Nyheter

Trio møter kvartett

Andre runde av Jazzintro 2012 går av stabelen lørdag 12. mai under Maijazz. Da møtes trioen Orter Eparg og kvartetten Hanna Paulsberg Concept til duell om den andre av fire finaleplasser.

Jazzintro presenterer noen av landets mest lovende unge jazzmusikere, og på Klubb Sting under Maijazz førstkommende lørdag får publikum høre Orter Eparg og Hanna Paulsberg Concept. Ett av disse bandene går videre til finalen under Moldejazz 17. juli. Her vil fire band kjempe om tittelen Årets unge jazzmusikere 2012 og en premie som inneholder en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum og Rikskonsertene, i tillegg til et arbeidsstipend fra vederlagsbyrået Gramo på 150 000 kroner.

En unik sjanse
Det er en fagjury bestående av profesjonelle jazzmusikere og personer med arrangørfaglig kompetanse som på bakgrunn av innsendte søknader og demomateriale har plukket ut deltakerbandene. Juryen består i år av bassist Arild Andersen, saksofonist Frøy Aagre, trommeslager og representant for Rikskonsertene Espen Rud og Nina Torske, prosjektleder i Nattjazz. Juryleder er daglig leder i Norsk jazzforum, Tore Flesjø.

– Jazzintro er en unik sjanse for unge musikere i startgropa, mener juryleder Flesjø. – Lanserings-pakken gir bandet mulighet til å vise seg fram for et stort publikum og gir musikerne verdifull erfaring. Arbeidsstipendet fra Gramo gir en ekstra frihet og hjelp til å satse videre som profesjonelle musikere, sier Flesjø.

Første runde av Jazzintro ble arrangert på Vossa Jazz palmehelgen, og duoen Duplex gikk videre til finalen. De to siste finaleplassene avgjøres under Nattjazz og Kongsberg jazzfestival.

Hanna Paulsberg Concept
Hanna Paulsberg (Rygge) – saksofon, Trygve Waldemar Fiske (Frei) – kontrabass,
Hans Hulbækmo (Tolga) – trommer, Oscar Grönberg (Malmö) – piano
Hanna Paulsberg Concept ble dannet våren 2010, sterkt inspirert av Wayne Shorter Quartets energiske og melodiske samspill. Etter hvert har bandet gjennom Paulsbergs originalkomposisjoner utviklet sitt eget uttrykk der lekent samspill og sterke melodier står i sentrum. Kvartetten består av fire unge musikere fra forskjellige steder i Skandinavia, som fant sammen på jazzlinja i Trondheim gjennom en felles forkjærlighet for vakre melodier, åpne improvisasjoner i satte former og «cookin´» jazz. I september 2011 kom kvartetten for alvor frem i rampelyset da de vant den prestisjefylte konkurransen Young Nordic Jazz Comets som blant annet Motif og PELbO har vunnet tidligere. Konkurransen fant sted på jazzklubben Fasching i Stockholm, og kvartetten fikk hevde seg mot dyktige band fra Sverige, Danmark, Island, Finland og Færøyene. I oktober 2011 vant kvartetten Jazzfest Ungs talentpris.

Orter Eparg
Kjetil Jerve (Ålesund) – piano og rhodes, Dan Peter Sundland (Trondheim) – bass,
Andreas Wildhagen (Oslo) – trommer
Orter Eparg spiller musikk om katapulter, gitarister, sofasurfing og minimalistkomponister. Pianotrioen jobber hovedsakelig ut fra komposisjoner av bassist Dan Peter Sundland. Musikken tar, foruten minimalisme, også polyrytmikk, groove og utvidede harmonikker som utgangspunkt for improvisasjon. Orter Eparg er ikke redde for å bruke sin eksplosive side om det trengs, og kjennetegnes forøvrig av et fokus på samspill og sound, og en utforsking både av kjernematerialet og av improvisatoriske dragninger. De har spilt sammen siden 2008 og har gjestet blant annet konsertserien PØKK og festivaler som Join the Circus og Molde jazzfestival. Bandet har utspring fra Norges Musikkhøgskole.

Jazzintro
Det er Norsk jazzforum, Rikskonsertene og fem av landets største jazzfestivaler som står bak Jazzintro, et lanseringsprogram for unge, profesjonelle jazzutøvere. En fagjury plukker ut inntil åtte band til å delta i Jazzintro på bakgrunn av innsendte søknader og demomateriale. De utvalgte vil i løpet av våren og sommeren 2012 få muligheten til å vise seg fram på en av de fire samarbeidsfestivalene (Vossa Jazz, Maijazz, Nattjazz, Kongsberg jazzfestival), og gjennom en finale under Moldejazz utroper en fagjury ett av bandene til Årets unge jazzmusikere 2012. Dette bandet vil de påfølgende to år få en større lanseringspakke fra Norsk jazzforum og Rikskonsertene, i tillegg til et arbeidsstipend fra vederlagsbyrået Gramo på 150 000 kroner. Lanseringspakken fra Norsk jazzforum og Rikskonsertene inkluderer blant annet flere festivaljobber og Norgesturné, samt muligheter for skolekonsertturné, utenlandskonserter og benyttelse av Rikskonsertenes digitale produksjons- og redigeringsstudio.
Tidligere vinnere av Jazzintro er Urban Connection (1998), ra (2000), Solid! (2002), in the country (2004), Puma (2006), Albatrosh (2008) og Ferner/Juliusson (2010).

Fra forsiden

Nyheter

Norsk på Jazzahead

Liv Andrea Hauge Trio, Hilde Louise Asbjørnsen Quartet, Oddgeir Berg trio og Trondheim Jazzorkester med Marianna Sangita Røe spiller på bransjemessa Jazzahead i Tyskland neste uke. Norsk jazzforum og Music Norway er som vanlig på plass med norsk stand.

Nyheter

Bliss Quintet sikret siste finaleplass

Det ble Bliss Quintet som torsdag kveld på Nasjonal jazzscene sikret seg den fjerde og siste finaleplassen i årets Jazzintro. Under Moldejazz i juli skal bandet spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024 samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev