisjetunge priser, blant annet Young Nordic Jazz Comets (Hans), Statoils Sildajazzpris (Fredrik) og Oslo Jazzfestivals Young Star-pris (Anja).

Mopti
Christian Meaas Svendsen (Kongsberg) – kontrabass, Andreas Wildhagen (Oslo) – trommer, David Aleksander Sjølie (Kløfta) – gitar, Kristoffer Eikrem (Molde) – trompet, Harald Lassen (Songdalen) – saksofon

Mopti er et band oppkalt etter Don Cherrys låt med samme navn, en låt han angivelig skrev da han besøkte byen Mopti i Mali. Da bandet Mopti så dagens lys for snaue fire år siden, ante ikke bandets fem medlemmer noe om dette – de visste bare at Don Cherrys låt var morsom å spille, og at den egnet seg godt som navn på gruppa.

Mopti er en jazzkvintett som søker inspirasjon fra tiden låten Mopti er fra: En fri tilnærming til musikk, og et ønske om å oppnå en kollektiv samhørighet i musikken. Et livslangt prosjekt som på veien gir seg til uttrykk i et vidt forskjellig spenn av låter og musikalske landskap. Mopti spiller både afroinspirerte låter, slik som den som har gitt navn til gruppen, men også andre låter hvor bandet søker etter å etablere et mer moderne utrykk, både ved hjelp av kompositoriske elementer, men også ved tidvis bruk av elektronikk. Bandet har utspring fra Norges musikkhøgskole.

Hanna Paulsberg Concept
Hanna Paulsberg (Rygge) – saksofon, Trygve Waldemar Fiske (Frei) – kontrabass, Hans Hulbækmo (Tolga) – trommer, Oscar Grönberg (Malmö) – piano

Hanna Paulsberg Concept ble dannet våren 2010, sterkt inspirert av Wayne Shorter Quartets energiske og melodiske samspill. Etter hvert har bandet gjennom Paulsbergs originalkomposisjoner utviklet sitt eget uttrykk der lekent samspill og sterke melodier står i sentrum. Kvartetten består av fire unge musikere fra forskjellige steder i Skandinavia, som fant sammen på jazzlinja i Trondheim gjennom en felles forkjærlighet for vakre melodier, åpne improvisasjoner i satte former og «cookin´» jazz. I september 2011 kom kvartetten for alvor frem i rampelyset da de vant den prestisjefylte konkurransen Young Nordic Jazz Comets som blant annet Motif og PELbO har vunnet tidligere. Konkurransen fant sted på jazzklubben Fasching i Stockholm, og kvartetten fikk hevde seg mot dyktige band fra Sverige, Danmark, Island, Finland og Færøyene. I oktober 2011 vant kvartetten Jazzfest Ungs talentpris.

KNYST!
Kasper Skullerud Værnes (Hamar) – saksofon, Christian Meaas Svendsen (Kongsberg) – kontrabass, Andreas Wildhagen (Oslo) – trommer

KNYST! startet opp med å spille og komponere låter basert på enkle riff og sangbare melodier, men utforsker i dag mer komplekse kompositoriske strukturer og uttrykk. Likevel er frihet, åpenhet og sist men ikke minst lekenhet i fokus når de tar fatt på sine kompositoriske «skjeletter».

Mentalt er musikken dypt forankret i tradisjonen etter den amerikanske frijazzen fra 60-tallet, men dette er en mentalitet som KNYST! prøver å tilpasse vår egen tid. Komposisjonelt har musikken hentet mye inspirasjon fra samtidsmusikk og moderne komponister. Syntesen er en flytende, uttrykksfull musikk, som lyder upretensiøs og åpen innenfor klare men løse rammeverk.

KNYST! har bakgrunn fra Norges Musikkhøgskole.

Fra forsiden

Nyheter

Buddy-prisen til Maria Kannegaard

Pianist og komponist Maria Kannegaard ble torsdag kveld tildelt norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen for 2024. En formidabel og særegen pianist som har beveget og berørt et stort publikum med sin musikk, sier Norsk jazzforum i sin begrunnelse for prisen.

Nyheter

Hans Mathisen hedret med Storbandprisen 2024

Musikalsk leder for Sandefjord Storband, Hans Mathisen, ble lørdag 19. oktober hedret med Norsk jazzforums Storbandpris 2024. Mathisen er og har vært inspirator og pådriver for sitt storband i en årrekke, og får mye av æren for bandets fremgang og utvikling, sier Norsk jazzforum i begrunnelsen for prisen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev