Nyheter

Trioduell på Kongsberg

Torsdag 5. juli skal det avgjøres hvem som blir den fjerde og siste finalisten i Jazzintro 2012. Da møtes de to trioene Moskus og KNYST! til duell på Odd Fellow under Kongsberg Jazzfestival. Ett av bandene går videre til finalen under Moldejazz og får kjempe om tittelen Årets unge jazzmusikere 2012.

Jazzintro presenterer noen av landets mest lovende unge jazzmusikere og 5. juli er det jazzpublikummet i Kongsberg som får stifte bekjentskap med noen av disse i den siste av fire innledende runder av Jazzintro. Tre band er allerede finaleklare, og torsdag ettermiddag vil det bli avgjort om det blir KNYST! eller Moskus som får den siste finaleplassen. Første runde av Jazzintro ble arrangert under Vossa Jazz palmehelgen hvor duoen Duplex gikk videre til finalen. På Maijazz var det Hanna Paulsberg Concept som trakk det lengste strået, mens Mopti imponerte juryen mest under Nattjazz. Sammen med enten KNYST! eller Moskus, skal disse kjempe om tittelen Årets unge jazzmusikere 2012 i finalen under Moldejazz. Vinnerbandet får en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum og Rikskonsertene, i tillegg til et arbeidsstipend fra vederlagsbyrået Gramo på 150 000 kroner.

Unik sjanse for musikere i startgropa
Det er en fagjury bestående av profesjonelle jazzmusikere og personer med arrangørfaglig kompetanse som på bakgrunn av innsendte søknader og demomateriale har plukket ut deltakerbandene. Juryen består i år av bassist Arild Andersen, saksofonist Frøy Aagre, trommeslager og representant for Rikskonsertene Espen Rud samt Nina Torske, konst. daglig leder i Vestnorsk jazzsenter. Juryleder er daglig leder i Norsk jazzforum, Tore Flesjø.
– Jazzintro er en unik sjanse for unge musikere i startgropa, mener juryleder Flesjø. – Lanserings-pakken gir bandet mulighet til å vise seg fram for et stort publikum og gir musikerne verdifull erfaring. Arbeidsstipendet fra Gramo gir en ekstra frihet og hjelp til å satse videre som profesjonelle musikere, sier Flesjø.

Moskus
Anja Lauvdal (Flekkefjord) – piano, Fredrik Luhr Dietrichson (Haugesund) – kontrabass,
Hans Hulbækmo (Tolga) – trommer
Moskus er ikke akkurat minimalisme eller avantgarde, heller ikke ambient eller jazz. Den akustiske trioen har med sin særegne kjemi funnet fram til et unikt uttrykk. Lekenhet og kreativt samspill er noe av det som kjennetegner Moskus. De har vært på flere turnéer i Norge, og har hele veien fremkalt både latter, tårer og salighet hos publikum. Bandet har blitt trukket frem som et av de mest spennende bandene i Norge i dag. De har samarbeidet med Nils Økland og spilt dobbeltkonsert med
Christian Wallumrød Ensemble. Alle medlemmene har studert ved Jazzlinja i Trondheim, og har allerede rukket å utmerke seg i det norske musikkmiljøet. Medlemmene har vunnet flere prestisjetunge priser, blant annet Young Nordic Jazz Comets (Hans), Statoils Sildajazzpris (Fredrik) og Oslo Jazzfestivals Young Star-pris (Anja).

KNYST!
Kasper Skullerud Værnes (Hamar) – saksofon, Christian Meaas Svendsen (Kongsberg) – kontrabass, Andreas Wildhagen (Oslo) – trommer
KNYST! startet opp med å spille og komponere låter basert på enkle riff og sangbare melodier, men utforsker i dag mer komplekse kompositoriske strukturer og uttrykk. Likevel er frihet, åpenhet og sist men ikke minst lekenhet i fokus når de tar fatt på sine kompositoriske «skjeletter».
Mentalt er musikken dypt forankret i tradisjonen etter den amerikanske frijazzen fra 60-tallet, men dette er en mentalitet som KNYST! prøver å tilpasse vår egen tid. Komposisjonelt har musikken hentet mye inspirasjon fra samtidsmusikk og moderne komponister. Syntesen er en flytende, uttrykksfull musikk, som lyder upretensiøs og åpen innenfor klare men løse rammeverk.
KNYST! har bakgrunn fra Norges Musikkhøgskole.

Jazzintro
Det er Norsk jazzforum, Rikskonsertene og fem av landets største jazzfestivaler som står bak Jazzintro, et lanseringsprogram for unge, profesjonelle jazzutøvere. En fagjury plukker ut inntil åtte band til å delta i Jazzintro på bakgrunn av innsendte søknader og demomateriale. De utvalgte vil i løpet av våren og sommeren 2012 få muligheten til å vise seg fram på en av de fire samarbeidsfestivalene (Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz, Kongsberg jazzfestival), og gjennom en finale under Moldejazz utroper en fagjury ett av bandene til Årets unge jazzmusikere 2012. Dette bandet vil de påfølgende to år få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum og Rikskonsertene, i tillegg til et arbeidsstipend fra vederlagsbyrået Gramo på 150 000 kroner.
Lanseringspakken fra Norsk jazzforum og Rikskonsertene inkluderer blant annet flere festivaljobber og Norgesturné, samt muligheter for skolekonsertturné, utenlandskonserter og benyttelse av Rikskonsertenes digitale produksjons- og redigeringsstudio.
Tidligere vinnere av Jazzintro er Urban Connection (1998), ra (2000), Solid! (2002), in the country (2004), Puma (2006), Albatrosh (2008) og Ferner/Juliusson (2010).

Fra forsiden

Nyheter

800 000 kroner i musiker- og bandstipend

Norsk jazzforum har tildelt drøyt 800 000 kroner i musiker- og bandstipend til sine medlemmer. Bassist Ellen Brekken, pianist Helge Lien og vokalist Miriam Kibakaya er blant musikerne som mottar fordypnings- og studiestipend. Jacob Young Trio, Cosmic Swing Orchestra og LILJA er blant mottakerne av øvings- og studiestipend for band.

Meld deg på vårt nyhetsbrev