Nyheter

Internasjonal jazzsatsing

Med det UD-finansierte lanseringsprogrammet Norwegian Jazz Launch, vil fire nye jazzartister motta støtte til internasjonal satsing i 2011.

Gitarist Stian Westerhus, vokalkunstner Mari Kvien Brunvoll samt saksofonistene Karl Seglem og Frøy Aagre, er alle i gang med å etablere en internasjonal karriere, og støtten gjennom Norwegian Jazz Launch vil muliggjøre en enda bredere satsing.

Norwegian Jazz Launch er et internasjonalt lanseringsprogram for norske jazzmusikere, som gir utøverne ekstra muligheter til å bli markedsført og booket inn på en rekke sentrale klubber og festivaler rundt om i verden. Rikskonsertene, Vestnorsk Jazzsenter og Norsk jazzforum samarbeider om prosjektet, som er støttet av UD med kr. 1 050 000,- i en treårsperiode fra 2010-2012. Norwegian Jazz Launch startet opp i 2004, og er nå inne i sin tredje periode.

– Det er UDs inntrykk at ordningen har gitt verdifull drahjelp til noen av våre mest lovende jazzutøvere for å etablere seg på den europeiske jazzscenen, sa seniorrådgiver i Utenriks-departementet, Sverre Lunde, da man startet på en ny treårsperiode i fjor.

Blant musikerne som tidligere har fått støtte gjennom Norwegian Jazz Launch er Arve Henriksen, Paal Nilssen-Love, Helge Lien, Eldbjørg Raknes, Håkon Kornstad, Kristin Asbjørnsen og Morten Qvenild.

Internasjonalt fotfeste
Frøy Aagre ble plukket ut til lanseringsprogrammet i 2010 og er nå inne i sitt andre år med støtte.  Våren 2010 slapp Aagre sitt kritikerroste album Cycle of Silence på det tyske plateselskapet ACT, og gjennom Norwegian Jazz Launch fikk hun mulighet til å følge opp etterspørselen og få fotfeste internasjonalt.

– Norwegian Jazz Launch-støtten var til stor hjelp under vår platelansering i Europa i fjor. Tilbakemeldingene var gode og vi trakk fulle hus. Det er en stor ære å bli tildelt støtten i år igjen og det muliggjør å kunne fortsette satsningen i Europa, forteller Frøy Aagre.

I fjor turnerte Aagre fire kontinenter, og spilte blant annet i Storbritannia med besøk på London Jazz festival og den legendariske jazzklubben Ronnie Scott’s. I 2011 retter saksofonisten fokuset på festivaljobber, og det neste halvåret skal hun innom både Frankrike og Tyskland.


Ny sterk stemme

Mari Kvien Brunvoll er en ny og sterk stemme i norsk improvisasjonsmusikk. Hennes referanser er mange, alt fra norsk og etnisk folkemusikk til samtidsmusikk og fra jazz til electronica, og musikalsk er det vanskelig å plassere Mari i en definert sjanger.

Mari Kvien Brunvoll bruker sin stemme på en fri og leken måte, og hun bygger opp musikkstykkene ved hjelp av livesampling hvor stemmen gjør nytten som perkusjon, støy, kor, basslinje eller tekstformidler. I tillegg benytter hun gjerne små instrumenter som kalimba, zither og perkusjonsinstrumenter. Live-framførelsene er en blanding av komponert og improvisert materiale, og konserten blir ofte bygd opp utfra stemningen i rommet.

Parallelt med at Mari Kvien Brunvoll nylig avsluttet sin jazzvokalutdannelse ved Griegakademiet i Bergen, har hun rukket å presentere seg på mange jazzfestivaler og -klubber over store deler av Europa.

I løpet av april skal Mari gjøre solokonserter på Bimhuis i Amsterdam samt på den internasjonale jazzmessen Jazzahead i Bremen.  I mai er det planlagt solokonsert i Ljubliana, og i juli besøker hun North Sea Jazz Festival i Rotterdam sammen med Terje Isungset.

Hardtarbeidende gitarist
Stian Westerhus har blitt beskrevet som en av Norges mest hardtarbeidende musikere. Gitaristen kan høres i band som Monolithic, Puma, Nils Petter Molvær Group, Isungset/Westerhus, Bladed, Eldbjørg Raknes, Crimetime Orchestra og mange flere.

De siste årene har Stian Westerhus lagt stadig mer energi i å utfordre den elektriske gitaren alene på scenen, og han balanserer sine opptredener mellom rå uttrykksfullhet, virtuositet og melodisk instinkt. Med et lydlandskap langt utover standard gitar, forsøker han å tøye grensene for improvisert musikk.  Som soloartist har han gitt ut to album på Rune Grammofon, det siste “Pitch Black Star Spangled” kom i mai 2010.

Stian Westerhus ble med i Norwegian Jazz Launch i 2010, og det muliggjorde flere spillejobber og møter med bransjefolk både i Berlin og London. For 2011 har Westerhus fått flere tilbud fra europeiske festivaler og foreløpig står Sheltenham, Hamburg og Gateshead på reiseruta. I tillegg til konserter i Estland, Finland og på jazzmessen Jazzahead i Bremen, planlegges en lengre europeisk turné i november 2011.

Større internasjonal satsing
Karl Seglem er en av Norges fremste saksofonister og i fjor mottok han norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddyprisen. Som musiker og komponist har Karl Seglem utviklet et unikt musikalsk uttrykk inspirerte av jazz, folke- og verdensmusikk, og han har i tillegg skapt et eget varemerke med instrumentet bukkehorn.

Seglem er allerede en etablert musiker, men i Norwegian Jazz Launch-sammenheng er han fersk. Saksofonisten har opparbeidet seg et publikum nedover i Europa, men med støtte gjennom Norwegian Jazz Launch vil Karl Seglem kunne satse ytterligere som internasjonal musiker i 2011. Denne våren står blant annet Italia og Tyskland på programmet. Til høsten legges det opp en lengre turné til Tyskland, Østerrike og Sveits.

Fra forsiden

Nyheter

Norsk på Jazzahead

Liv Andrea Hauge Trio, Hilde Louise Asbjørnsen Quartet, Oddgeir Berg trio og Trondheim Jazzorkester med Marianna Sangita Røe spiller på bransjemessa Jazzahead i Tyskland neste uke. Norsk jazzforum og Music Norway er som vanlig på plass med norsk stand.

Nyheter

Bliss Quintet sikret siste finaleplass

Det ble Bliss Quintet som torsdag kveld på Nasjonal jazzscene sikret seg den fjerde og siste finaleplassen i årets Jazzintro. Under Moldejazz i juli skal bandet spille om tittelen Årets unge jazzmusikere 2024 samt en lanseringspakke fra Norsk jazzforum med festivalturné og mentorprogram.

Meld deg på vårt nyhetsbrev